Stranke u novu kampanju ulaze sa starim dugovima

Objavljeno: 19. 03. 2016.

CIK je pitao partije sa kakvim stanjem na računu ulaze u novi izborni proces, ali je većina odbila da odgovori

Pišu: Sanja Nakić i Tanja Tapušković

Izbori raspisani za 24. april koštaće državu oko 580 miliona dinara, što je znatno manje od izbora iz 2014. čiji je trošak iznosio oko 800 miliona dinara. Ovo “pojeftinjenje” omogućeno je izmenama Zakona o finansiranju izborne kampanje, nakon kojih su znatno smanjena budžetska sredstva za kampanju.

Pored manje cene koštanja, ono što je takođe izvesno jeste da većina stranaka u novi izborni ciklus ulazi sa dugovima iz prethodnog. Na osnovu izveštaja  Agencije za borbu protiv korupcije o kontroli finansiranja političkih subjekata u 2014. godini, ustanovljeno je da su su ukupni rashodi nakon izbora u toj godini bili nešto veći od 2,1 milijarde dinara. Kako je objavljeno, šest političkih partija imalo je veće rashode nego prihode i to ukupno 445.5 miliona dinara, dok je šest stranaka izbore završilo sa viškom finansija i to u ukupnom iznosu od nešto više od 23 miliona dinara.

Prema izveštaju, Liberalno demokratska partija najveći je dužnik sa oko 143 miliona dinara, a u tabeli možete videti prihode i rashode  svih ostalih stranaka.

tabela dugovanja 2

Uvidom u podatke Narodne banke Srbije utvrdili smo da su računi DS-a i LDP-a u blokadi, ali to ovim strankama neće predstavljati problem zbog priliva sredstava jer svaka partija pored redovnog računa stranke ima namenski račun za izbore.

Stranke tabela

Redakcija Centra za istraživanje korupcije poslala je strankama koje učestvuju u predstojećim izborima pitanja o njihovim sadašnjim dugovanjima, o tome da li su i koliko kreditno zaduženi, kako će izmiriti stare dugove i kojim će se drugim sredstvima osim budžetskih finansirati u ovoj kampanji. Upit je poslat SNS-u, DS-u, SRS-u, SPS-u, PUPS-u, NDS-u, SDA, DSS-u, NS-u, LDP-u, SDPS-u, LSV-u, Levici Srbije, Savezu vojvođanskih Mađara, pokretu “Dosta je bilo” i pokretu Dveri.  Međutim, od šesnaest stranaka kojima su pitanja poslata pre dvadeset dana, odgovorile su samo četiri, Pokreti Dveri i “Dosta je bilo”, Nova stranka i Socijaldemokratska partija Srbije. Sve su potvrdile da nemaju nikakva dugovanja i da nisu kreditno zaduženi, a jedino je pokret “Dosta je bilo” naveo da ima dug od 650 hiljada dinara.

Po ustaljenoj proceduri, pet dana po zvaničnom raspisivanju izbora sve stranke dobijaju 20 odsto novca iz budžeta, i taj iznos  je jednak za sve partije. Preostalih 80 odsto deli se u odnosu  na broj mandata koji liste budu osvojile, i to u roku od pet dana od dana proglašenja izbornih rezultata. Osim iz budžeta, stranke prikupljaju sredstva i iz privatnih izvora – članarina, donacija i kredita banaka.

Stranke će se gotovo sigurno ponovo kreditno zadužiti, ali se postavlja pitanje da li će moći da dobiju novi kredit s obzirom na ranija dugovanja. Bojan Klačar iz CESID-a objašnjava da mu je teško da zamisli  da bi neka banka u tom slučaju odobrila kredit.

„Ono sto je indikativno je da su samo državne banke odobravale kredite strankama koje su u blokadi, poput Komercijalne banke, Razvojne banke Vojvodine i AIK banke. Ako su banke odobravale kredite uprkos blokadi trebalo bi da se proveri da li je taj kredit dobijen po potpuno tržišnim uslovima kako bi se eventulano utvrdilo da li je ta stranka dobila neku vrstu povoljnijih uslova u odnosu na konkurenciju. Pokazalo se da većina privatnih stranih banaka nije bila raspoložena da daje kredite strankama koje su u blokadi“, ističe Klačar .

Više od 70 odsto novca tokom izbora stranke potroše na oglašavanje u  medijima, dok ostatak odlazi na angažovanje ljudi, na PR agencije, istraživanja javnog mnjenja, iznajmljivanje bilborda,  organizovanje tribina, konvencija, putnih troškova, zakupa prostorija itd.

Otud se i najveći deo partijskih dugovanja odnosi na medije. Zato je redakcija CIK-a poslala pitanja svim relevantnim medijskim kućama u zemlji o visini dugova koje stranke imaju prema njima. Međutim, jedino je Radio-televizija Srbija odgovorila, navevši da im je LDP ostao dužan 51,49 miliona dinara i da je zbog toga utužen, a da je ta nacionalna televizija dobila prvostepenu presudu u svoju korist.

Zbog svih ovih okolnosti procenjuje se da će većina stranaka voditi skromniju kampanju, sa manje plaćenih reklama, a više TV duela, reklamiranja putem društvenih mreža i sprovođenja kampanja od vrata do vrata.

Pratite CIK i saznaćete o detaljima izborne kampanje, finansiranju stranaka, mitinzima, obećanjima političara.

Leave a Reply