Šutanovac na divlje izgradio stan od milion evra

Objavljeno: 03. 04. 2016.

Bivši ministar odbrane Dragan Šutanovac stan u centru Beograda od 190 kvadrata  nelegalno nadzidao za još 140 kvadrata, čime je prekršio zakon, a državnu kasu oštetio za oko četiri miliona dinara, otkriva Centar za istraživanje korupcije

Redakcija CIK

Dragan Šutanovac, bivši ministar odbrane, u samom centru Beograda, mimo građevinske dozvole, nadzidao je na crno čak 140 kvadrata stambenog prostora, pokazuju dokumenti do kojih su došli novinari Centra za istraživanje korupcije. Stan se nalazi u zgradi u Skerlićevoj ulici u kojoj je Šutanovac kao suinvestitor sagradio 190 kvadrata po projektu, ali se ispostavilo da bivšem ministru to nije bilo dovoljno, pa je na divlje dozidao još jednu etažu, čime je površina njegovog dupleksa narasla na oko 330 kvadrata. S obzirom na činjenicu da je kvadrat nekretnine na Vračaru  oko tri hiljade evra, tržišna vrednost Šutanovčevog stana je oko miliona evra!

Plac u Skerlićevoj 20 na Vračaru Šutanovac je sa suprugom Marijom i još devet suinvestitorora platio 1,5 miliona evra i na njemu podigao zgradu od 3.500 kvadrata (2600 nadzemne etaže), čija je gradnja završena u martu 2013. Stambeno-poslovni objekat u neposrednoj blizini Hrama Svetog Save i zgrade Narodne biblioteke, kako je objavljivano u medijima, ima devet stanova, jedan lokal i 24 garažna mesta, a među suinvestitorima su bili i fudbaleri Gordan Petrić i Nemanja Vidić, ćerka Žarka Zečevića Mia, kiparska ofšor firma „Vilab Pharm LTD“ i drugi, o čemu je prvi pisao portal Pištaljka u okviru čuvene afere Pašnjak.

Stan broj devet

Međutim, tada se nije znalo da je  bivši ministar tokom gradnje, svesno kršeći zakon, s obzirom na činjenicu da je bio jedan od suinvestitora, sebi izgradio dupleks u potkrovlju luksuzne zgrade. Istini na volju, za to se verovatno nikada ne bi ni saznalo da investitor Dragan Petrić, kako je otkrila redakcija CIK, Sekretarijatu za poslove legalizacije grada Beograda nije podneo zahtev za legalizaciju celokupnog objekta 28.01.2014. godine (351.21-12631/14).

Kako proizilazi iz ovog zahteva, Petrić je podneo zahtev za legalizaciju stambeno-poslovnog objekta u Skerlićevoj 20 ukupne površine 3530,82 kvadrata, ali su nadležni organi utvrdili odstupanje od izdate građevinske dozvole za 237,94 kvadrata bruto površine. Postupak po ovom zahtevu i dalje je u toku, što znači da zgrada u kojoj živi bivši ministar, a stanove imaju brojne ličnosti iz javnog života, i dalje nije legalizovana.

Sutanovac zgrada1

Zgrada se nalazi pored Hrama Svetog Save Foto: CIK

Na osnovu Tehničkog izveštaja uz glavni projekat izvedenog objekta, u čiji je posed došao CIK, vidi se da se 237 spornih kvadratnih metara odnosi na 97 kvadrata viška u galeriji lokala u prizemlju zgrade, 68 kvadrata izgrađeno je više na povučenom spratu, a još 71 na galeriji stana 9. Stan broj devet, kako je CIK-u potvrđeno u JKP „Infostan tehnologije“, vodi se na Šutanovčeve, odnosno na suprugu Mariju. Taj stan je jedan od dva koja se nalaze na takozvanom povučenom spratu. S obzirom na činjenicu da drugi stan na ovom spratu, kako saznaje CIK, nije prekoračio kvadraturu, jasno je da se celokupni višak kvadrata na povučenom spratu odnosi na stan bračnog para Šutanovac, odnosno da je  njihov stan nezakonito uvećan za 139 kvadrata.

Novinari CIK pokušali su da utvrde kako je Draganu Šutanovcu dozvoljeno da mimo zakona, na jednoj od najekskluzivnijih lokacija u Beogradu, sagradi nelegalan stan.

Najpre smo kontaktirali građevinsku inspekcije opštine Vračar. Međutim, načelnik Nebojša Kuzmanović rekao nam je da su u njihovoj nadležnosti samo objekti do 700 kvadrata i uputio nas na Gradsku upravu grada Beograda.

U vreme bespravne gradnje prvi čovek Sekretarijata za urbanizam i građevinske poslove bio je Milan Vuković. On za CIK kaže da je postupao u skladu sa zakonom i da nije zatekao nikakve neregularnosti.

Naređeno rušenje, ali nikad nije sprovedeno

„Građevinska dozvola već je bila izdata, a procedura je bila standardna. Kako da vam kažem, da li se radovi izvode prema izdatom odobrenju kontroliše građevinska inspekcija. Sekretarijat ne prati izvođenje radova, nego građevinska inspekcija postupa i ako ima odstupanja, oni su ti koji to treba da registruju”, rekao nam je Vuković.

