NOVI POSLANICI Ko će sve u srpskom parlamentu zastupati volju građana

Objavljeno: 12. 05. 2016.

Prvi korak ka formiranju novog republičkog parlamenta danas je učinjen dodelom mandata poslanicima, mada bi, zbog formiranja vlade i mogućnosti da neki od njih dobiju funkcije u drugim državnim organima, slika novog saziva najvišeg zakonodavnog tela mogla uskoro da bude i nešto drugačija.

Budući da se mandati dodeljuju po redosledu na listi, poslanički mandat je dobio i lider naprednjaka Aleksandar Vučić, koji je prvi na listi koalicije okupljene oko SNS.

To će biti kratkoročno i zbog preuzimanja premijerske funkcije može se ubrzo očekivati njegova ostavka na poslaničko mesto.

To će najverovatnije biti slučaj i sa sledećima na listi te koalicije – liderom SDPS Rasimom Ljajićem i Majom Gojković, koju mediji odavno vide na nekoj drugoj poziciji.

Mandate su dobili i lider PUPS Milan Krkobabić, Goran Knežević, Aleksandra Tomić, Aleksandar Martinović, književnica Ljiljana Habjanović, novinari Miroslav Lazanski i Jasmina Karanac, operska pevačica Jadranka Jovanović, teniski trener Bogdan Obradović, automobilista Dušan Borković.

Boje SNS u parlamentu će braniti i “stare” snage – Aleksandra Đurović, Marija Obradović, Veroljub Arsić, Marijan Rističević, Miograd Linta, Igor Bečić i drugi, a mandati su pripali i Dubravki Filipovski, Miroslavu Markićeviću iz NS, Miloradu Mijatoviću, Muameru Bačevcu, Vladimiru Marinkoviću iz SDPS, Žiki Gojkoviću i Aleksandru Čotriću iz SPO…

Kada je u pitanju koalicija SPS-JS, mandat su dobili lideri stranaka Ivica Dačić i Dragan Marković Palma, Slavica Đukić Dejanović, Aleksandar Antić, Žarko Obradović, Dijana Vukomanović, Petar Petrović, Snežana Bogosavljević-Bošković, Ivan Karić, Branko Ružić, Milutin Mrkonjić, Dušan Bajatović, Novica i Ivica Tončev, Titov unuk Joška Broz…

Radikale će, pored ostalih, zastupati lider SRS Vojislav Šešelj, Nemanja Šarović, Milorad Mirčić, Zoran Krasić, Vjerica Radeta, Milovan Bojić.

Stavove koalicije okupljene oko Demokratske stranke braniće, pored ostalih, lider Bojan Pajtić, funkcioneri Dragoljub Mićunović, Nataša Vučković, Goran Ješić, Balša Božović, Veroljub Stevanović, Zoran Živković, Dušan Petrović, a pokreta “Dosta je bilo” lider Saša Radulović, profesor FPN Dušan Pavlović, Aleksandar Stevanović i drugi.

U poslaničkim klupama biće i lideri koalicije Dveri-DSS Boško Obradović i Sanda Rašković Ivić, a sa te liste, pored ostalih, još i Dejan Škulić, Miladin Ševarlić, Đorđe Vukadinović, dok su, kada je u pitanju koalicija LDP-SDS-LSV, mandati dodeljeni Nenadu Čanku, Čedomiru Jovanoviću, Nadi Lazić, Marku Djurišiću, Nataši Mićić, Goranu Bogdanoviću, Nenadu Miliću…

Mandate su dobili i Muamer Zukorlić ispred Bošnjačke demokratska zajednice Sanžaka (BDZS), Sulejman Ugljanin i Enis Imamović iz SDA Sandžaka, Fatmir Hasani iz Partije za demokratsko delovanje, Goran Čabradi iz Zelene stranke.

Šta kaže zakon

Zakon o izboru narodnih poslanika predviđa da se, ukoliko neko od poslanika kojima su dodeljeni mandati preuzmu funkciju u vladi ili nekom drugom državnom organu, njihovi mandati dodeljuju prvom sledećem kandidatu na izbornoj listi, kome nije bio dodeljen mandat – pripadniku iste političke stranke.

Mićunović predsedavajući konstitutivne sednice

Na prvoj sednici, do izbora predsednika, predsedava najstariji poslanik, dok mu u radu pomaže po jedan, najmlađi, poslanik sa četiri izborne liste koje su dobile najveći broj mandata i generalni sekretar parlamenta.

Shodno tome, za stolom predsedavajućeg na konstitutivnoj sednici sedeće poslanik Dragoljub Mićunović, roden 1930. godine, izabran na listi DS-a.

Najmlađi poslanici imaju po 27 godina

Među najmlađima koji bi mogli da mu pomažu u vođenju sednice su inženjeri saobraćaja Ivana Nikolić sa Uba i Ognjen Pantović iz Beograda, oboje sa liste SNS, rođeni 1989. godine, kao i diplomirani politikolog Stefana Miladinović iz Beograda i ekonomista Marija Jevdjić iz Kraljeva, rođene 1981, a izabrane na listi SPS-JS.

Najmlađa na listi SRS je apsolvent ekonomije Aleksandra Belačić sa Novog Beorgada, rođena 1986. godine, dok je među demokratama najmlađi ekonomista Radoslav Milojičić iz Smederevske Palanke, rođen 1984. godine. Među poslanicima “Dosta je bilo” najmlađi je vođa programerskog tima Miloš Bošković iz Niša, rođen 1985. godine.

Republička izborna komisija (RIK) dodelila je danas 250 mandata budućim poslanicima po redosledu na izbornim listama, čime su se stekli uslovi za zakazivanje konstitutivne sednice parlamenta.

Izvor: Tanjug

Leave a Reply