Paušalne optužbe Božovića u slučaju policajca Karanovića

Objavljeno: 09. 05. 2017.

Redakcija CIK

Narodni poslanik Demokratske stranke (DS) Balša Božović drugi dan za redom drži konferenciju za medije u Narodnoj skupštini u vezi sa suspenzijom policajca iz Bačke Palanke Dalibora Karanovića koji je u nobembru 2016. pokušavao da legitmiše sina Zvezdana Jovanovića. Božović već dve konferencije nije izneo nijednu dokazanu informaciju, već je i juče, kao i danas, u holu Skupštine koristio prostor u javnost kako bi paušalno i bez ikakvih dokaza optužio Ministra unutrašnjih poslova Nebojšu Stefanovića da je direktno pod uticajem Zvezdana Jovanovića postupio kada je pismo Zvezdana Jovanovića prosledio tužiocu.

Pozivajući se na to da državom diriguje ubica premijera Zorana Đinđića Božović je izneo informacije o tome kako je sam ministar Stefanović, nakon što je primio pismo Zvezdana Jovanovića u kome ovaj traži postupanje organa jer je navodno počinjeno krivično delo nad njegovim sinom kada je navodno prilikom legitimisanja policajac Karanović repetirao pištolj u Nemanju Jovanovića, postupio onako kako je to tražio od njega Jovanović. Tome dodaje optužbe da je ministar taj koji je krivotvorio iskaze svedoka događaja u Bačkoj Palanci, kao i da je samim tim zloupotrebio unutrašnju kontrolu policije.

Upitan da li poseduje dokaze o tome što tvrdi i zbog čega ih ne dostavi danas javnosti, poslanik DS-a Balša Božović kazao je da će dokaze doneti na sutrašnjoj konferenciji. Nije jasno, na koji način Božović uopšte može da poseduje dokaze, ili uvid u iskaze, kao ni to zbog čega ukoliko ih poseduje do sada nije izašao sa istima pred medije. Ponavljanje identičnih informacija nekoliko dana za redom traćenje je medijske i pažnje javnosti radi postizanja političkih poena DS-a.

Načelnik sektora unutrašnje kontrole MUP-a Miloš Oparnica izjavio je danas da nije bilo nikakvog uticaja na SUК tokom kontrole postupanja policijskih službenika u Bačkoj Palanci. On je dodao je u dva navrata, tokom novembra i decembra 2016, Sektor unutrašnje kontrole krajem, od jednog građanina iz Bačke Palanke dobio pritužbu na postupanje policijskih službenika.
Shodno Zakonu o policiji, kako je naveo, pritužba je dostavljena Policijskoj upravi u Novom Sadu na postupanje, koja je krajem januara 2017. godine Sektoru unutrašnje kontrole dostavila odgovor.

“U samom izveštaju Policijske uprave Novi Sad uočili smo niz nelogičnosti i nejasnoća, te je Sektor unutrašnje kontrole, pošto je već obavljao redovnu kontrolu u Bačkoj Palanci, kao jedan od segmenta te provere, obavio i proveru navoda iz te pritužbe“, rekao je Oparnica. Načelnik Sektora unutrašnje kontrole istakao je da je tokom rada na predmetu ustanovljen niz nezakonitosti u postupanju policijskih službenika, u delu koji se odnosi na primenu policijskih ovlašćenja i njihovog evidentiranja. On je pojasnio da je potom radi eventualne kvalifikacije krivičnog dela kontaktiran tužilac u Bačkoj Palanci i da je na osnovu obavljenih konsultacija sa njim Sektor unutrašnje kontrole podneo krivičnu prijavu za krivično delo zlostavljanje i mučenje protiv jednog policijskog službenika.

Prema jučerašnjoj izjavi državne sekretarke MUP-a Biljane Popović Ivković ministar je postupio u skladu sa Zakonom, a insistiranje Božovića je insistiranje, kako kaže, na kršenju zakona što bi neprosleđivanje prijave tužilaštvu povodom slučaja sina Zvezdana Jovanovića zapravo i bilo. Kako je rekla nebitno čiji je sin u pitanju zakoni će se jednako sprovoditi.

„Balša Boživić je izgovorio gnusne laži i tražim da se javno izvini. Policajac Karanović je u prisustvu dva pripadnika interventne polcije uperio pištolj u Nemanju Jovanovića i tražio da se legitimiše. Nemanja Jovanović je imao kod sebe ličnu kartu, a pripadnici interventne policije su Karanoviću rekli da kod njega nije pronađen predmet krivičnog dela. Policajac Karanović je mimo procedure tražio da Jovanović bude priveden. Skida ga nagog, za šta nijie postojao nalog suda i nakon pretresa ga pušta da ode. Problem je što taj događaj nije evidnetiran“, objasnila je Popović Ivković.

Narodni poslanik Balša Božović izneo je niz neproverenih informacija, za koje kaže da će tek uslediti dokazni materijal, i dok je juče izbegao pitanja novinara nakon konferencije, danas je odgovarao neprecizno, tvrdeći da dokaze tretnuno nema kod sebe i da će ih sutra, na novoj konferenciji sa istovetnim informacijama i insinuacijama, izneti.

Leave a Reply