“Fijat”: U potpunosti uspeo program dobrovoljnog odlaska radnika

Objavljeno: 12. 07. 2016.

Direktorka “Fijata” Silvija Verneti je, u razgovoru sa premijerom Aleksandrom Vučićem, istakla da je program dobrovoljnog odlaska radnika iz “Fijata” uspeo u potpunosti. Neće biti otpuštanja, saznaje RTS.

Predsednik Samostalnog sindikata u Kragujevcu Zoran Marković rekao je juče da se direktorka kompanije “Fijat Krajsler automobili Srbija” Silvija Verneti sastala sa predstavnicima tog sindikata, a da je tema razgovora bila aktuelna situacija u fabrici.

Očekuje se da bude saopšten i broj radnika koji je prihvatio ponuđeni socijalni program.

Da podsetimo, sredinom juna, “Fijat Krajsler automobili” su najavili da gase jednu smenu u Kragujevcu, zbog čega se strahovalo da bi bez posla moglo da ostane i do 900 radnika u fabrici automobila i još oko 600 zaposlenih kod kooperanata.

Prijavljivanje radnika za dobrovoljni odlazak uz socijalni program počelo je 27. juna i trajalo je do 8. jula.

Na osnovu dogovora koji je postignut između sindikata fabrike, poslovodstva i mandatara za sastav nove Vlade Aleksandra Vučića socijalni program podrazumeva zakonsku otpremninu, naknadu za slučaj nezaposlenosti, dok radnici koji su se odlučili za odlazak mogu da računaju i na fiksni deo u iznosu od 3.000 evra uz naknadu za neiskorišćeni godišnji odmor.

Primera radi, radnici koji su proveli u fabrici tri godine, a takvih je najviše, mogu da računaju na otpremnine u iznosu od oko 4.800 evra.

Izvor: RTS

Leave a Reply