Korupcija u Vojvodini: Kako su uzimali pare iz Fonda za kapitalna ulaganja APV

Objavljeno: 31. 03. 2016.

U nedavnoj akciji “Skener” otkriveni novi slučajevi zloupotrebe novca za izgradnju škola, nabavku medicinske opreme i izgradnju kanalizacione mreže

Piše: Tanja Tapušković

U nedavnoj policijskoj akciji Skener uhapšeno je 46 osoba zbog privrednog kriminala, pranja novca i mita, a budžetu je naneta šteta od oko sedam miliona evra. Kako je saopšteno iz MUP-a, lisice na ruke stavljene su saobraćajcima, sudiji, službenici PIO fonda, lokalnim funkcionerima, čak i poznatim fudbalerima, a nekoliko otkrivenih slučajeva zloupotreba odnosilo se na poslovanje Fonda za kapitalna ulaganja AP Vojvodina.

Dušan Galjak, zamenik načelnika Službe za suzbijanje kriminala Uprave kriminalističke policije MUP Srbije, koji je radio na ovim slučajevima, kaže da su se zloupotrebe dešavale tamo gde je Fond za kapitalna ulaganja bio finansijer javnih nabavki za potrebe opština na teritoriji Vojvodine.

„Radeći na ovim predmetima otkrili smo modus po kome su sredstva namenjena izgradnji kapitalnih objekata trošena nenamenski, pri čemu  je određenim firmama i njihovim vlasnicima pribavljena protivpravna imovinska korist“, kaže Galjak za CIK.

Zloupotrebio pare za medicinsku opremu

U vezi sa malverzacijama na nadogradnji škole „Vuk Stefanović Karadžić“ u Lovćencu uhapšen je Robert Čore, funkcioner SVM i bivši predsednik opštine Mali Iđoš, i Branislav Kosović, nadzorni organ na nadogradnji škole. Pored njih, krivičnom prijavom su obuhvaćeni i Velemir Nedo, rukovodilac gradilišta i tehnički direktor GP „Kovačević“ iz Novog Sada i Željko Rul, tehnički direktor iste firme.

tanja slike.22

Nedovršeni radovi u školi u Lovćencu Foto: CIK

tanja slike.21

Sprat do pola urađen Foto: CIK

„Oni su od oktobra 2008. do januara 2011. godine, prilikom završetka nadogradnje učionica na školi u Lovćencu, koju je finansirao Fond  za kapitalna ulaganja, potpisali da su izvršeni radovi na gradilištu, iako oni nisu bili izvedeni u prikazanoj količini i vrednosti. Zatim su tim neistinitim dokumentom od Fonda  naplatili 8,3 miliona dinara, čime su firmi „Kovačević“, izvođaču radova, pribavili protivpravnu imovinsku korist, a oštetili finansijera, Fond za kapitalna ulaganja AP Vojvodina, i investitora, opštinu Mali Iđoš. Drugim rečima, oni su sačinjavanjem falsifikovane dokumentacije fakturisali i naplatili neizvedene radove. Plaćena je oprema koja nije isporučena, a nadležni nisu ništa preduzeli po tom pitanju“, objašnjava sagovornik Centra za istraživanje korupcije.

Za značajno veći iznos Fond za kapitalna ulaganja oštećen je u slučaju nabavke medicinske opreme. Gorjan Najdanov, direktor firme „Turbo komerc“ iz Novog Sada, uhapšen je pod sumnjom da je od avgusta 2010. do marta 2011. zloupotrebio novac dobijen od Fonda za kapitalna ulaganja APV i Doma zdravlja iz Subotice za nabavku i isporuku medicinske opreme za Dom zdravlja u Bačkom Petrovcu, Opštu bolnicu u Somboru, Dom zdravlja u Subotici, Dom zdravlja u Kuli, Dom zdravlja u Kovačici i Klinički centar u Kikindi. Kako je utvrđeno, Najdanov je pare utrošio nenamenski, izmirujući ranije obaveze svoje firme i trošeći ga na sebe, a da nije isporučio sofisticiranu medicinsku opremu. Na ovaj način je oštetio zdravstvene ustanove i Fond za kapitalna ulaganja APV, tako što je svojoj firmi nelegalno pribavio 24 miliona dinara, a sebi kao direktoru 10,4 miliona dinara.

Među medicinskom opremom koja je plaćena, a nije isporučena, nalaze se, između ostalog, i aparati za ultrazvučnu dijagnostiku, EKG aparati, digitalni kolposkop, portabilni plućni respiratori, gastroskop, stomatološke stolice i drugo.

Uhapšen dva puta za isto delo

Spisak zloupotreba ovde se ne završava. U akciji „Skener“ uhapšen je i Lazar Munižaba, vlasnik kompanije „Tehnomag-term“  iz Novog Sada, Zinaid Trbić, odgovorni izvođač radova iz iste firme i Branislav Vujović, direktor JP „Zavod za izgradnju“ iz Kule. Oni se sumnjiče da su sačinili falsifikovanu dokumentaciju o izgradnju objekta fekalne kanalizacione mreža u Kuli, u kojoj su naveli da su izgradili deonice kanalizacione mreže u Kuli koje je ranije izgradio drugi izvođač u potpuno drugom poslu.

„Na osnovu papira o neizgrađenim radovima od Fonda za kapitalna ulaganja naplatili su tri i po miliona dinara, na štetu pokrajinskog budžeta“, objašnjava inspektor Galjak.

Untitled

Interesantno je da je Lazar Munižaba za istu ovakvu proneveru uhapšen krajem marta 2013. u Somboru. Sa njim je tada privedeno još pet osoba. Kako je tada saopšteno, šestočlana grupa je od početka 2006. do početka 2009. godine poslovima na izgradnji objekata za kanalisanje i prečišćavanje otpadnih voda oštetila budžet za 24 miliona dinara.

Fond za kapitalna ulaganja Vojvodine često je dovođen u vezu sa malverzacijama i nenamenskim trošenjem sredstava, a kako se ispostavilo, u kriminalnim poslovima učestvovao je i sam vrh ove institucije. Tako je u avgustu prošle godine uhapšen bivši direktor Fonda za kapitalna ulaganja Momčilo Milović, pod sumnjom da je sa još tri osobe oštetio ovu ustanovu za 24, 2 miliona dinara u projektu izgradnje objekta za Specijalnu bolnice za plućne bolesti “Dr Budislav Babić” iz Bele Crkve. Još je interesantnije da Miloviću, nekadašnjem konzulu Srbije u Trstu, ovo nije prvo hapšenje. On je u zatvoru završio i krajem januara 2015. pod sumnjom da je Fondu naneo štetu od 30 miliona dinara na projektu dogradnje Muzičke škole u Šidu. Sa njim je tada uhapšen i Milivoje Vrebalov, potpredsednik Skupštine Vojvodine i član Predsedništva Demokratske stranke, kome su na teret stavljene malverzacije tokom radova na objektu dvorca Heterlend u opštini Novi Bečej, u vreme dok je bio predsednik te lokalne samouprave. Vrebalov je u međuvremenu optužen i uskoro mu počinje suđenje.

Leave a Reply