Istraga u slučaju AIP „Njegoš“ i ZZ „Lovćenčani“ za spornih 10 miliona i dalje bez pomaka

Objavljeno: 17.08.2017.

Piše: Dragana Krunić

Nakon što su u decembru 2016. godine Ministarstvo unutrašnjih poslova i Više javno tužilaštvo u Subotici, u poslednjem trenutku, blokirali račune AIP „Njegoš“ iz Lovćenca i zemljoradničke zadruge „Lovćenčani“ zbog sumnjivih namera da se preostali novac od stečajne prodaje AIP “Njegoš”, od oko 10 miliona evra, prebaci umesto u budžet na račun zadruge, istraga u Višem javnom tužilaštvu u Subotici stagnira.

Kako za CIK kažu iz Višeg javnog tužilaštva u Subotici 27.12.2016. godine ovo tužilaštvo donelo je naredbu o pokretanju istrage protiv načelnika opštinske uprave opštine Mali Iđoš Dabović Danila zbog sumnje da je zloupotrebio službeni položaj i protiv zakonskog zastupnika ZZ „Lovćenčani“ Sanković Milana zbog sumnje da je izvršio krivično delo zloupotreba položaja odgovornog lica.

VJT: Istraga protiv načelnika opštinske uprave i zastupnika zadruge u toku

„Više javno tužilaštvo u Subotici je Višem sudu u Subotici uz dopis dostavilo predlog za određivanje privremene mere oštećenog AIP „Njegoš“ u stečaju iz Lovćenca…Rešenjem Višeg suda u Subotici usvojen je zahtev za određivanjem privremene mere, te je naloženo organizaciji za prinudnu naplatu – Narodna banka Srbije, bankama na teritoriji Republike Srbije koje vode račune zemljoradničke zadruge „Lovćenčani“ Lovćenac (…) da sa istih računa prenesu novčana sredstva kao obezbeđenje imovinskopravnog zahteva oštećenog Agroindustrijskog preduzeća „Njegoš“ (…) po osnovu naredbe o sprovođenju istrage i da se ista sredstva prenesu u depozit javnog izvršitelja“, kaže se u pisanom odgovoru Višeg javnog tužilaštva u Subotici, i dodaje da je javni izvršitelj obavezan da sredstva čuva do pravnosnažnog okončanja krivičnog postupka, a da je istraga protiv Sankovića i Dabovića još uvek u toku.

Više javno tužilaštvo u Subotici

U konkretnom slučaju AIP „Njegoš“ tužilaštvo u Subotici nije reagovalo na prva obraćanja i ukazivanje Agencije za licenciranje stečajnih upravnika (ALSU) na to da bi svakog trenutka mogao da se izvrši prenos novca sa računa AIP „Njegoš“ zadruzi i to pod sumnjivim okolnostima, nego je tek nakon obraćanja ALSU Specijalnom tužilaštu u Beogradu usledilo konačno delovanje subotičkog tužilaštva. U brzom reagovanju policije i tužilaštva, praktično u poslednjem momentu, blokirani su računi i sprečena eventualna zloupotreba.

Retrospektiva: Prodaja, nezaključivanje stečaja, krivične prijave ALSU i pokretanje istrage

AIP „Njegoš“ prodat je iz stečaja u martu 2008. godine i posle namirenja svih poverilaca ostao je višak od oko 10 miliona evra, što bi danas bilo oko milijardu dinara. Taj višak je trebalo da ide u budžet.

Agencija za licenciranje stečajnih upravnika (ALSU) samoinicijativno je podnela krivične prijave krajem prošle godine, i time sprečila da taj novac ode ZZ „Lovćenčani“, koja polaže prava na imovinu AIP-a „Njegoš“, odnosno da se zloupotrebi. Nakon prijava, MUP je u saradnji sa tužilaštvom izdejstvovao privremene mere, blokiranje računa zadruge i računa AIP „Njegoš“, a predmet je od tada u Višem javnom tužilaštvu u Subotici. Kako smo već pomenuli, tužilaštvo u Subotici je reagovalo tek nakon intervencije Specijalnog tužilaštva, a od kada je pokrenuta istraga do danas, nema vidljivih pomaka.

