Slučaj SAB Estetika pod istragom: Buđić falsifikovao papire?

Objavljeno: 31.10.2017.

Piše: Katarina Stamatović

Nakon tekstova koje je istražio CIK i velike medijske pažnje koja se povela o malverzacijma S.A.B Estetika u ulici Vojvode Stepe 105  i stanarima kojima preti ostanak bez krova nad glavom, priča se nastavila policijskom istragom, tvrde stanari ove zgrade. Kako od istih saznajemo, utvrđeno je da je prepis lista nepokretnosti iz 2014. falsifikat, a da je založnu izjavu vlasnika parcele, za vreme dok zgrada još nije bi bila izgrađena, vlasnik S.A.B  grupe, investitor zgrade u Vojvode Stepe 15, Stevan Buđić zloupotrebio.

Stevan Buđić

Miroslav Osatović, inače zakonski zastupnik “S.A.B Estetika”, dao je jednom od kupaca stana navodno validan list nepokretnosti iz katastra od 16.04.2014. godine. Situacija se zakomplikovala  kada je jedna od stanarki  htela da uradi i overi kopiju tog lista nepokretnosti jer je pri overi dokumenta notar utvrdio da je samo prva strana lista original, a da su sve ostale strane falsifikovane (?!). Kako je naveo notar stanarima, prva strana ima pečat, dok su ostale strane samo dodate u dokument. Zbog toga je notar odbio da overi dokument.

Osim toga, ćerka preminulog vlasnika parcele Obrada Obradovića na kojoj se nalazi zgrada u Vojvode Stepe 105, podnela je krivičnu prijavu zbog sumnje da je punomoćje njenog oca falsifikat. Punomoćje je, navodno, njen otac dao jednom od Buđićevih pravnih zastupnika Ivanu Komatini još davne 2008, a onda Komatina isti predao Buđiću 2012. na osnovu čega je Stevan Buđić u njegovo ime potpisao založnu izjavu. Ono što CIK saznaje, jeste da se ovaj postupak povodom falsifikata nalazi pred Drugim osnovnim tužilaštvom, jer kako se tvrdi to punomoćje nikada nije dato.

 

Falsifikovan i pečat skupštine stanara

Jedan od stanara M.P. tvrdi da je stanarima zgrade na Voždovcu stigao račun za očitavanje grejanja, a stanare je šokiralo to što je Miroslav Osatović falsifikovanim pečatom skupštine stanara overio ugovor po kome, nakon isteka od dve godine, stanari retroaktivno treba da plate očitavanje grejanja. Uobičajeno je da investitor plaća to očitavanje dve godine, a onda ta obaveza prelazi na stanare. Investitori, su još jednom prevarili stanare i zloupotrebili sopstvena ovlašćenja. Zanimljivo je da je taj ugovor potpisan i overen pečatom skupštine stanara još 27.10.2015. godine, a kako M.P. navodi skupština stanara je formirana 27.02.2017. ili dve godine kasnije. 

Firme u blokadi, na imovini “lažni” tereti

Firma SAB Enterijeri, jedna od firmi SAB grupe čiji je vlasnik investitor Stevan Buđić, a vršilac dužnosti direktora Dejan Tasev u blokadi je, kako saznajemo, od 14.11.2016.

Kuća u Grockoj, Leštane, na adresi Kremenje vodi se Dejana Taseva i ima hipoteku od 05.01.2017. Ta kuća se, kako naši izvori tvrde, najverovatnije vodila na Stevana Buđića i sumnja se da je istu prebacio na Taseva i opteretio hipotekom kako bi sakrio imovinu. Na toj adresi su sada blokirana firma SAB Enterijeri, i nova firma SAB Ambijent.

SAB Ambijent je osnovao Buđić 29.12.2014, a potom se sa te funkcije sklanja u martu 2016, da bi je Tasev preuzeo u decembru iste godine kada je i  raskinut ugovor sa ProCredit bankom.

Osatović Miroslav, zakonski zastupnik SAB estetika, čovek koji je potpisivao ugovore sa stanarima  i od njih uzimao novac, je takođe na svoju kuću od 114 m2 u Rakovici stavio lažni teret, kako tvrde naši sagovornici, još 09.01.2017.godine.

Buđić ima firmu i na Kipru; Stanove prodaje strancima

CY-CHECK.COM – Pretraga

Kako je CIK došao do saznanja, a potom pretražio baze podataka,  pod imenom Stevan Buđić  našla se i jedna firma na Kipru. Prema dostupnim online podacima, firma na Kipru registrovana je još 1996. godine pod nazivom “S.A.B Cyprus” gde se pored imena Stevana Buđića pominje izvesna Margita Lamproy. Pretragom u Agenciji za privredne registe pronašli smo podatak da je predstavništvo te firme postojalo i u Srbiji do 2011. godine, ali da je potom izbrisano iz registra.

Nakon CIK-ovih istraživanja o SAB Estetiku, Buđić i Osatović  su nastavili svoje poslovanje pod firmom “S.A.B Građevinar”, i to izgradnjom i prodajom potencijalnim stranim vlasnicima putem inostranih sajtova.

Pretragom inostranog sajta “World Immo Trade” pronašli smo projekat prodaje stanova u Krnjaševcima od 30.000 m2, koji se vodi upravo na ime Stevana Buđića, a sve preko firme S.A.B Estetik čiji je zastupnik Buđićev prijatelj Osatović.

Ono što skreće pažnju je građevinska dozvola koju je Miroslav Osatović dobio 03.08.2017. godine, na parceli u Orlovskoj ulici i to baš pod firmom investitorom “S.A.B Građevinar”. To možda i ne bi bilo toliko sumnjivo da ta ista firma “SAB Građevinar” danas, tri meseca nakon dobijene dozvole ne traži putem oglasa likvidatora za pomenutu firmu. (OGLAS ZA LIKVIDATORA )

Podsećanja radi, stanarima zgrade u Ulici Vojvode Stepe 105, službenici ProCredit Banke su došli na vrata i obavestili ih o hipoteci na njihovoj imovini, za koju nisu uopšte znali. Investitor Stevan Buđić od koga su kupili stan i platili ga kešom, 2012.  potpisao je ugovor o finansiranju izgradnje stambeno-poslovnog prostora sa ProCredit bankom od oko 1.8 miliona evra, dajući istu zgradu u zalog, a da pritom nije obavestio kupce stanova. Kako Buđić nije vratio novac za kredit banci, a na nejasan način ni banka nije uspela da zavede hipoteku u katastru Voždovac, stanari su bili u neznanju o teretu na imovini, a sad im preti gubitak krova nad glavom.

 

Leave a Reply