Za pun Spens socijalisti dali najmanje 50.000 evra

Objavljeno: 23. 03. 2016.

SPS i JS prvim predizbornim mitingom u nedelju u Novom Sadu najavili da su spremili veliki budžet za kampanju

Piše: Dragana Krunić

Socijalistička partija Srbije počela je kampanju velikim mitingom u novosadskom Spensu, a  po svemu sudeći, stranka za prvo predizborno predstavljanje nije štedela novac. Prema nezvaničnim procenama, SPS i njihov koalicioni partner Jedinstvena Srbija za ovaj skup potrošili su najmanje 50.000 evra.

Cd_QsPKWwAAMnJ9gajic aleksandra tw

Prepuna hala Foto: Twitter @gajicalexandra

Sportski i poslovni centar „Vojvodina“ (Spens), čiji je kapacitet 12 hiljada ljudi, u nedelju uveče bio je prepun, što su potvrdili i sami socijalisti. Međutim, na osnovu velikog broja autobusa kod i u blizini hale bilo je jasno da je veliki broj simpatizera i aktivista došao iz drugih gradova Srbije. Kako je praksa svih stranaka da za svoje skupove angažuju prevoznike za svoje posetioce, pitali smo direktora SPS Dejana Backovića koliko je autobusa stranka rentirala u  tu svrhu.

„Iskreno, ne znam tačan broj autobusa, potpisivali smo ugovore sa prevoznicima, a broj autobusa nisam baš gledao. Ako me pitate za detalje, sve ugovore sa prevoznicima imamo, uredno potpisane, i biće dostupni javnosti kada se okončaju izbori. Mi drugačije, sem transparentno, ne bismo ni radili“, rekao je Backović za CIK.

Glosa SPS

Iako on nije znao da kaže koliko je vozila došlo iz drugih gradova, procene sa terena govore da ih je bilo najmanje pedeset, što iz okoline Novog Sada što iz drugih mesta. S obzirom na to da je najjeftiniji zakup autobusa 200 evra, ali da u zavisnosti od pređene razdaljine ta cifra može da iznosi i 500 evra po vozilu, može se pretpostaviti da su samo za troškove prevoza socijalisti izdvojili oko 20.000 evra.

Da se za prvi miting u kampanji vodilo računa da sve bude na najvišem nivou, najbolje pokazuje raskošna bina sa koje su Ivica Dačić, Dušan Bajatović i Dragan Marković Palma slali poruke svojim biračima. Veliki video-bim, ogromno platno, vrhunsko ozvučenje i rasveta, prema tržišnim cenama, koštali su koaliciju oko 20.000 evra.

slika

Video bim, vrhunsko ozvučenje i rasveta Foto: Youtube screenshot

Uz to, socijalisti su morali da plate i zakup hale.

„Sa SPS je potpisan ugovor o iznajmljivanju hale i pravilo je da se iznos od 830 hiljada dinara uplati pre održavanja skupa, što su predstavnici stranke i učinili“, rekla je za CIK Vesna Čepić, rukovodilac kulture i marketinga Spensa.

Običaj je da stranke za simpatizere koji putuju iz drugih gradova pripreme i sendviče. Ako uzmemo da je od 12.000 ljudi u Spensu najmanje svaki treći doputovao, to znači da je SPS obezbedio barem četiri hiljade sendviča, za šta su morali da izdvoje oko 4.000 evra.

Kada se svi troškovi saberu, dolazi se do cifre od najmanje 51.000 evra koliko je koaliciju SPS i JS koštala konvencija u Novom Sadu.

Dejan Backović, međutim, kaže da su ukupni troškovi bili oko dva miliona dinara.

Ant 1

„Hala je bila skroz ispunjena. Samo Spens je koštao oko milion dinara, iako nisam siguran da li je u tu cenu ulazilo išta od tehničke podrške, rasvete, ozvučenja i slično. Dok su izdaci za sve ostalo, uključujući i prevoz, bili pretpostavljam još toliko, ako ne i nešto više“, kazao je Backović i dodao da su iznajmljivanje Spensa socijalisti platili odmah, a ostale troškove će tek po dobijanju novca iz budžeta.

Ako se u obzir uzmu podaci iz Izveštaja Agencije za borbu protiv korupcije o finansiranju kampanje 2014. godine, po kom je SPS samo na javne događaje potrošio skoro 300 hiljada evra, može se zaključiti da su socijalisti tek krenuli da troše.

Leave a Reply