Ovo nije prvi i jedini slučaj kada su pravosudni organi u Subotici delovali sporo, neadekvatno, ili pak donosili odluke koje su, čini se, nesrazmerne. CIK je već pisao o nekoliko slučajeva, kao što je puštanje na slobodu vlasnika „Lion Grupe“ Tomislava Purčara za utaju poreza od preko 150 miliona, uslovna kazna za direktora „Azotare“ Peđu Mališanovića  za štetu nanetu Direkciji za robne rezerve od dva miliona evra i niz spornih odluka sudova u stečajnim postupcima preduzeća poput „Agrokombinata“ i preduzeća „Hipol“.

Rukovodilac stečaja „Njegoš“ Dašić prolongira zaključivanje stečaja i prenos novca u budžet?

Rukovodilac predmetom stečaja AIP „Njegoš“, Nebojša Dašić, morao je da zaključi stečaj pošto je prodata imovina i  namireni svi poverioci, te i da sredstva od 10 miliona prenese u budžet još 2010. godine. Međutim, novac je oročavan i nije se prenosio.

Poređenja radi, kako ukazuju sagovornici CIK-a iz struke, bilo je slučajeva preduzeća čiji je stečaj pri kraju, odnosno gde su samo preostale nerešene parnice, pa bi rukovodioci odredili novac neophodan za parnice, a preostali deo prebacili u budžet i pre zvaničnog zaključivanja stečaja. U slučaju „Njegoš“ to nije učinjeno, a interesantno je da je proces prenosa novca prolongiran do 2011. kada je osnovana zemljoradnička zadruga „Lovćenčani“ koja odjednom polaže prava na imovinu prodatu iz stečaja preduzeća, odnosno na preostali iznos nakon prodaje.

Nebojša Dašić nije želeo da razgovara o temi „Njegoš“. „Nemam ja šta da razgovaram. Doviđenja“, kratko je rekao u telefonskom pozivu koji mu je uputio novinar CIK-a.

Levo: Vladimir Biočanin; Desno: Nebojša Dašić

Dašić je do 2016. bio direktor Centra za stečajeve. U avgustu 2016.  smenjen je sa mesta direktora Centra navodno zbog AIP „Njegoš“ i nejasnoća u vezi sa neprebacivanjem preostalog novca od stečajne mase u budžet, i sumnji da je umešan u nameru da se zadruzi da taj novac. Nakon Dašićeve smene za rukovodioca predmeta „Njegoš“ postavljen je Vladimir Biočanin iz Novog Sada, dugogodišnji prijatelj i saradnik Dašića. Biočanin za CIK nije želeo da priča jer je kontaktiran lično, a ne preko ALSU.

Izvor blizak ALSU tvrdi da Nebojša Dašić poznaje većinu ljudi u Lovćencu jer je tamo radio i provodio dosta vremena upravo zbog  preduzeća “Njegoš”, te da postoji sumnja da je njegova ideja bila osnivanje zadruge i verovatno uzimanja dela provizije.

Fotografija sa protesta građana u Novom Sadu

Inače, Biočanin i Dašić su vodili i postupak prodaje subotičke „Azotare“ , koju je kupio Peđa Mališanović, a o šteti koju je upravo Mališanović naneo RDRR i uslovnoj kazni koju mu je sud dodelio CIK je, takođe, pisao u jednom od ranijih tekstova. A kako nezvanično saznajemo, sestra Vladimira Biočanina sudija je u privrednom sudu u Subotici.

Bivši predsednik opštine i član zadruge Marko Rovčanin: Ne znam ništa, dok sam bio u zadruzi zalagali smo se sa vraćanje imovine, nije bilo reči o novcu

Prema podacima dostupnim u APR-u, Marko Rovčanin jedan je od 14 članova zadruge Lovćenčani. Rovčanin je, između ostalog, bio i predsednik opštine Mali Iđoš od 2013. do 2016. godine. U tom periodu je opština Mali Idjoš, odnosno Opštinaska uprava, u tri navrata, prvo 2012., potom 2013. i 2015. donosila rešenja kojima se ZZ „Lovčenčani“ vraća zadružna imovina, a koja je kao deo AIP Njegoš prodata u postupku stečajne prodaje. Prva dva rešenja odnosila su se na povraćaj imovine, koje je Ministarstvo finansija ukinulo nakon žalbe Agencije za privatizaciju, Centra za stečaj Subotica. A potom 2015. opština Mali Iđoš donosi rešenje iliti Alternativni zahtev za povraćaj zadružne imovine koji se svodi na isplatu novčane protivvrednosti imovine u vrednosti od 981.787.960,25 dinara. Ovoga puta Ministarstvo finansija, sektor za imovinsko-pravne poslove, odobrava rešenje opštine.

