Uhapšen Stevan Buđić direktor “SAB Estetika” zbog zloupotrebe 1.5 milona evra

Objavljeno: 23.11.2017.

Vlasnik firme “SAB Estetik” Stevan Buđić i njegov saradnik Miroslav Osatović uhapšeni su zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično delo prevara u saizvršilaštvu.

Podsećanja radi, CIK je taj koji je u svojim istraživanjima otkrio malverzacije Buđića i Osatovića u mesecima iza nas. Istraživanje CIK-a poslužilo je kao povod da prvenstveno javnost burnije reaguje na zloupotrebe, a potom i da nadležni organi pravovremeno reaguju.

Kako je saopštio MUP nakon velike akcije hapšenja pre par dana, postoje osnovi sumnje da su oni u periodu od 31. avgusta 2012. godine do danas pribavili protivpravnu imovinsku korist za sebe i svoja privredna društva.

Sumnja se da je Buđić sa jednom bankom iz Beograda zaključio Ugovor o finansiranju izgradnje stambeno-poslovnog objekta u Beogradu, u iznosu od 1.853.000 evra, dostavljajući banci kao sredstva obezbeđenja kredita Založnu izjavu i Ugovor o zalogu, potpisane i overene na osnovu više falsifikovanih punomoćja suinvestitora. Na ovaj način, službenici banke su dovedeni u zabludu da isplate celokupni iznos kredita.

Osatović je, kako se sumnja, zaključivao sa kupcima Ugovore o kupoprodaji nepokretnosti u novoizgrađenom objektu, upućujući određeni broj kupaca da isplate kupoprodajnu cenu preko računa banke, u gotovini ili putem kompenzacije i preuzimanja duga. To je bilo u suprotnosti sa članom 11 Ugovora o finansiranju izgradnje, kojim se investitor obavezuje da sve uplate od kupaca stanova i poslovnih prostora vrše preko namenskog računa banke.

Na taj način, banka je oštećena za iznos od 1.505.531 evra jer je onemogućena da nakon raskida Ugovora o finansiranju zbog neplaćanja, naplati svoja dospela potraživanja. Po nalogu nadležnog tužilaštva, osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48 sati.

Priču o stanarima Vojvode Stepe 105, koji su prevareni od strane Buđića i Osatovića i koji su mogli ostati bez krova nad glavom, CIK je pokrenuo, a redakcija izražava zadovoljstvo što je medijski pritisak ostvario vidljive rezultate, naročito zbog samih stanara Vojvode Stepe 105.

PROČITAJTE CIK-ove TEKSTOVE O SAB ESTETIKU:

Zbog prevare preduzeća S.A.B stanarima preti ostanak bez krova nad glavom

Nastavak SAB Estetik: Sve ukazuje na propuste katastra i Buđića

Slučaj SAB Estetika pod istragom: Buđić falsifikovao papire?

Leave a Reply