Tribina o ljudskim pravima ili početak kampanje Jankovića?

Objavljeno: 13. 01. 2017.

Piše: Redakcija CIK

Na sinoć održanoj tribini u Pančevu, u kafeu “Kupe” o ljudskim pravima govorili su Zaštitnik građana Saša Janković, Nadežda Milenković kolumnistikinja i kreativni direktor u marketingu i Teofil Pančić, novinar i pisac. Novinari Centra za istraživanje korupcije (CIK) bili su na ovom događaju, i iskoristili priliku da lično postave par pitanja ombudsmanu Jankoviću. Naravno, naš akcenat bio je na pitanju zbog čega nas je Zaštitnik blokirao na društvenoj mreži Tviter, odnosno zbog čega je takva reakcija usledila posle kritike koja je upućena njemu. Novinari CIK-a u tom tekstu nisu vređali Jankovića, samo su postavili pitanja o pristrasnosti, nezavisnosti rada ombudsmana o čijoj kandidaturi za predsednika se raspravlja na predsedništvima stranaka i govori svakog dana.

Kako je i sam ombudsman govorio o tome da je uvek spreman za kritiku, da je uvek spreman da odgovori i da kritičko mišljenje podržava, novinarka CIK-a pitala je šta onda znači odgovor u vidu bloka na Tviteru, onda kada su tekstom u CIK-u postavili pitanje Zaštitniku građana. “Kažete da želite da čujete kritiku, želite da sarađujete sa civilnim sektorom. Zašto onda sa nama ne želite da sarađujete”, upitala je novinarka. Ombudsman nije dao odgovor, dok je Teofil Pančić hitro preuzeo mikrofon i euforično komentrisao slučaj kandidature Jankovića i trenutno zadržavanje na poziciji ombudsmana. Pančić je i sam rekao da ne poznaje sadržinu zakona, ali je ipak sebi dozvolio da komentariše zakon koji ne poznaje. Naime, gospodin Pančić ne zna šta Zakon o Zaštitniku građana kaže, a to je da zaštinik ne sme da obavlja neku drugu funkciju koja mu onemogućava da bude nepristrasan i nezavisan u svom poslu. Pokušaj novinarke da pojasni šta zakon kaže, pošto je sam Teofil Pančić rekao da to ne zna, novinar-pisac je dočekao rečima: “Ma možete da mi mašete prstom koliko hoćete! Svaki građanin sa pasivnim i aktivnim biračkim pravom može da se kandiduje, i ja, i vi, pa i Saša Janković”.

Na tribini su se, takođe, pominjali i slučajevi poput Savamala, presude NIN-u i sličnih. Zaštinik građana Saša Janković pomenuo je slučaj presude NIN-u u konotaciji da se u zemlji u kojoj sudski slučajevi zastarevaju donosi brzinski, za tri meseca presuda u slučaju NIN, pa se novinarka Centra za istraživanje korupcije osvrnula na ovo komentarisanje sudske odluke. Naime, upitala je ombudsmana da li je njegovo komentarisanje odluke suda, sviđala se njemu ta presuda ili ne, nepoštovanje institucije i nezavisnosti sudstva. Usledio je odgovor: “Vaše pitanje je legitimno – da li državni funkcioner ima pravo da komentariše odluku suda? Ja mislim da da. Zato što sud deli pravdu, a to se na jeziku ljudskih prava zove pravo na fer i pravično suđenje. Ja moram da delujem kad se pojavi slučaj, za koji, kao što sam rekao, čovek koji sedi u Strazburu, u Savetu Evrope, čiji je radar cela Evropa i koji vrlo dobro zna za ista pravila kao i ja, nađe razlog da kaže da je strašno zabrinjavajuće kakve će posledice ta presuda imati po slobodu medija u Srbiji. Moj posao je da uradim ono i šta drugi možda oklevaju, da isto to kažem.“ On je dodao je mu je nezamislivo da sudija u obrazloženju presude navede „ako je bilo eventualnih propusta u radu policije za to nije odgovoran ministar“ jer po zakonima i Ustavu Republike Srbije sud utvrđuje krivična dela, a Zaštinik građana utvrđuje propuste u radu organa vlasti. „Zaštinik je utvrdio nepobitno nedostatak i propuste u radu organa vlasti, a sudija napiše „ako je bilo eventualnih propusta u radu“. Dakle, sudija daje sebi za pravo da dezavuiše rad drugog organa. To bi bilo isto kao da ja sudiji napišem u mom aktu „ako je eventualno Milorad Ulemek učestvovao u ubistvu Đinđića“, a ja to ne mogu da uradim jer je sud utvrdio da jeste“, kazao je Jankoviću CIK-u.

Tribinu su organizovali pokret „Novi optimizam“ i „Građanska akcija Pančevo“.

Leave a Reply