CIK traži da se objave svi dokumenti o slučaju Ognjanović

Objavljeno: 20.09.2016.

Centar za istraživanje korupcije, poštujući odluku Višeg javnog tužilaštva (VJT) u Beogradu, nakon okončanja istrage protiv porodice Ognjanović, traži od VJT i Ministarstva unutrašnjih poslova da u interesu javnosti i građana koji su prikupljali novac za malu Tijanu Ognjanović, ali i drugih donatora širom sveta, objave sve dokumente koji se odnose na račune ove porodice u Sjedinjenim Američkim Državama, a koji su navodno bili skriveni i za koje se nije znalo tokom akcije prikupljanja novca. Smatramo da je to veoma važno jer je ceo slučaj pun spekulacija i nedorečenih činjenica i imajući u vidu veliko interesovanje javnosti, važno je na sve to staviti tačku i reći pravu istinu.

Takođe, u skladu sa Zakonom o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, CIK traži da se objave svi čekovi, ali i drugi dokazi koji su prikupljeni tokom predistražnog postupka, a na osnovu kojih je policija po nalogu tužioca 2014. godine protiv Nebojše i Jelene Ognjanović podnela krivičnu prijavu zbog osnova sumnje da su počinili krivična dela prevare i pranja novca.

Zahtevamo da se u interesu javnosti objave svi prilozi kompanija, Srpske pravoslavne crkve i drugih dobrotvora koji su donirali novac za malu Tijanu, pošto se u medijima pojavila informacija da je u jednoj banci u Sjedinjenim Američkim Državama pronađeno skoro 140.000 dolara za koje se nije znalo. Od Višeg javnog tužilaštva u Beogradu istovremeno tražimo odgovor na pitanje da li je porodica Ognjanović nakon smrti male Tijane trošila novac koji je pronađen na skrivenom računu u SAD.

Centar za istraživanje korupcije, takođe, zahteva od Višeg javnog tužilaštva da objasni konkretne razloge nepodizanja optužnice, jer to nije precizno navedeno u saopštenju, s obzirom na to da je upravo po nalogu VJT u Beogradu policija podnela krivičnu prijavu 2014. Da li to znači da su VJT i postupajući tužilac od samog početka vodili ovu istragu na štetu porodice Ognjanović?

Leave a Reply