Izraelski premijer Netanijahu kritikuje policiju zbog istrage za korupciju

Objavljeno: 16.10.2017.

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu kritikovao je izraelsku policiju nakon što je najavljeno kako će biti nastavljena istraga u oba slučaja u kojima je on osumnjičen za korupciju, ocenivši kako je „nelegalno curenje (informacija) postalo cunami“, prenose agencije.

Netanijahu, koji je pod istragom da je nelegalno primao poklone od donatora i dogovarao sa medijima o povoljnijim natpisima, na svom Facebook profilu je objavio to i naveo kako je policijski savetnik za medije koštao poreske obveznike milione šekela (stotine hiljada američkih dolara).

Tome je prethodio izveštaj Drugog kanala izraelske televizije da će policija nastaviti svoju istragu u dva slučaja, navodno primanje nelegalnih poklona od bogatih donatora i Netanijahuovim pregovorima sa vlasnikom tiražnog izraelskog lista Yediot Ahronota za povoljnije izveštavanje o potezima premijera u zamjenu za promovisanje zakona protiv rivalskog dnevnika.

Premijer Izraela je napisao i kako „javnost već dugo shvata da postoji jasan medijski lov“ na njega.

„Kao što je bio slučaj u prošlosti, ovog puta takođe će se tvrdnje protiv premijera pokazati kao neosnovane. Tako da neće biti ničega“, dodao je on.

Reakcija policije

Izraelska policija je u odgovoru navela kako ona radi svoj posao u skladu sa zakonom i kako neće biti uvučena u neosnovane ratove s namerom da se opstruira rad policije i podriva vladavina zakona.

U prvom slučaju skupih poklona, nazvanom Slučaj 1.000, Netanijahu se sumnjiči da je primao poklone od tajkuna, najviše od holivudskog producenta Arnona Milčana, rodom iz Izraela.

Istraga se fokusira na to da je Netanijahu navodno pokušao da se kao premijer i ministar komunikacija zalaže za Milčanove interese.

U izveštajima se navodi kako će policijski istražitelji još jednom koordinirati istragu Netanijahua u naredne dve sedmice.

Takođe, najavljeno je kako će se tražiti da Netanijahu svedoči i u takozvanom Slučaju 3.000 afere nemačkih podmornica. On nije osumnjičen u tom slučaju koji uključuje takođe optužbe za korupciju u sporazumu o kupovini vrednom više od milijardu dolara između Nemačke i Izraela.

U augustu je policija produžila embargo na informacije koje se tiču istrage protiv aktuelnog šefa Vlade Izraela.

Na zahtev suda je obelodanjeno kako je Netanijahu osumnjičen za korupciju, prevaru i izneveravanje poverenja.

Izvor: Agencije, Al Jezeera Balkans

Leave a Reply