CIK anketa: Samo tri kandidata otvoreno govore o finansiranju kampanje

Objavljeno: 22. 03. 2017.

Piše: Dragana Krunić

Kandidatima za predsednika Republike Srbije i njihovim izbornim štabovima postavili smo 13 pitanja u vezi sa kampanjom, prvenstveno u vezi sa finansiranjem kampanje i planiranim vidovima oglašavanja. Od 11 kandidata, odnosno 11 izbornih timova, svega njih troje je dalo odgovore.

Nastavljajući da pratimo predizborne aktivnosti i finansiranje kampanje i ove godine, kao i prošle kada su se održavali parlamentarni izbori, pokušali smo da od timova predsedničkih kandidata dobijemo informacije o tome koje su im planirane predizborne aktivnosti i kojim sredstvima raspolažu za finansiranje istih. Prethodne godine stranke su se rado odazvale na anketu, dok je za ove izbore vrlo teško bilo doći do samih kandidata i njihovih timova.

Da li je u pitanju preopterećenost predizbornim aktivnostima s obzirom na kratak vremenski period za vođenje kampanje, ili se pak radi o nevoljnosti da finansiranje kampanje bude transparentno, nismo sasvim sigurni. Da govore o svojim finansijama i planiranim vidovima promocije u ovoj kampanji jedino su bili otvoreni Pokret Dveri i tim Boška Obradovića, Ljubiša Preletačević Beli – Beli samo jako i Demokratska stranka Srbije (DSS) čiji je kandidat Aleksandar Popović.

Niko od ostalih kandidata nije odgovorio na anketu iako smo ih nebrojeno puta kontaktirali, i dostavili im anketu u identičnom obliku za svakog učesnika izbora. Dakle, ni Srpska napredna stranka i kandidat Aleksandar Vučić, niti tim Saše Jankovića,  Vuk Jeremić i Grupa građana koja je njega kandidovala „Moramo bolje“, ni Vojislav Šešelj i Srpska radikalna stranka, DJB i Saša Radulović, niti Nenad Čanak i Liga socijaldemokrata Vojvodine, Milan Stamatović- GG „Za zdravu Srbiju“, a ni Miroslav Parović – „Narodni slobodni pokret“, nismo dali nikakve odgovore.

Od onih koji, očigledno, nemaju šta da kriju stigli su odgovori. U nastavku teksta možete videti šta su za CIK rekli iz izbornog štaba Ljubiše Preletačevića Belog, zatim tima Boška Obradovića, kao i iz DSS-a i izbornog štaba Aleksandra Popovića, o tome kako će finansirati ovu predizbornu kampanju i na čemu će biti akcenat kada je reč o oglašavanju.

Ovo smo pitali učesnike izbora:

 1. Iz kojih sredstava ćete finansirati ovu kampanju?
 2. Da li ste za finansiranje kampanje podigli kredit ili to planirate da učinite? I u kom iznosu?
 3. Koliko ste do sada dobili donacija? Ko je donirao novac za vašeg kandidata?
 4. Čime ćete garantovati vraćanje sredstava dobijenih iz budžeta za kampanju za slučaj da ne osvojite 1% glasova?
 5. Koliko procenjujete da će vaša kampanja koštati?
 6. Na šta ste do sada utrošili novac? I kojoj je cifri reč?
 7. Na čemu će biti akcenat kada je reč o vidovima oglašavanja i promocije?
 8. Da li ste počeli sa postavljanjem bilborda? Koliko planirate da imate bilborda? Gde? I koliko novca za to planirate da izdvojite?
 9. Imate li u planu organizaciju mitinga, u kom broju i u kojim mestima? Koliko novca ćete izdvojiti za tu stavku?
 10. Koliko je novca u planu da se potroši za televizijsko oglašavanje, koliko za internet oglašavanje, koliko za radio reklame, a koliko za reklamu u štampanim medijima? Da li ste možda već zakupili prostor za reklamiranje u ovim medijima?
 11. Ko su članovi vašeg izbornog štaba i ko vam vodi kampanju?
 12. Koje su ključne tačke vašeg predizbornog programa?
 13. Šta su vaša očekivanja kada je reč o izbornim rezultatima?

BELIDVERI

DVERI

DSSDVERI

Predsednički kandidat Milan Stamatović naknadno je 27. 03. 2017. dostavio CIK-u odgovore na anketu. Ovde možete pogledati kako su nam iz njegovog tima odgovorili na pitanja o finansiranju kampanje.

Milan-anketa

Leave a Reply