Šarčević: Najmanje dve godine da sve škole imaju uniforme

Piše: Dragana Krunić

Objavljeno: 11.09.2017.

Ministar prosvete nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević izjavio je danas da podržava inicjativu uvođenja školskih uniformi, ali i dodao da je potrebno najmanje dve godine kako bi ta praksa zaživela u svim osnovnim školama u Srbiji.

“To će trajati najmanje dve godine zato što smo svesni da nema dovoljno novca i nećemo nikom nametati obavezu na silu, ali ćemo se zaista potruditi da izmenama zakona koji će biti vrlo brzo, do kraja meseca, vidimo šta je to moguće da sama škola uradi, jer nemaju sve škole sve potrebne uslove”, rekao je Šarčević.

On je danas sa gradskim menadžerom Goranom Vesićem posetio osnovnu školu “Sveti Sava” u Vrčinu povodom uvođenja unificirane školske odeće. Ministar je na pitanje novinara da li će sva deca u Srbiji nositi iste školske uniforme rekao da je to, po njegovom mišljenju, besmisleno.

“Svaka škola će imati svoj identitet i oome će odlučiti roditelji, đaci i nastavnici te škole”, rekao je Šarčević.

Pre samo nekoliko dana CIK je objavio tekst o problematičnoj ideji školskih uniformi i realizaciji iste. Istakli smo da je resorni ministar do sada izlazio sa oprečnim i nepreciznim podacima, pa je tako poslednji put rekao da će u toku narednih godinu dana sve škole morati da uvedu obavezne uniforme za učenike, a sada tvrdi da će za to biti potrebne dve godine.

Mimo toga, tada nam je iz Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja upravo na temu uvođenja uniformi rečeno da: „Uvođenje uniformi ne mora biti podržano posebnim zakonskim aktima s obzirom da se na uniformu gleda kao na element koji može podržati vaspitnu funkciju škole. Propisi u oblasti obrazovanja nisu u prošlosti posebno uređivali pitanje nošenja uniformi, pa se ova praksa razvila i postala deo tradicije obrazovnog sistema Republike Srbije”, kazano nam je tada, što je potpuno oprečno sa današnjom izjavom Ministra da će ipak menjati zakonski okvir kako bi se uniforme učinile obaveznim. Sve skupa doprinosi utisku koji smo i izneli u prethodnom tekstu – da je uvođenje uniformi bez precizno razrađenog plana.

Nije ni jasno kako je zamišljeno da se škole obavežu i uslove da u roku od dve godine sprovedu ove promene i uvedu uniforme za učenike.

Pročitajte još:

Uvođenje uniformi bez preciznog plana, tačnih podataka i mehanizama kontrole nabavke

Leave a Reply