Božović i danas bez dokaza za optužbe; Popović Ivković: Balša da se izvini za laži

Objavljeno: 10. 05. 2017.

Redakcija CIK

Već treći dan nastavlja se saga koju je započeo poslanik Demokratske stranke Balša Božović, a tiče se slučaja policajca Dalibora Karanovića i sina osuđenika Zvezdana Jovanovića, Nemanje Jovanovića. Božović je i danas održao konferenciju za medije u Narodnoj skupštini, a dva sata nakon toga usledila je i konferencija državne sekretarke MUP-a Biljane Popović Ivković i načelnika Sektora unutrašnje kontrole MUP-a, kao reakcija na tvrdnje koje je Božović izneo.

Božović je u obraćanju medijima u holu parlamenta ponovi svoje tvrdnje od pre dva dana, da je ministar Stefanović taj koji je pod uticajem pisma Zvezdana Jovanovića pokrenuo postupak protiv poštenog policajca Dalibora Karanovića. Za to je tvrdio Božović ima i dokaze. S druge strane, državna sekretarka Biljana Popović Ivković iznela je dokaz o tome da je SUK pokrenuo istragu delovanja Karanovića i pre pisma koji je osuđenik Jovanović uputio ministru Stefanoviću. Ona je dodala da sve što Božović govori jesu neistine, i da treba da se izvini za to.

Božović je novinarima na konferenciji dao na uvid Izveštaj Sektora unutrašnje kontrole MUP-a o proverama navoda iz podneska osuđenika Zvezdana Jovanovića. „Dakle, načelnik Sektora unutrašnje kontrole, kao saradnike Nebojše Stefanovića, nije govorio istinu kada je rekao da nije ništa rađeno po pritisku Zvezdana Jovanovića. Izveštaj govori da je isključivo zbog Zvezdana Jovanovića unutrašnja kontrola radila sve da krivično gone i diskredituju časnog policajca“, rekao je Božović. On je dodao da pored izveštaja postoji 11 izjava svedoka predatih tužilaštvu pre mesec dana u kojima niko od njih nije rekao da je policajac Dalibor Karanović uperio pištolj u Nemanju Jovanovića prilikom pokušaja legitimisanja. Kada su ga novinari upitali da li mogu dobiti izjave svedoka na uvid, poslanik je rekao da to ne može omogućiti kako se ne bi remetila istraga.

Sem toga, nikakve druge, niti snažnije dokaze za svoje već trodnevne optužbe Božović nije dostavio. To što izveštaj SUK jeste o proverama navoda osuđenika Jovanovića, ne govori o tome da je ministar Stefanović kršio zakon niti da je pod direktnim uticajem ubice premijera Đinđića. Upravo suprotno, to govori da je ministar postupio po zakonu i jednako tretirajući svakog građanina i svačija prava ma čija oni deca bila, pa i prava sina Zvezdana Jovanovića, onda kada je primio pismo osuđenika Jovanovića, to pismo je samo prosledio tužilaštvu i SUK kako bi se proverilo da li neko zaista u okviru policije prekoračuje svoja ovlašćenja. Svako drugačije postupanje ministra bilo bi diskreciono i arbitrarno.

Dva sata nakon ove konferencije, posebnom konferencijom za medije oglasila se i državna sekretarka MUP-a Biljana Popović Ivković, koja je iznela dokumentaciju u kojima se vidi da je majka Nemanje Jovanovića nekoliko puta, pre pisma Zvezdana Jovanovića ministru Stefanoviću, uputila pritužbe SUK o postupanju policajca Karanovića i kršenju zakona. Samim tim, istakla je Popović Ivković, niko nije postupao po nalogu osuđenika, već je SUK postupio prema pritužbi koja je bila decidna i potpuna.

„Sektor unutrašnje kontrole je 15. decembra, dva meseca pre nego što je Zvezdan Jovanović uputio pismo ministaru Stefanoviću, bio upoznat sa slučajem. A reći ću vam samo i to, ministar kada je primio pismo Zvezdana Jovanovića on ga je, poštujući zakone Republike Srbije, prosledio nadležnom tužilaštvu. Tvrdnje koje iznosi Balša Božović su neistine. Balša Božović za laži za koje je izgovorio, za tri dana koliko maltretira javnost iznoseći neistine, treba da se izvini za ono što je izgovorio“, istakla je državna sekretarka Biljana Popović Ivković.

Leave a Reply