Još jedan slučaj zloupotreba u ALSU: Kao poverenik Slavica Spasić bespravno isplaćivala novac stečajnih preduzeća

Objavljeno:  30.08.2017.

Piše: Katarina Stamatović 

Bivši poverenik u postupku stečaja privrednog društva „PTT – Ugostiteljstvo“, Slavica Spasić  je u toku 2015. i 2016. godine bez saglasnosti stečajnog sudije isplaćivala sredstva preduzeća u stečaju na sopstveni račun i račune radnika, što dokazuje dokumentacija u koju je CIK imao uvid.

Naime, Agencija za licenciranje stečajnih upravnika (ALSU) raskinula je ugovor u ovom predmetu sa Slavicom Spasić i podnela krivične prijave MUP-u zbog postojanja osnovane sumnje da je izvršila krivična dela oštećenje poverilaca i zloupotrebe službenog položaja, navode iz Agencije.

Slavica Spasić

Slavica Spasić je bez saglasnosti stečajnog sudije Privrednog suda u Beogradu (Ct. Br. 229/2015) preko stečajnog dužnika „PTT – Ugostiteljstvo doo”, zaključivala Ugovore o delu i Ugovore o pružanju advokatskih usluga.  Prema ugovorima o delu angažovani su Marković Miloš, Džambasović Vojislav i Gašić Predrag  kojima je isplaćeno preko 1000 evra,  i isto toliko Aleksandru Miomirskom i Ljiljani Borović  za pružanje advokatskih usluga. U dopisu Privrednog suda upućenog Agenciji za licenciranje i tadašnjem direktoru Centra za stečajeve Nebojši Dašiću potvrđeno je da su ove radnje obavljene bez prethodne saglasnosti suda.

Slavica Spasić bila je jedan od najbližih saradnika predstavnika pokreta “Dosta je bilo” Saše Radulovića kada je i sam bio stečajni upravnik, kako su već o tome izveštavali mediji. 

Podsećamo, CIK je vrlo skoro pisao o umešanosti bivšeg direktora Centra za stečajeve Nebojše Dašića u sporan slučaj AIP „Njegoš“ čiji je bio stečajni rukovodilac .

Ne samo da je bez saglasnosti sudije Spasić isplaćivala drugima novac, već je iskoristila priliku i sama sebi, kao i firmama „Tekmos“ i  „Maximus Ilić“,  dodelila  oko hiljadu evra  isplatom sredstva sa računa stečajnog dužnika „PTT – Ugostiteljstvo”, što dokazuju bankovni  izvodi.

Kako navode naši izvori, porodičnom povezanošću i vrlo bliskim kontaktima Slavice Spasić i Zorana Bašanovića, bivšeg estradnog menadžera i bivšeg člana glavnog odbora SNS, a danas vlasnika medija poput TV Naša, Bašanović je vršio pritisak na postavljanje poverenika u stečajevima. Tim osobama je, takođe, mimo pristanka suda isplaćen novac za fiktivna putovanja i troškove. Kada je ALSU otkrila ove malverzacije, podnete su krivične prijave, a poverenici smenjenji sa  funkcija. Neretko su mediji bliski Bašanoviću izveštavali o Spasić u pozitivnom svetlu, dok su o rukovodstvu Agencije i određenim stečajevima govorili na negativan način, potvrdili su naši izvori.

Mimo toga, sumnja se da je Bašanović sličnim konkecijama sa bivšim direktorom ALSU Ljubomirom Šubarom, imao upliva u 31 predmet u kojima je Šubara preskočio javne nabavke kako bi stečajeve dodelio upravo poverenicima koje je neformalno tražio Bašanović. Ovo poslednje je utvrdila ALSU kada je preuzela vođenje postupaka, u novembru 2016. i prijavila MUP-u.

Već smo pominjali u nekom od prethodnih tekstova kako je Bašanović povezan sa ljudima iz ALSU, a konkretno i sa bivšim direktorom Centra za stečajeve Nebojšom Dašićem, sa kojim je dugogodišnji prijatelj.

Pratite CIK u narednom periodu istraživaćemo i pisati o nepravilnostima u ALSU. 

Pročitajte još tekstova u vezi sa ALSU:

Stečajni upravnik Ljubomir Kostić pokušao da podmiti supervizora ALSU

Istraga u slučaju AIP „Njegoš“ i ZZ „Lovćenčani“ za spornih 10 miliona i dalje bez pomaka

Leave a Reply