Sutanovac zgrada

Šutanovčeva galerija na vrhu Foto: CIK

CIK je poslao dopis Sekreterijatu za inspekcijske poslove, u kome smo pitali da li su nadležne službe vršile kontrolu objekta u Skerlićevoj 20, da li su uočene neregularnosti i šta je tim povodom preduzeto. Sekretar Zagorka Panić odgovorila je da je inspekcijski pregled pokrenut  po službenoj dužnosti 13. marta 2012. godine, a da je u narednih nekoliko meseci obavljeno još šest nadzora na gradilištu.

„Rešenjem od 11.02.2013. dat je nalog investitorima da u roku od  30 dana pribave izmenu građevinske dozvole. Pošto investitori nisu postupili po rešenju, 10.04.2013. dat im je nalog da radove izvedene mimo projektne dokumentacije uklone u roku od sedam dana od dana prijema rešenja. Pošto investitori nisu postupili ni po ovom rešenju, doneta je odluka da se uklone radovi van projekta i predmet je 08.07.2013. prosleđen Odeljenju za izvršni postupak“, navodi se u odgovoru Sekreterijata za inspekcijske poslove.

Kako se ispostavilo, rešenje o rušenju viška kvadrata u Skerlićevoj nalazilo se u predlogu plana izvršenje za 2013. godinu, navodi se u odgovoru Odeljenja za izvršenje građevinskih radova, ali nije objašnjeno zbog čega do rušenja nije došlo.

Ovu okolnost iskoristili su investitori, pa su 28. januara 2014. podneli zahtev za legalizaciju, koji, kako smo naveli, do danas nije pravosnažno okončan.

Ceger

„Objekat je u međuvremenu useljen. Stupanjem na snagu Zakona o ozakonjenju objekta 27.11.2015. propisano je da se svi zahtevi podneti do prvog februara 2014. uvažavaju prema novom zakonu, te da se rešenja o rušenju neće izvršavati do pravosnažnog okončanja postupka ozakonjenja“, naveli su za CIK u Odeljenju za izvršni postupak.

Dakle, investitori zgrade u Skerlićevoj su po svoj prilici iskoristili poslednji voz i svega tri dana pred istek roka podneli zahtev za legalizaciju, čime su izbegli da do rušenja objekta dođe.

Osim što se oglušio o zakon, bivši ministar i ostali suinvestitori su divljom gradnjom zakinuli državu za oko 60.000 evra. Naime, s obzirom na činjenicu da spornih 237 kvadrata nije bilo predviđeno projektom, investitori za tu kvadraturu nisu platili brojne naknade, koje su u to vreme po metru kvadratnom u opštini Vračar iznosile oko 27.000 dinara. Prostom računicom, „proširenje“ bi investitore koštalo 6,4 miliona dinara (od toga oko 4 miliona odnosi se na Šutanovca), ili po tadašnjem kursu 57,6 hiljada evra. Danas oni nemaju obavezu plaćanja ovih naknada, već samo  moraju da plate legalizaciju dograđenih kvadrata, što ih košta 46 hiljada dinara, odnosno oko 150 puta manje novca nego da su poštovali zakon.

Korać: Zloupotreba privilegije vlasti

Od jednog Vladinog službenika, naročito ministra, ne bi trebalo očekivati ovakavu vrstu ponašanja. Gaženje zakonskih i moralnih normi nikada nije bio opis posla jednog ministra, pa se postavlja pitanje kakva se poruka šalje građanima.

Žarko Korać, psiholog i profesor Filozofskog fakulteta, kaže  da bez obzira o kome se radi, zakoni i propisi se moraju primenjivati bez ikakvog izuzetka, pogotovo za nosioce odgovornih funkcija.

 „To je ono što ljudi kod nas ne shvataju kada dođu na rukovodeće mesto, političko ili državno, da oni više moraju da poštuju norme i zakone nego običan čovek. To je naša tragedija što se smatra da ti ta privilegija vlasti dozvoljava da kršiš pravila. U normalnim zemljama kao što su Norveška, Švedska, Danska, nema govora o tome. Vi ste model ponašanja. I ako model ne valja šta očekujete od drugih“ ističe Žarko Korać.

Zbog Šutanovčeve divlje gradnje cela zgrada i danas nakon četiri godine nema upotrebnu dozvolu. Zbog toga ostali vlasnici – stanari ne mogu da uknjiže svoju imovinu. Bez uknjižene imovine ne mogu se regulisati i neke druge obaveze, na primer, plaćanje poreza. Tako su i oni uvučeni u neku vrstu prekršaja.

Redakcija CIK-a kontaktirala je Dragana Šutanovca više puta, ali je on odbio da razgovara sa nama.

Povezani članci:

Šutanovčeva bajka o “porušenoj zgradi”

Šutanovac i dalje krije kvadrate na Vračaru

Leave a Reply