Surova zloupotreba policije i policajaca u kampanji

Objavljeno: 27.03.2017.

Redakcija CIK

Serija “koincidencija“ vezanih za diskreditovanje policije i predstavljanje policajaca kao ugrožene kategorije goruća je tema prethodnih dana na internetu, ali svoj vrhunac dostigla je tokom današnjeg dana kada se, verovatno usled manjka vremena jer kampanja za predsednika Republike napreduje ka svom kraju, jedan za drugim, ređaju interesantni, povezani događaji.

          1. Policijski sindikat Srbije

CIK prati Ministarstvo unutrašnjih poslova već duže vreme zbog svojih interesovanja da kao nevladina organizacija ima uvid u to na koji način ono, kao i ostala ministarstva, funkcioniše. Takođe, kako smo već pisali, posebno nas je u svetlu političke kampanje i diskrepance u legitimnim odgovornostima i onome što zapravo rade, zainteresovao Policijski Sindikat Srbije (PSS) i Veljko Mijailović, koji počinju da javno politizuju policiju, koriste instituciju policije u svrhu samopromocije i otvorene podrške konkretnim kandidatima za predsednika. (CIK-ove tekstove o aktivnostima PSS možete pročitati ovde: Protesti policije i vojske – skandalizam ili politika?Optužbe za korupciju naa račun Veljka Mijailovića iz PSS ; CIK-ov odgovor PSS-u i Veljku Miailoviću).

Nakon saopštenja ministra policije Nebojše Stefanovića, u kome on demantuje navode PSS da je policajcima zabranjeno da idu na političke skupove (posebno Saše Jankoviča kako naglašava PSS), kao i da je to nedopustiva politizacija policije i stavljanje u ruke jednog sindikata političkim kandidatima, zanimljiva nit se nastavlja.

viber image2

Takođe, Policijski sindikat, opet danas, nastavlja sa nizom svojih saopštenja vezanih za kritiku ministra i Ministarstva, navodeći svoje zahteve koje su slali ministru, a u vezi svojih problema. Takođe, danima najavljuju i svoj sledeći protest, ne odustajući od niza protesta koji počinju da se inteziviraju u poslednje vreme, kao i njihova podrška alternativnim grupacijama i organizacijama poput Ne davimo Beograd i Podrži RTV.

2. Vladimir Savić, član DS

S1

Tokom današnjeg dana među policijskim službenicima na društvenim mrežama „deli se“ saopštenje o  izvesnom Vladimiru Saviću, koji se u tekstu na stranici Novog Policijskog Sindikalnog Saveza (npss.rs) 26. marta spominje kao častan i vredan policajac koji je nagrađivan za svoj požrtvovani rad, nosilac crnog pojasa u aikidu i veliki humanitarac. Takođe, kako njegovi problemi u policiji koji se u međuvremenu javljaju rezultiraju time da on napušta službu, sve u kontekstu priče da je policija loš sistem koji preti „nepodobnima“ i diskriminiše. On čak i daje izjavu za taj portal gde navodi da „Bolje da napustim i idem gde mogu svoj častan i pošten rad da unovčim i zaradim parče hleba no da me neko iskorišćava u svoju ličnu promociju…“.

Izgleda da je dotični to zapravo odavno i učinio. Sa svojom policijskom platom uspeo je da se snađe na Malti na kojoj redovno objavljuje slike, a čini se i da je već u svrsi nekakve promocije jer na njegovom Facebooku postoji interesantna slika sa pristupnicom DS-u i podršci Saši Jankoviću.

S2

S3

Novi policijski savez Srbije je organizacija iza koje zapravo stoji Momčilo Vidojević, koji je podsećamo izbačen iz NPSS-a, ali je prisvojio sajt sindikata i promenio mu ime u Novi policijski savez Srbije. Kako smo obavešteni iz naših izvora, Momčilo Vidojević je za sada jedini član ovog sindikata. Podsetimo, Vidojević je upamćen po skandalu, kada je na konferenciji za medije načelnici odeljenja za medije MUP RS rekao da je lepa i da bi je rado…, ali da posti, nakon čega je osuđen od strane brojnih NVO za seksizam i nedolično ponašanje.

3. Nenad Ljubišić i Saša Đorđević

U istom danu, na portalu pobeda-info.rs Nenad Ljubišić, predsednik strukovnog udruženja Arčibald Rajs, objavljuje tekst „Znamo cenu dužnosti – znate li joj vi vrednost?“ u kome piše o svemu teškom i iscrpljujućem što policajci u svom poslu trpe, o dostojanstvu policijskih službenika i trpeljivosti. S12Ali, onda politički počinje sa retoričkim pitanjima „Hoće li se, makar posle ovih izbora, kada se cirkus završi i buka utiša, neko razmisliti o srpskoj policiji“ Hoće li neko razmisliti u kakvim okolnostima i u kakvim uslovima radimo ovaj najodgovorniji posao?“ Interesantan momenat za ovakva pitanja i diskusiju.

Još interesantnije je što je Nenad Ljubišić na društvenoj mreži Twitter često u kontaktu podrške Saši Đorđeviću, članu Beogradskog centra za bezbednosnu politiku, koji otvoreno podržava Lokalni front i Sašu Jankovića, a MUP i policiju kao instituciju u službi legitimnog „kritičara“ zdušno „kritikuje“.

S11

Strukovno udruženje “Arčibald Rajs” je zapravo NVO koja ima samo 3 člana i koja nema baš nikakve veze sa policijom niti ju je policija osnovala. Proverom u APR-u, može se doći do činjenice da je osnovana kao udruženje, kao i ko su njeni osnivači.

Kampanja se zahuktava i svaki predsednički kandidat „puca“ iz svojih najjačih oružja. Međutim, pitamo se, nije li opasno kao svoje kampanjsko „oružje“ koristiti instituciju policije i manipulisati njenim pripadnicima? Prljava igra se nastavlja, a manipulacije u finišu kampanje očigledno tek slede.

viber image3viber image4

Leave a Reply