Prevarene stanare ispituju zbog vlasnika “S.A.B. travela”

Objavljeno: 30.11.2017.

Sudski organi u ponedeljak počeli da saslušavaju žitelje zgrade u Vojvode Stepe 105 u Beogradu, koje su obmanuli investitori. Protekle nedelje u akciji MUP privedeni Stevan Buđić i Miroslav Osatović.

Verovali da kupuju stanove sa “čistim” papirima, ali nisu ni slutili da su uz kvadrate kupili i hipoteku. Prevareni vlasnici stanova u Ulici vojvode Stepe 105 u Beogradu od ponedeljka se javljaju nadležnom sudu ne bi li otkrili detalje kako su upoznali i ušli u poslovni odnos sa Stevanom Buđićem i Miroslavom Osatovićem, investitorima i suvlasnicima turističke agencije “S.A.B. travel internešnal”. Njih dvojica su prošle nedelje uhapšeni u velikoj policijskoj akciji, u kojoj se, u čitavoj Srbiji, iza rešetaka našlo 93 ljudi.

Pročitajte još 

Uhapšen Stevan Buđić direktor “SAB Estetika” zbog zloupotrebe 1.5 milona evra

Istražne organe je, kako “Novosti” saznaju, interesovalo kako su se vlasnici parcele na Voždovcu odlučili za saradnju sa pomenutim dvojcem. Gde su se i kako upoznali, kao i detalji oko dogovora i potpisivanja ugovora između njih. Uz to, izjavu kod suda, u svojstvu svedoka, u ponedeljak je dalo više od desetoro stanara zgrade u Vojvode Stepe. Tek kada se bude završilo saslušanje, tužilaštvo će odlučiti da li ima elemenata za podizanje optužnice protiv Buđića i Osatovića, koji su posle privođenja pušteni.

Prevareni stanari sada jedino mogu pravdu da potraže na sudu, jer su pre pet godina kupili kvadrate sa “čistim” papirima, a tek nedavno saznali da su uz stanove “pazarili” i hipoteku. Naime, Buđićeva firma “S.A.B. Estetik – Vojvode Stepe 105”, na ime projektnog finansiranja uzima 2012. pozajmicu od Prokredit banke u iznosu od 1,8 miliona evra, za izgradnju zgrade. U momentu odobravanja zajma, u katastru je trebalo da bude zabeležba da će banka uspostaviti hipoteku nad tim kvadratima. Međutim, ni zabeležbe, ni upisa hipoteke nije bilo naredne dve godine. Investitor je 2013. stanove prodavao kao “čiste”, a dug banci nije plaćao. Tek 2014. Katastarska služba Voždovac upisuje hipoteku nad ovim šestospratnim objektom. Time su kupci dovedeni u zabludu, jer nisu znali da je nekretnina pod opterećenjem.

Stanari iz Vojvode Stepe tuže redom

Zbog toga što im je imovina u rukama banke, većina stanara presavila je tabak i podnela tužbu sudu. Ovde su u najvećem problemu stari vlasnici zemljišta. Njih šestoro, verujući Buđiću, 2012. dali su svoje placeve, vodeći se kao suinvestitori sa “S.A.B. Estetik – Vojvode Stepe 105”. U zamenu su dobili stan, lokal i garažu.

Kako nezvanično saznajemo, pored toga što je katastru bilo potrebno čak dve godine da upiše hipoteku Prokredit banke nad zemljištem i zgradom, prilikom konačnog upisa, zabeležen je pogrešan plac. To je ispravljeno tek dva meseca kasnije.

AGENCIJA RADI

Prema rečima Aleksandra Seničića, direktora Nacionalne asocijacije turističkih agencija, ne postoji nikakav problem u radu turističke agencije “S.A.B. travel”. Oni su članice Jute i do sada nije bilo nekih problema oko ugovorenih aranžmana. U ponedeljak su “Novosti” kontaktirale sa agencijom, ali nisu do zaključenja izdanja dobili odgovor da li ovaj slučaj utiče na njihov rad.

Izvor: Večernje novosti

PROČITAJTE JOŠ:

Zbog prevare preduzeća S.A.B stanarima preti ostanak bez krova nad glavom

Nastavak SAB Estetik: Sve ukazuje na propuste katastra i Buđića

Slučaj SAB Estetika pod istragom: Buđić falsifikovao papire?

Leave a Reply