Uhapšen zamenik direktora Ermitaža zbog pronevere novca

Objavljeno: 31. 03. 2017.

Zamenik direktora muzeja Ermitaž u Sankt Peterburgu stavljen je u kućni pritvor jer je optužen za proneveru novca namenjenog izgradnji nove zgrade najvećeg istorijsko-kulturnog muzeja u Rusiji, saopštili su danas izvori bliski pravosudju.

Mihail Novikov koji je bio zadužen za nadgledanje radova na izgradnji nove zgrade uhapšen je 28. marta u Moskvi i nalaziće se u kućnom pritvoru do 23. maja, naveli su sudski izvori i dodali da je otvorena istraga.

Detalji nisu saopšteni.

Ruski mediji preneli su da je u pitanju velika pronevera sredstava namenjenih izgradnji zgrade za konzervaciju eskponata muzeja.

Zvaničnici muzeja su 2015. godine sklopili ugovor vredan 3,7 milijardi rubalja (61 miliona evra) sa preduzećem BTP kome je navodno isplaćen depozit od jedne milijarde rubalja, ali radovi nisu završeni na vreme.

To nije prvi put da su radovi na čuvenom muzeju bili u centru skandala oko pronevere novca.

Sudski organi su 2013. godine otvorili istragu zbog pronevere više od milion evra namenjeniha obnovi jednog krila muzeja.

U Ermitažu, jednom od najvećih svetskih muzeja koji je 1764. godine osnovala ruska carica Katarina druga, nalazi se više od tri miliona umetničkih dela vrhunskih umetnika, poput Mikelandjela Buonarotija, Leonarda da Vinčija, Rubensa, Rembranta, Pusena, Kloda Lorena, Kanaleta, Pabla Pikasa i Anrija Matisa.

Pored zbirki italijanskog, francuskog, španskog i holandskog slikarstva, muzej je poznat po svojoj arheološkoj zbirci, zbirci srednjovekovne evropske umetnosti, zbirci skulptura i primenjene umetnosti.

izvor: Beta

Leave a Reply