Slučaj „Jucit“ zastareo, nema krivca za štetu od milion evra

Objavljeno: 14. 03. 2017.

Redkacija CIK

Visoki državni funkcioneri umešani u aferu „Jucit“ iz 2005. godine kojom je državni budžet oštećen za oko milion evra, oslobođeni su zbog zastrelosti slučaja pred sudom, piše Kurir. Vlasnik firme „Jucit“ koji je trebalo da nabavi 30 sanitetski vozila po tenderu Ministarstva zdravlja pobegao je sa novcem, i, takođe, nije odgovorao za to.

CIK je još početkom 2016. pisao o ovoj aferi, upozoravajući na činjenicu da će slučaj zastareti i da je očigledno da se to i želi postići, s obzirom na to da više od deset godina nakon afere nije bilo sudskog epiloga. Na tendenciozno odugovlačenje slučaja, kako smo tada napisali, ukazivao je i podatak da je od deset sudskih pretresa u poslednje tri godine tada bio održan samo jedan. (TEKST U CELOSTI MOŽETE PROČITATI NA LINKU http://cik.co.rs/2016/01/27/hitna-pomoc-ostala-bez-30-saniteta-budzet-srbije-ostecen-za-milion-evra-a-odgovornih-nema-ni-posle-10-godina/ )

Da podsetimo, Ministarstvo zdravlja je 2005. godine, zaključilo ugovor sa preduzećem „Jucit“ o kupovini 30 sanitetskih vozila i tom prilikom avansno na račun preduzeća uplatilo oko 80 miliona dinara, tada oko milion evra. Posle više od 10 godina vozila Ministarstvu i dalje nisu isporučena, a uplaćeni novac nikada nije vraćen.

Zbog nesavesnog rada u službi Prvo osnovno javno tužilaštvo je tek 11. decembra 2012, dakle 7 godina kasnije, podiglo optužnicu protiv članova tenderske komisije Ministarstva zdravlja, na čelu sa dr Nevenom Karanović, tadašnjim državnim sekretarom u Ministarstvu. O izboru firme su kao članovi tenderske komisje pored dr Karanović, odlučivali i Dragan Morača, tadašnji sekretar ministarstva, Aleksandar Živanović, pomoćnik ministra, Vladimir Mihajlović, stručni referent i Jovanka Pantelić, savetnik. Prema navodima tužioca, oni su tadašnjem ministru Tomici Milosavljeviću predložili da prihvati ponudu firme „Jucit“, iako je ponuda formalno bila neispravna.

Leave a Reply