Novi protest na ulicama Beograda i danas

Objavljeno: 04. 04. 2017.

Protest na društvenim mrežama nazvan “Protest protiv diktature“ protest_juče je u centru Beograda trajao gotovo četiri sata. Okupljanje je proteklo u često napetoj atmosferi ali bez većih incidenata, a novi protest čiji organizatori nisu zvanično poznati, najavljen je za danas u 18 sati ispred Doma Narodne skupštine. Protest koji je organizovan putem društvenih mreža, pretvorio se u nezadovoljstvo rezultatima predsedničkih izbora.

Učesnike protesta na društvenim mrežama podržali su i kandidati na predsedničkim izborima poput Saše Jankovića, predstavnici opozicije i opozicionih stranaka, razni aktivisti i javne ličnosti.

protest2

Okupljanje nezadovoljnih rezultatom predsedničkih izbora je legitimno, pravo svako građanina da na ovaj način izrazi nezadovoljstvo, ali je nazivanje izbornih rezultata „nefer“ od strane onih koji su izgubili na ovim izborima neprecizno. Sasvim bi drugačije bilo da je razlika između pobednika izbora i drugih kandidata bila mala ili diskutabilna. Međutim, radi se o izbornom rezultatu u kojem Vučić ima nešto više od 10 odsto više glasova nego svi drugi kandidati skupa. Demokratsko pravo jeste pravo okupljanja i izražavanja nezadovoljstva i mišljenja, ali je jednako demokratsko čestitati protivniku na pobedi.

Iako najavljen kao nenasilan protest iza sebe je ostavio oskrnjavljen „srpski zid plača“, pano sa fotografjiama nastradalih i kidnapovanih civila, vojnika i policajaca tokom 90ih na prostoru Kosova i Metohije, a na nekim snimcima se vidi kako protestanti gađaju nepoznatim predmetima u pravcu Narodne skupštine.

Novo okupljanje se očekuje danas u 18 sati, kako se vidi iz najave i poziva na Facebook stranici čiji autori nisu poznati.

Leave a Reply