Danas dodela mandata novim poslanicima

Objavljeno: 12. 05. 2016.

Republička izborna komisija dodeliće danas mandate novim poslanicima republičkog parlamenta, izjavio je Tanjugu predsednik RIK-a Dejan Đurđević.

Dodela mandata će se izvršiti po redosledu na izbornim listama, a time će se steći uslovi za zakazivanje konstitutivne sednice parlamenta.

U parlament je ušlo 12 lista od 20 koliko ih je učestvovalo na izborima, od kojih je lista oko SNS osvojila najviše – 131 mandat.

Slede SPS-JS sa 29 mandata, SRS 22 mandata, “Dosta je bilo” ima 16 mandata, koliko i DS, koalicija Dveri-DSS ima 13 mandata, kao i koalicija LDP-LSV-SDS, SVM četiri mandata, lista Muamera Zukorlića dva, SDA Sandžaka dva mandata, dok će po jedan mandate imati Zelena stranka i Partija za demokratsko delovanje.

Prema Ustavu Srbije, prvu sednicu novog saziva parlamenta zakazuje predsednik Narodne skupštine iz prethodnog saziva, tako da se sednica održi najkasnije 30 dana od proglašenja konačnih rezultata izbora.

Konačni rezultati vanrednih parlamentarnih izbora objavljeni su 5. maja.

Na prvoj sednici se potvrđuju poslanički mandati, a parlament je konstituisan potvrđivanjem mandata dve trećine narodnih poslanika.

Na prvoj sednici novog saziva parlamenta treba da budu izabrani predsednik i potpredsednici i imenovan generalni sekretar parlamenta.

Do izbora novog rukovodstva republičkog parlamenta sednicom predsedava najstariji poslanik, a ako on to ne želi ili ne može – sednici predsedava sledeći najstariji prisutni narodni poslanik.

Ukoliko se desi da neko od poslanika koji dobiju mandat kasnije preuzmu funkciju u vladi, njihovi mandati se dodeljuje prvom sledećem kandidatu na izbornoj listi kome nije bio dodeljen mandat – pripadniku iste političke stranke.

Izvor: Tanjug

Leave a Reply