Skandal “Azerbejdžanska perionica novca”: EU političari uzimali mito iz tajnog crnog fonda

Objavljeno: 05.09.2017.

Azerbejdžanska vladajuća elita vodila je tajni crni fond vredan čak 2.8 milijarde dolara iz kojeg je tokom dve godine plaćala političare iz Evrope i kupovala luksuznu robu, pokazala je istraga nekoliko evropskih medija, na čelu sa “Gardijanom” i organizacijom OCCRP.

Operacija nazvana azerbejdžanska perionica novca (Azerbejžan Laundromat), funkcionisala je dve godine, u periodu od 2012. do 2014, tokom kojih su plaćani političari, biznismeni, novinari i lobisti sa ciljem da se smanji negativan pubilicitet azerbejdžanskog predsednika Ilhama Alijeva u medijima i pozitivnom svetlu promoviše tu naftom bogata zemlju, piše “Gardijan”. Ovaj list navodi da su novac dobijali i bivši članovi Evropskog saveta.

Poreklo novca nije poznato, ali kako navodi Bi-Bi-Si, tragovi vode do porodice predsednika Azerbejdžana Ilhama Alijeva, koji se, kao ni njegov kabinet nije oglašavao povodom navoda istage koju je sprovelo nekoliko evropskih medija i organizacija Projekat izveštavanja organizovanog kriminala i korupcije (OCCRP).

Ilham Alijev, predsednik Azerbejdžana

U periodu od dve godine, iz tog tajnog fonda isplaćeno je više od 16.000 tajnih isplata, a prema podacima OCCRP-a, polovina od ukupne sume novca u fondu stigla je iz Međunardone banke Azerbejdžana, ofšor kompanija, ministarstava, ruske kompnanije za izvoz oružja…

Novac je prebacivan u četiri britanske ofšor kompanije, a potom trošen širom sveta – u Nemačkoj, Britaniji, Francuskoj, Turskoj, Iranu i Kazahstanu, a “Danske” (najveća banka Danske) rukovala je plaćanjem kroz niz malih kancelarija u Estoniji.

Na platnom spisku političar, novinari, lobisti…

Kako se navodi u izveštaju OCCRP-a, iz ovog tajnog fonda plaćeno je najmanje tri evropska političara, jedan novinar i jedna biznismen. “Gardijan” navodi da je nekoliko isplata otišlo na račun bivšeg nemačkog poslanika Eduarda Lintera (CSU) i italijanskog poslanika Luke Volontea.

Eduard Lintner, bivši nemački poslanik

Lintner je javno podržavao Azerbejdžan i čak osnovao Društvo za pomociju azerbejdžanskog-nemačkog prijateljstva u Berlinu. Ta oragnizacija primila je 819.000 evra od Azerbejdžana, a jedna od donacija u visini od 61.000 evra uplaćena je dve nedelje nakon povratka Lintera iz Bakua 2013. godine gde je nadgledao predsedničke izbore. On sam kaže da je novac primila njegova organizacija, ali da on ni njegova porodica nisu imali korist od toga.

Luka Volonte odbacio je navode da je primao novac od azerbejdžanske elite.

Velike sume potrošene su i na lobiste. Ekart Sager, bivši producent CNN-a u Londonu 2014. godine dobio je gotovo dva miliona evra od britanskih kompanija. Njegova PR kompanija povezana je sa tekstovima koji promovišu azerbejdžansku vladu i njihove stavove. Jovdat Gulijev, rođeni Azerbejdžanac sa adresom u Londonu takođe je dobro plaćen za lobiranje. Gulijev, inače član anglo-azerbejdžnskog društva, dobio je 25 isplata u ukupnom iznosu od skoro 400.000 evra.

Azerbejdžan je u tom periodu bio na udaru oštrih kritika zbog kršenja ljudskih prava, sistemske korupcije i nameštanja izbora, a taktika kojoj su pribegli očigledno je dala rezultata, što je možda najvidljivije na primeru neizglasavanja oštrog kritičkog izvšetaja Saveta Evrope o Azerbejdžanu 2013. godine.

Do informacija o tajnom fondu prvo su došle danske novine “Berlingske” koje su ih podelile sa OCCRP, a potom je došlo do zajedničkog novinarskog istraživanja u kojem su učestvovali i britanski list “Gardijan”, francuski “Le Mond”, nemački “Zidojče Cajtung”, danski “Berlingske”, ruska “Novaja gazeta”, kao i slovenački list “Delo”.

Među onima koji su primali novac je i niz uticajnih Azerbejdžanaca sa pozicijama ili vezama u vladi, poput porodice Jakiba Ajubova, zamenika premijera i jednog od najmoćnijih politčara u zemlji, Alija Nagijeva, čoveka odgovornog za borbu protiv korupcije u Azerbejdžanu, a 130 miliona dolara otišlo je “AvroMedu”, farmaceutosku kompaniju Javašira Fezijeva, poslanika koji se specijalizovao za izgrađivanje dobrih odnosa sa evropskim političarima.

Istraga je i dalje u toku, a konačan izveštaj očekuje se do kraja godine.

Izvor: Blic

Leave a Reply