Potpisan Sporazum o saradnji i merama za podizanje nivoa bezbednosti novinara

Objavljeno: 26.12.2016.

Sporazum o saradnji i merama za podizanje nivoa bezbednosti novinara, koji je danas potpisan u Beogradu predviđa blisku saradnju u slučajevima krivičnih dela počinjenih na štetu novinara i formiranje stalne radne grupe predstavnika Ministarstva unutrašnjih poslova, Republičkog javnog tužilaštva, novinarskih udruženja i asocijacija medija u cilju sveobuhvatne zaštite predstavnika medija.

Državna sekretarka Ministarstva unutrašnjih poslova Biljana Popović Ivković, po potisivanju Sporazuma, istakla je da je Ministarstvo unutrašnjih poslova i do sada hitno postupalo u slučajevima napada na novinare i da se ovim dokumentom definiše bliskija saradnja i komunikacija između predstavnika Ministarstva, tužilaštva, novinarskih udruženja i asocijacija medija.

„Naš zajednički cilj je da maksimalno zaštitimo novinare i da im omogućimo potpun i nesmetan rad“, naglasila je Popović Ivković.

Izrazivši zadovoljstvo potpisanim Sporazumom, državna sekretarka MUP-a je objasnila da taj dokument predviđa formiranje stalne radne grupe za sprovođenje i redovne sastanke predstavnika Ministarstva unutrašnjih poslova, tužilaštva i novinarskih udruženja.

Prema njenim rečima, sporazumne strane odrediće osobe za kontakt koje će biti u neposrednoj komunikaciji sa pripadnicima Ministarstva unutrašnjih poslova i Republičkog javnog tužilaštva. „Važno je da ćemo imati stalnu i kontinuiranu saradnju“, rekla je Popović Ivković ukazavši da se baze podataka Ministarstva unutrašnjih poslova i udruženja novinara razlikuju, jer se dešava da novinari prijave napad novinarskim udruženjima, ali ne i policiji i nadležnim tužilaštvima.

Državna sekretarka MUP-a je ukazala da će novinari proći edukaciju u pogledu prava na krivično pravnu zaštitu i obuke o osnovama informacione bezbednosti internet portala, kao i primenu osnovnih mera zaštite.

Izvor: Twitter @Bambayay

Izvor: Twitter @Bambayay

Centar za istraživanje korupcije (CIK) zanimalo je šta državna sekretarka Biljana Popović Ivković  misli o tvitu Saše Đorđevića iz Beogradskog centra za bezbedosnu politiku (BCBP) u kojem on prenosi vest „Bussines Insider UK“ da je Beograd drugi po redu najopasniji grad u Evropi, i da li je Beograd bezbedan grad, imajući u vidu predstojeće praznike i veliki broj broj turista koji će nas posetiti?

Državna sekretarka Popović Ivković rekla je da su to neistine i da ne razume potrebu određenih predstavnika nevladinih organizacija da urušavaju bezbednosni sistem naše zemlje. Prema navodima državne sekretarke, „Beograd su mnoge medijske kuće, poput „Associated Press“ i „The New York Times“-a uvrstile u top 10 destinacija za doček Nove godine“ i da će Beograd posetiti 100.000 stranih turista, što je za 30.000 više nego prošle godine.

Na svečanosti potpisivanja Sporazuma poseban tužilac za viskotehnološki kriminal Branko Stamenković ukazao je da su tužilaštva uvek posvećivala izrazitu pažnju svim slučajevima u kojima su novinari pretrpeli određenu vrstu napada i nasilja.

„Nismo uvek bili uspešni. Nažalost, postoje određena ograničenja koja su prevashodno dokaznog karaktera, ponekada i zakonskog“, rekao je Stamenković ocenivši da je potpisani Sporazum korak u dobrom pravcu, koji će omogućiti da se podvuče crta i da se na osnovu dosadašnjeg rada postavi pravac daljeg postupanja.

Predsednica Udruženja novinara Srbije Ljiljana Smajlović ocenivši da između novinara i države postoji određena doza nepoverenja, istakla je da je potpisani Sporazum važan vid građenja poverenja, koje je ključni faktor u odnosima države i novinara.

Predsednik Udruženja novinara Vojvodine Igor Aleksić ocenio je da je ovo veliki dan za novinarsku profesiju u kome je država pružila ruku novinarima.

 

Leave a Reply