Stranke u minusu, prednjači SPS sa dugom od 300 miliona

Objavljeno: 20. 04. 2017.

Većina parlamentarnih stranaka prošlu godinu završila je u minusu, a rekorder po ispražnjenoj stranačkoj kasi su socijalisti, čiji je saldo “u crvenom” čak 300 miliona dinara, pišu Večernje novosti. Finansijski izveštaji za prošlu godinu, koje su stranke bile dužne da do 18. aprila predaju Agenciji za borbu protiv korupcije, otkrili “rupe” u budžetu većine stranaka. Negativan saldo prijavili Dveri, DSS, LSV, SVM, navodi ovaj list.

Rok za predaju izveštaja parlamentarne stranke su ispoštovale, iako na sajtu Agencije dosad “okačeno” tek nekoliko godišnjih izveštaja.

U minusu Dveri, DSS i LSV

Kad su podvukli crtu prihoda i rashoda, minus su zabeležili i Dveri, DSS i LSV. Dveri su godinu završile “kratke” za 20 miliona dinara, a DSS i LSV po 10 miliona dinara. Ligaši su od donacija pravnih i fizičkih lica prihodovali skoro devet miliona dinara, ali ni to ima nije pomoglo da imaju pozitivan konto na kraju 2016.

Novosti dalje pišu kako je negativan saldo imao i SVM, koji je prihodovao oko 44,6 miliona dinara, a rashodi su im bili za četiri miliona veći – 48,6 miliona. Oni su se, osim budžetskih primanja, finansirali i od priloga od oko 1,4 miliona dinara, a interesantno je, kažu Novosti u svom tekstu, da je među njihovim donatorima i jedan opštinski odbor socijalista, koji je na račun SVM uplatio 103.000 dinara.

Računi DS i LDP „zamrznuti“ već tri godine

Računi demokrata i LDP “zamrznuti” su već treću godinu. Prema podacima Narodne banke Srbije, DS je u blokadi 1.084 dana i to na iznos od 79 miliona dinara. Prošlu godinu, prema izveštaju koji su podneli Agenciji, završili su sa minusom od 18 miliona dinara. Liberali, po podacima NBS, duguju 22 miliona, a račun im je u blokadi 1.079 dana.

Direktor socijalista Dejan Backović kaže, za “Novosti”, da je njihov minus narastao na 300 miliona na osnovu zaostalih dugova iz prethodnih izbornih kampanja. On dodaje da su od prošle godine, ipak, malo “bogatiji”, jer su u izveštaj uneli i imovinu koju imaju u Užicu i Smederevu, koja im je konačno pripala po izvršnim sudskim presudama, izveštavaju Novosti.

Izvor: Večernje novosti

Leave a Reply