Kada su novinari CIK-a razgovarali sa Markom Rovčaninom on je prvo negirao da je bio član zadruge dok je bio na poziciji predsednika opštine i kazao da ni danas nije član zadruge. Potom su mu novinari CIK-a predočili zvanične podatke iz APR-a o tome da je član ZZ “Lovćenčani” i praktično ga uhvatili u laži. Naprasno je promenio odgovor, i rekao kako je ipak bio član zadruge do 2013./4 kada je smenjen, a da sadašnji podatak koji stoji u APR-u da je jedan od zadrugara nije tačan. Dakle, svesno je pokušao da sakrije podatak da je bio i da, prema podacima zvaničnim, i sada jeste član, a šta je razlog za to ostaje nejasno. Čak ni razlog navodne smene iz zadruge „Lovćenčani“ nije hteo da odaje, što dodatno deluje prilično konfuzno.

Marko Rovčanin

Nisam trenutno u zadruzi, ali sam bio dok me nisu smenili. Ja sam jedan od onih koji su formirali zadrugu. I tada kada je osnovana nikada nije pominjan novac, zadruga se bavila vraćanjem zemljišta. Koliko sam ja upoznat najveći problem i traženje para su u 2015, 2016. i 2017. kada ja više nisam bio tamo, i ja ne mogu da pričam o periodu nakon moje smene i tom zahtevu za prenos novca“, kazao je Rovčanin za CIK.

Marko Rovčanin sada je na poziciji pomoćnika pokrajinskog sekretara za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo u sektoru za biljnu proizvodnju. Član je Socijalističke partije Srbije (SPS).

Ministarstvo finansija nedorečeno: Ne možemo vam odgovoriti jer su svi spisi predmeta u Upravnom sudu

CIK je pitao Ministarstvo da li je potvrdilo rešenje kojim se se odobrava prenos preostalog novca zadruzi i šta je bio osnov za to, kao i šta su bili razlozi da se prethodna dva rešenja, odnosno zahteva za vraćanje imovine, ukinu od strane Ministarstva.

Kako kažu Ministarstvo je kao drugostepeni organ odlučilo, rešenjem od 08. marta 2017. po žalbi AIP „Njegoš“ iz Lovćenca koja je izjavljena protiv delimičnog rešenja Opštinske uprave opštine Mali Iđoš donetog 2015. U odgovoru nije rečeno i šta je suština odluke Ministarstva u konkretnom predmetu.

„Kako se spisi predmeta ovog organa nalaze u Upravnom sudu  u predmetu nismo u mogućnosti da vam dostavimo tražene informacije“, kaže se u pisanom odgovoru Ministarstva finansija, i dodaje da naš zahtev prosleđuju Povereniku, te i da se obratimo i Upravnom sudu za dodatne informacije. Dakle, postupak se vodi pred Upravnim sudom na Zahtev ALSU, zastupnika AIP „Njegoš“, ali od Upravnog suda do trenutka pisanja ovog teksta nismo dobili nikakvu povratnu informaciju.

Kako nam je rečeno i iz kancelarije Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Ministarstvo finansija je u odgovoru postupilo po zakonu, ali je problem u tome što u istinitost informacija iliti odgovora ni mi niti Poverenik ne možemo ulaziti. Tačnije, to da li zaista Ministarstvo ne poseduje dokumentaciju, odnosno da li zaista u originalu dostavlja papire Upravnom sudu, to nije poznato.

Podsećamo, postupak pred Upravnim sudom po sebi ne sprečava izvršenje, odnosno prenos novca u ovom slučaju, već je izvršenje u konkretnom predmetu sprečeno 27.12.2016. saradnjom tužilaštva i MUP-a, i to na inicijativu ALSU i nakon obraćanja Specijalnom tužilaštvu u Beogradu, jer tužilaštvo u Subotici prethodno nije reagovalo na obraćanje.