Italija: Osnivač Severne lige osuđen zbog pronevere

Objavljeno: 11.07.2017.

Osnivač antiimigrantske i evrofobne italijanske partije Severna liga Umberto Bosi osuđen je juče na dve godine i tri meseca zatvora za proneveru državnog novca.

Sudski proces u Milanu je nazvan “Porodica”, po dosijeu koji je čuvao nekadašnji blagajnik Bosijeve partije Frančesko Belsito, osuđen na dve i po godine zatvora. Bosijev sin Renci je osuđen na godinu i po dana iza rešetaka.

Umberto Bosi je optužen da je kao pravni zastupnik Severne lige koristio za lične ciljeve sredstva koja je njegova partija dobijala iz budžeta.

Prema istrazi, Belsito je proneverio više od pola miliona evra između 2009. i 2011, Umberto Bosi preko 200.000 a Renco Bosi više od 140.000. Hiljade evra tog novca su otišle na plaćanje saobraćajnih kazni, a za 77.000 je kupljena diploma u Albaniji.

Taj skandal je u aprilu 2012. naterao Bosija da se povuče sa čela partije i prepusti je Mateu Salviniju koji je do tada secesionističku Severnu ligu pretvorio u antievropsku i antiimigrantsku partiju po modelu francuskog Nacionalnog fronta.

Renco Bosi je rekao da mu Liga nije plaćala ni kazne ni diplomu, a Belsito je presudu ocenio kao “nepravednu”.

Očekuje se da će se svi osuđeni žaliti na presudu.

Izvor: Blic

Leave a Reply