Stečajni upravnik Ljubomir Kostić pokušao da podmiti supervizora ALSU

Objavljeno: 27.08.2017.

Piše: Dragana Krunić 

Da primanje mita i rečenice  poput „Evo malo da se počastite“ nisu samo urbana legenda i da je postalo sasvim normalno da se koverte „zalepe“ ili „upadnu“ u džep prilikom bilo kakvog „završavanja“ posla od  administrativnih stvari, preko građeviskih zavrzlama, do važnih državnih institucija i organizacija, pa i samih kontrolora stečaja i preduzeća, govori i situacija iz jula ove godine (dakle, pre nešto više od mesec dana), u Agenciji za licenciranje stečajnih upravnika (ALSU) kada je stečajni upravnik „Transjugšped DP“ Ljubomir Kostić pokušao da da mito supervizoru, o čemu postoje video zapis kamere i izjava svedoka.

O celom slučaju CIK je dobio anonimno dopis i video materijal koji možete pogledati u nastavku, a čitalac je bio podstaknut našim prethodnim tekstom o zaposlenima u ALSU i umešanosti rukovodilaca u aferu „AIP Njegoš“ .

Kako se kaže u izjavi supervizora on je u julu mesecu obavio nadzor nad radom stečajnog upravnika Kostića i tom

 prilikom nije imao uvid u određeni deo dokumentacije, pa je na stečajnom upravniku Kostiću bilo da naknadno dostavi preostalu papirologiju.

„Dana 24. jula stečajni upravnik Ljubiša Kostić je mail-om poslao traženu dokumentaciju, a nakon toga oko 14.20 pozvao me je radnik na obezbeđenju i rekao da me u holu čeka stečajni upravnik Ljubiša Kostić, koji mi je tom prilikom uručio plastičnu foliju sa traženom dokumentacijom, uz napomenu da se sa druge strane nalazi koverat sa novcem da se „malo počastim“, kaže supervizor. On je dodao da je bio vrlo neprijatno iznenađen ovim gestom i odlučno vratio koverat Kostiću. Potom ga je pozvao telefonom i ukazao da to što je uradio je krivično delo.

Nebojša Dašić

„Rekao sam da je njegovo ponašanje neprimereno stečajnom upravniku, da se više ne ponovi i da je u isto vreme to krivično delo“.

Reči supervizora kome je nuđen mito potvrdilo i obezbeđenje koje je prisustvalo dešavanju.

Vrh Agencije odmah je obavešten o ovom događaju, a kako su kazali CIK-u u toku je istraga.

Ljubomir Kostić dugogodišnji je saradnik i prijatelj Nebojše Dašića, smenjenog direktora Centra za stečaj, o kome je CIK pre samo nekoliko dana pisao u vezi sa umešanošću u slučaj „AIP Njegoš“ kada je oko 10 miliona evra ostatka od prodaje iz stečaja zamalo bilo prebačeno zemljoradničkoj zadruzi „Lovćenčani“ i zloupotrebljeno. Kostićeva supruga Aleksandra bila je načelnica ginekološkog odeljenja Doma zdravlja na Banovom Brdu, u kome je godinama do nedavno radila i žena Nebojše Dašića, Sanja Dašić.

Pratite CIK u narednom periodu istraživaćemo i pisati o nepravilnostima u ALSU. 

Leave a Reply