Skup u Vranju Demokratsku stranku koštao više od 17.000 evra?

Objavljeno: 21. 03. 2016.

Za dolazak  tridesetak autobusa  iz cele Srbije i produkciju mitinga, DS morao da izdvoji ogroman novac. Demokrate ostale dužne opštini Vranje 50.000 dinara za zakup hale

Pišu: Sanja Nakić i Dragana Krunić

Demokratska stranka krenula je u predizbornu kampanju ove subote mitingom u Vranju za koji je, kako je pokazala računica Centra za istraživanje korupcije, plaćeno između 15 i 20 hiljada evra.

Glosa1

U prošlonedeljnom razgovoru za naš portal finansijski direktor DS Amir Bislimi rekao je da će skup u Vranju stranku koštati oko hiljadu evra, “možda malo više”. Ipak, naša računica pokazuje da je za prvi miting u kampanji Demokratska stranka dala neuporedivo više para.

Na skupu koji je počeo u subotu u 18 časova bilo je nekoliko stotina simpatizera Demokratske stranke, ali po svemu sudeći najmanje Vranjanaca, jer je upadljiv bio veliki broj autobusa iz brojnih gradova u Srbiji. Prostor oko i u blizini hale zauzeli su autobusi i minibusevi sa registarskim tablicama Niša, Paraćina, Novog Sada, Beograda, Velike Plane, Smederevske Palanke, Kuršumlije, Leskovca, Aleksinca i brojnih drugih mesta, koji su po završetku mitinga napravili veliku gužvu i zakrčenje u saobraćaju. Po procenama sa lica mesta, gotovo 30 vozila, od čega najviše autobusa, dovezlo je simpatizere DS u Vranje, a mi smo pokušali da utvrdimo koliko koštaju njihove usluge.

image-12575fbd25e76c255e513f164b603a9ae72ecd9b0fd3744926df3595e39ed9c9-V

Simpatizeri DS Foto: CIK

Svaki prevoznik u Srbiji autobuse iznajmljuje na dva načina. Ako je ukupna kilometraža do 50-60 kilometara, zakup se plaća u proseku oko 150 evra dnevno. Međutim, ako je kilometraža veća, što je slučaj sa vozilima koja su putovala u Vranje, uobičajena cena zakupa je jedan evro po kilometru, a u cenu ulaze troškovi goriva, putarine i dnevnice vozača.

Računajući po ovome, dolazimo do zaključka da je za autobus koji je putovao od Kragujevca do Vranja (520 kilometara u oba smera), DS morao da plati oko 520 evra. Još je veći trošak za autobuse koji su stigli iz Novog Sada, dok su manji za gradove koji su bliži Vranju. Ako uzmemo da je prosečna pređena udaljenost bila oko 400 kilometara u oba pravca,  tridesetak autobusa koji su došli u Vranje Demokratsku stranku koštali su najmanje 12.000 evra.

Ipak, ovde nije kraj svim troškovima. Prema procenama sa lica mesta, Demokratska stranka  je za samu produkciju mitinga, u šta ulaze troškovi bine, ozvučenja, platna i ostale scenografije, morala da izdvoji oko tri hiljade evra. U trošak organizacije mitinga spadaju i sendviči za aktiviste koji su došli u Vranje, a za to je takođe bilo neophodno izdvojiti nekoliko stotina evra.

Pokušavajući da saznamo koliko je DS platio zakup hale, utvrdili smo da ovaj račun nije plaćen.

image-bce8951f3760eacaf345cdce23d183e7dcd97e793f162e3d387e7e0533cd9f90-V

Kolona autobusa zakrčila saobraćaj Foto: CIK

 “Sa Demokratskom strankom potpisali smo ugovor o iznajmljivanju male sportske  hale po ceni od 50.000 dinara, a oni su se obavezali da će na naš račun da uplate dogovoreni iznos pre održavanja mitinga. Međutim, evo sada je ponedeljak, a novac još nije legao na naš račun”, rekla je za CIK tehnički sekretar sportske hale u Vranju Slađana Mladenović.

Kada se svi rashodi mitinga saberu, dolazi se do cifre od oko 17.000 evra, ili oko 17  puta više nego što su demokrate najavile da će ih skup u Vranju koštati. S obzirom na to da je ova stranka još ranije izdvojila ogroman novac za oglašavanje na bilbordima i zakup stranačkog autobusa, a  tek je početak kampanje, za očekivati je da DS bude jedan od najvećih trošadžija u ovom izbornom ciklusu.

Leave a Reply