Protesti zbog razrešenja direktora zemunske škole – Nejasna odluka Ministarstva

Objavljeno: 01. 09. 2017.

Piše: Katarina Stamatović

Direktor Miroljub Mosurović

Nakon što su sadašnji i bivši učenici OŠ “Svetozar Miletić” i njihovi roditelji pa i nastavno osoblje u martu ove godine sprečili da direktor Miroljub Mosurović dobije otkaz, ipak ministar prosvete Mladen Šarčević 28. avgusta doneo je rešenje o razrešenju direktora ove škole.

Iako je doneto rešenje kojim je smena obustavljena još u martu ove godine, kada je više od 1700 građana potpisalo peticiju podrške direktoru ove zemunske škole, ministarstvo prosvete donelo je odluku kojom je poništilo sopstveno rešenje.

“U martu je Školski odbor odbio da smeni direktora, a Mosurovića je podržao i ostatak kolektiva, a sad Ministarstvo pokušava da razreši i Školski odbor. Gadi nam se to što neko želi da ovako upravlja sudbinama naše dece, to nećemo dozvoliti.

Smatramo da je ovo jedna od najboljih škola u Srbiji, o čemu govore brojni uspesi učenika i najviše ocene dobijene za rad direktora i celokupnog nastavnog osoblja”, rekao je za medije Žarko Ristić zamenik predsednika Saveta roditelja ove škole.

Ceo proces protiv direktora motivisan je ličnom osvetom određene osobe iz inspekcijske službe, u čijim malverzacijama Mosurović nije želeo da učestvuje. Odluka o smeni je obrazložena “nepravilnostima u radu” koje inspekcija nalazi, oblećući ovu školu još od januara ove godine, istakao je Žarko Ristić.

Na održanom prepodnevnom protestu direktor je potvrdio da je juče doneta odluka kojom se i on i Školski odbor razrešavaju funkcije. Međutim, 75 zaposlenih, Školski odbor i Savet roditelja – svi su jednoglasno odbacili tu meru Ministarstva i neće je poštovati.

Mosurović je okupljenima u dvorištu škole objasnio da je ministarstvo odmah imenovalo v.d. direktora, ali i novi Školski odbor, u koji su postavili tri člana škole, koja niko nije ni kontaktirao tako da oni uopšte nisu ni bili obavešteni o tome.

Simptomatično je to da je ocena koju mogu da dobiju direktor i škola između 1 i 4, a ova osnovna škola na čijem čelu je smenjeni direktor dobila je ocenu četiri.

“Šta se dešava sa 350 škola u Srbiji i njihovim direktorima koji su ocenjeni jedinicama”, pita se Mosurović.

Mosurović je na održanom skupu dao obrazloženje okupljenima prema svakoj tački za koju se zakonski tereti, ističući da ne postoji valjan osnov za nepravilnosti koje navode iz ministarstva prosvete.

Savet roditelja na početku godine donosi odluku o visini školskog dinara. Kako je sastanak Školskog odbora održan pre Saveta roditelja, dat je samo predlog o visini školskog dinara ali ne i odluka”, rekao je Mosurović dodajući da su takav predlog podržali roditelji i da tu nije bilo nikakvog kršenja zakona.

“Ovde se ne radi o direktoru Ljubi, ovo je pokušaj destabilizacije jedne od najboljih prosvetnih institucija u Srbiji koja je takva zahvaljujući svim ljudima okupljenim ovde”, rekao je direktor zemunske škole.

Žarko Ristić predstavnik Saveta roditelja poručio je da zahtevaju od ministarstva da povuče ovako sramne i nedopustive odluke, a zatim za večeras najavio novi protest od 19 časova.

Pored toga što škola ima najvišu ocenu, velika dostignuća nastavnog osoblja i učenika, brojne nagrade sa gradskih i drugih takmičenja po kojima se ova škola istakla,  nejasne su namere ministarstva koje je ostalo pri ovakoj odluci.

Leave a Reply