RIK podnosi krivične prijave protiv tri člana biračkog odbora

Objavljeno: 19. 05. 2016.

Republička izborna komisija podneće Prvom osnovnom tužilaštvu krivične prijave protiv troje članova biračkog odbora na izbornom mestu Lešak 9 u Leposaviću, zbog utvrđenih izbornih nepravilnosti, izjavio je danas predsednik RIK-a Dejan Đurđević.

“Saglasni smo da se pripreme krivične prijave i predaju Prvom osnovnom tužilaštvu, koje će postupiti dalje po svojim ovlašćenjima”, rekao je Đurđević na sednici RIK-a.

Član komisije Ivan Šebek zatražio je na sednici da se protiv tri člana biračkog odbora u Lešku podnesu krivične prijave, jer na tom mestu, posle prebrojavanja glasova jedna stranka nije imala nijedan glas, da bi naknadnim brojanjem bilo utvrđeno da ih ima 60.

RIK je danas usvojio Izveštaj o sprovedenim izborima, koji po zakonu mora da sprovede Skupštini Srbije nakon svakog izbornog procesa, a koji obuhvata broj birača upisanih u birački spisak, broj onih koji su glasali, broj primljenih glasačkih listića, broj važećih i nevažećih glasačkih listića, broj osvojenih mandata, kao i spisak posalnika kojima su dodeljeni mandati.

Usvojen je i Aneks ugovora o štampanju izbornog materijala.

Đurđević je dodao da je RIK sada i formalno završila izborni proces, a da se očekuje još nekolio sednica do izbora novog RIK-a, kako bi se konstatovale eventualne ostavke poslanika.

Izvor: Tanjug

Leave a Reply