Zbog prevare preduzeća S.A.B stanarima preti ostanak bez krova nad glavom

Objavljeno: 20. 04. 2017.

Pišu: Katarina Stamatović i Dragana Krunić

Zbog neisplaćenog duga za kredit od oko million evra koji je firma investitor “SAB Estetik – Vojvode Stepe 105” i njen vlasnik Stevan Buđić uzela od ProCredit banke, vlasnici stanova u Vojvode Stepe 105 mogu da ostanu na ulici, iako su stanove uredno platili i tada nisu imali informacije o hipoteci na nepokretnostima koje kupuju.

Stanari zgrade u Ulici Vojvode Stepe 105 našli su se u panici kada su im službenici ProCredit Banke došli na vrata i obavestili ih o hipoteci na njihovoj imovini, za koju nisu uopšte znali. Investitor od koga su kupilu stan, izvesni Stevan Buđić, i platili ga kešom, 2012. godine potpisao je ugovor o finansiranju izgradnje stambeno-poslovnog prostora sa ProCredit bankom od oko 1.8 miliona evra, dajući istu zgradu u zalog, a da pritom nije obavestio kupce stanova. Kako Buđić nije vratio novac za kredit banci, a na nejasan način ni banka nije uspela da zavede hipoteku u katastru Voždovac, stanari su bili u neznanju o teretu na imovini, a sad im preti gubitak krova nad glavom.

M. P., jedan od preko 30 vlasnika stanova koga je zadesila ova neprilika, kaže da kada je kupio stan 2013. u katastru nije bilo nikakve informacije o hipoteci, već je ona zabeležena tek 2014. kada su svi stanovi bili prodati. Po sredi je tvrdi neka vrsta dogovora između investitora, nekog iz banke i iz katastra da se tek posle dve godine hipoteka zavede.

“Čuli smo da jedan od službenika ProCredit banke dobio otkaz zbog ovog slučaja, ali od kakve je to nama koristi? Danas smo u situaciji da iako smo isplatili stan u celosti, kao i ostali stanari zgrade, banka može sutra da dođe i da nas sve izbaci na ulicu, što su nam i rekli pre nekog vremena da će i učiniti”, požalio se M.P. i dodao da je ceo problem nastao “zbog toga što Buđić nije uplaćivao novac na namenski račun za vraćanje kredita banci, već je sav novac od prodaje stanova protivpravno zadržao za sebe i na taj način oštetio i banku i državu, jer nije platio porez, i sve nas kupce stanova za preko milion evra. Da li će država stati na put ovakvim prevarantima koji zarađuju na tuđoj nesreći i na štetu poštenih građana Srbije”, pita se M.P. koji je samo jedan od preko 30 vlasnika stanova u Vojvode Stepe 105 koji su u problemu.

Naime, krajem 2012. Stevan Buđić vlasnik firme “S.A.B Estetik, Vojvode Stepe 105” d.o.o, zaključio je ugovor o finansiranju izgradnje stambeno-poslovnog objekta (broj CL- 02-2012-0028) sa ProCredit bankom AD Beograd na iznos od 1.853.000 evra. Kao obezbeđenje za kredit Buđić je dao pod hipoteku objekat u izgradnji na adresi Vojvode Stepe 105, koji se gradi po rešenju o odobrenju za izgradnju Gradskog sekretarijata za urbanizam (IX-04 br351-9/2010).

Na osnovu založne izjave overene pred Prvim osnovnim sudom u Beogradu (OV127801/2012) ustanovljen je teret na nepokretnosti u izgradnji u korist ProCredit banke koji u katastru nije bio upisan niti je bila vidljiva zabeležba čak dve godine (?!).

