Stojiljković: Postoji mogućnost da je Šutanovac hteo da prikrije nešto krupnije

Objavljeno: 10. 05. 2016.

Pišu: Katarina Stamatović i Tanja Lajšić

Bivšem ministru odbrane Draganu Šutanovcu danas je nastavljeno suđenje pred Prvim osnovnim sudom za neprijavljivanje imovine ili davanje lažnih podataka o imovini iz Zakona o agenciji za borbu protiv korupcije. Šutanovac je, naime, optužen da nije prijavio Agenciji kompletnu imovinu koju je stekao sa suprugom u okviru izveštaja o imovini i prihodima u toku 2011. Sporna su 6,3 kvadrata koji su bili deo poluporušene kuće, a na čijem se mestu danas nalazi nova višespratnica.

161863817056b4d92967fa1788663079_v4_big

Dragan Šutanovac, Foto: Tanjug

Na ročištu održanom 10.marta, bivša direktorka Agencije za borbu protiv korupcije Zorana Marković je izjavila da u vreme potpisivanja krivične prijave nije bila u Agenciji već na odmoru, i da sa tim nema veze. Takođe, ona je navela da je predmet obrađivala Marija Marković, sekretar Agencije, koja se danas na suđenju pojavila u svojstvu svedoka. Na današnjem ročištu, takođe u svojstvu svedoka, bio je i Zoran Stoiljković, predsednik Odbora Agencije.

Inače, Marija Marković je obrađivala ovaj predmet, a u toku istrage je tražila izvod iz Repuličkog geodetskog zavoda od koga je Agencija dobila odgovor da je Šutanovac vlasnik parcele i objekta i da je dao punomoćje investitoru Draganu Petriću, kao i da je imao nameru da prikrije 6,3 kvadrata. Marija Marković je danas izjavila da je u pitanju deseti deo kuće od 63 kvadrata, koja je bila na ime supruge Dragana Šutanovca. „Iako je to bilo oko 6 kvadrata, procenili smo da je to velika vrednost“, izjavila je na sudu Markovićeva.

Stoiljković je danas objasnio da Odbor nadzire rad Agencije, pa i same direktorke. „Odbor nije imao uvid u slučaj Šutanovca jer se ne meša u prvostepene, već samo odlučuje o drugostepenim odlukama. Direktorka Zorana Marković obavestila me je na sednici Odbora da je podnela krivičnu prijavu protiv Šutanovca jer, kako je navela, on je već dva puta bio upozoren”.

Sudnica

Obaveštenje o suđenju, Foto: CIK

Predsednik Odbora kaže da nema logike da neko ne prijavljuje nešto malo. Podsetimo da je na prethodnom ročištu Zorana Marković navela da ju je Tanja Mišćević, tadašnji sekretar u Ministarstvu odbrane, pozvala pre podnošenja izveštaja Agencije i pitala da li u izveštaj treba da se prijavljuje nekretnina koja nije izgrađena. Stojiljković je upravo zbog toga rekao da „odgovorna osoba koja vodi računa o institucijama i svom integritetu takvim pitanjem ili ima nameru da prijavi imovinu, ili tim činom pokušava da prikrije nešto krupnije”.

CIK je, inače, prvi otkrio sporne detalje u vezi sa luksuznim stanom Dragana Šutanovca u Skerlićevoj ulici, koji je kao jedan od suinvestitora izgradio u neposrednoj blizini Hrama Svetog Save.

Na ročištu 10. marta novinari CIK postavili su pitanje Šutanovcu o kvadraturi spornog stana, ali je on izbegao odgovor. „Na to ne moram da odgovorim ni vama ni nikome. Što se tiče ovog slučaja, mogu da vam dostavim dokumentaciju. A uostalom, to više nije moj stan“, rekao je tada Šutanovac.

Novinari CIK pokušali su i danas posle suđenja da postave isto pitanje bivšem ministru, ali on je samo odmahnuo rukom i otišao, pa je javnost ponovo ostala uskraćena za odgovor o spornim kvadratima.

Povezani članci:

Šutanovčeva bajka o “porušenoj zgradi”

Šutanovac i dalje krije kvadrate na Vračaru

Šutanovac na divlje izgradio stan od milion evra

Leave a Reply