Kako navode CIK-ovi izvori, kredit je trebalo da bude isplaćen Buđićevoj firmi u više navrata po okončanim privremenim situacijama. Obaveza Stevana Buđića kao zastupnika firme bila je da otvori namenski račun u ProCredit banci preko kojeg će se sredstva koja se dobiju od prodaje stanova vraćati na ime podignutog kredita. U tom slučaju ProCredit banka je bila u obavezi da, na osnovu zaključenih ugovora i isplaćenih sredstava od strane kupaca, daje saglasnost na izuzimanje prodatih nepokretnosti iz eventualnih javnih prodaja, odnosno izvršenja.

Antrfile-1

Stanari zgrade, vlasnici stanova, sa kojima smo razgovarali, a među njima i M. P., kažu da su Buđić i punomoćnik preduzeća “S.A.B Estetik – Vojvode Stepe 105” d.o.o Miroslav Osatović od njih dobili novac u gotovini za stanove, a ugovore sa kupcima je zaključivao Osatović. Problem je nastao jer Buđić i Osatović nisu uplaćivali novac na nameski račun, niti su ih proknjižili u svojim poslovnim knjigama, čime su pribavili protivpravnu imovinsku korist od oko million evra. Šteta je nastala i po banku ProCredit koja ne može da naplati svoja potraživanja, ali je još veće šteta po kupce stanova koji se sada nalaze u bezizlaznoj situaciji.

Banka slala urgencije za upis hipoteke, katastar upisao tek nakon dve godine

M.P. tvrdi za CIK da su ih Buđić i odgovorna lica njegove firme dovela u zabludu prilikom kupovine stanova tako što su koristili priliku što založna izjava od 31.08.2012. godine, data pri zaključivanju ugovora sa ProCredit bankom o finansiranju izgradnje objekta, nije proizvela dejstvo sve do 18.02.2014. kada je tek hipoteka upisana u Republičkom geodetskom zavodu (RGZ). Pitanje je ko i zbog čega nije upisao hipoteku skoro dve godine?

Prema nezvaničnim informacijama do kojih je CIK došao Buđić je i ranije uzimao i uredno vraćao kredite ProCredit banci, pa je tako postao jedan od kreditno sposobnih klijenata sa kojim je saradnja nastavljena. Niko nije očekivao da će deo iznosa od 1.853.000 evra ostati u nečijem džepu.

Iz nezvaničnh navoda, banka je odmah po potpisivanju ugovora o kreditiranju sa Stevanom Buđićem podnela zahtev za upis hipoteke u katastru nepokrenosti koji iz nekog razloga nije bio upisan gotovo dve godine, iako je banka više puta zahtevala upis i slala urgencije. Navodno, nije postojala ni predmetna zabeležba, pa su stanari u toku te dve godine bili u zabludi da na nepokretnosti ne postoji nikakav teret sve do dana kada ih službenici banke nisu obavestili o problemu. Do tada je Stevan Buđić već prodao sve stanove.

U zvaničnom odgovoru ProKredit banke i njenog PR Ivana Aranđelovića, kaže se da je banka u potpunosti svesna činjenice da je ovaj slučaj dotakao mnoge, a prvenstveno kupce stambeno-poslovnog objekta.

Kao banka koja posluje u skladu sa principima odgovornog bankarstva, mi u svakoj situaciji preduzemamo poteze i donosimo odluke tek nakon pažljivog upoznavanja sa činjenicama i sagledavanjem čitave situacije. Na takav način smo pristupili i ovoj situaciji, prvenstveno imajući u vidu svu njenu složenost”, navode iz banke.

U odgovoru su istakli da banka od samog početka u ovom slučaju postupa u potpunosti u skladu sa zakonom, poštujući sve dogovorene rokove i poštujući sve odredbe ugovora koje su zaključili sa investitorima, i da će u narednom periodu postupati tako da se pronađe rešenje odgovarajuće za sve strane.

Iz banke su nam, nezvanično, rekli da je Buđić dužan popriličan iznos banci, a da je većina stanova kupljena u kešu, što su nam potvrdili i stanari zgrade Vojvode stepe 105. Kako navode oni koji su u banci bili upoznati sa ovim slučajem, čak i bivši zaposleni ProCredit banke su u toj zgradi kupili stanove i kreditirali ih upravo u toj banci. Mimo onih koji su platili stanove u gotovini, i ovih zaposlenih u banci koji su se kreditno zadužili radi kupovine, bilo je onih koji su kupili stan plaćajući novcem od ušteđevine i to u ratama. Za ove poslednje se čak sumnja da su uplaćivali rate na račune koji nisu bili namenski, samim tim nisu prolazili kroz poslovne knjige, pa je vrlo moguće da je i država oštećena.

Antrfile-2

Buđić: Da sam kriv za bilo šta banka bi to realizovala vrlo brzo

CIK je kontaktirao Stevana Buđića, vlasnika firme investitora „S.A.B Estetik – Vojvode Stepe 105“, koji suprotno od izjava koje imamo iz ProCredit banke tvrdi da je zapravo postignut dogovor da se sve naplati preko njegove lične imovine. Takvo nešto nama niko u banci nije potvrdio.

„Sve je to otišlo na sud, gde je isti odbio banku. Da sam ja kriv za bilo šta banka bi to realizovala vrlo brzo“, tvrdi Buđić. On ističe da će sve biti pozitivno rešeno po stanare i da neće dozvoliti banci da na jednostran način reši problem, a da ne ispoštuje obaveze, iako nije naveo o kojim je to obavezama reč. Stevan Buđić takođe tvrdi da će sve biti rešeno makar na kraju morao da lično kontaktira sedište banke u Frankfurtu.

Međutim, banka nije potvrdili niti da se vodi sudski spor, niti da je postignut dogovor o naplati preko Buđićeve lične imovine. Ovo nije prvo neslaganje izjava gospodina Buđića i realnog stanja, odnosno informacija koje imaju stanari, pa i banka. Naime, kako su nam stanari kazali Buđić sve vreme obećava vlasnicima nekretnina da će rešiti problem, dok je banka, s druge strane, obavestila stanare o hipoteci i eventualnom oduzimanju stanova.

viber image

Priznanica koju je potpisao Miroslav Osatović

Osatović: Nije mi poznato da su stanovi isplaćeni u gotovom novcu

Miroslav Osatović u razgovoru sa novinarom CIK-a pak rekao da ne zna tačno o čemu se radi. i da on sada nije ovlašćeno lice te firme. „Stvarno ne znam previše detalja niti se sećam. Obustavljeno je vraćanje kredita zbog nekih nerazjašnjenih odnosa. To su neki odnosi između banke, te firme i Stevana. Ne znam tačno. Ne vidim ništa sporno zaista“, rekao je Osatović CIK-u. Osatović kaže da banka ne može da oduzme ljudima stanove jer su ih platili, ali da ne zna da su stanovi plaćeni u gotovom novcu. Iako tvrdi da nikada nije preuzeo novac i da je to sve radila firma investitor, CIK je dobio dokumentaciju koju je Osatović kao punomoćnik “S.A.B Estetik- Vojvode Stepe 105“, overio svojeručnim potpisom i pečatom firme.

„Obratite se gospodinu Stevanu. Ništa nije urađeno da bi neko bio oštećen, to vam odgovorno kažem. Biće isplaćeno sve u dogovoru sa bankom“, naveo je Miroslav na kraju razgovora.

Miroslav Osatović je od ove godine zakonski zastupnik novoosnovanog preduzeća S.A.B Estetik-a, kao i preduzeća „S.A.B International“ koje je osnovano još 1992., čiji je zakonski zastupnik bio baš pomenuti Stevan Buđić.

CIK je povodom ovog slučaja kontaktirao i katastar nepokretnosti Voždovac od koga ni ovog puta, kao ni nebrojeno puta do sada kada se radilo o drugim slučajevima, nismo dobili nikakvu povratnu informaciju.

Leave a Reply