Ruski tužioci traže 10 godina zatvora za bivšeg ministra ekonomije zbog mita

Objavljeno: 04.12.2017.

Ruski tužioci zatražili su danas deset godina zatvora za bivšeg ruskog ministra ekonomije Alekseja Uljukajeva, koji je na uhvaćen na delu kako prima mito od dva miliona dolara od direktora Rosnjefta Igora Sečina, javljaju ruske novinske agencije.

Uljukajev je negirao optužbe, tvrdeći da mu je direktor Rosnjefta sve namestio.

“Na sudu je Uljukajev smislio priču da ga je Sečin podsticao da uzme mito. Uljukajev nije objasnio zašto bi ga Sečin provocirao. Državno tužilaštvo smatra da je verzija Uljukajeva odbrambeni mehanizam”, rekao je tužilac Boris Neporožnij na saslušanju, prenosi agencija Tass.

Prema recima tužioca, Sečin nije imao nikakve osnove za nameštaljku protiv Uljukajeva.

“Optuženi samo pokušava da se sakrije iza predsedničkih naredbi i da gurne pod tepih pravu svrhu njegovog dolaska (u Rosnjeft)”, istakao je on.

Tužilac je nazvao priču Uljukajeva “amaterskim pokušajem prikrivanja kriminalnog dela”.

Uljukajev je ranije izjavio na sudu da je uzeo torbu s novcem od Sečina misleći da je poklon s vinom i da nije proverio šta je zaista u njoj. Njegov advokat je rekao da je Sečin obećao da će Uljukajeva častiti “vinom kakvo u životu nikada nije probao”.

“Značajno je to da je član vlade posetio jednu poslovnu organizaciju. Ta poseta nije imala nikakav drugi razlog nego da primi mito od Sečina”, rekao je tužilac, dodajući da se “priča Uljukajeva raspada kao kuća za karata”.

Prema procenama, torba sa 2,0 miliona dolara teži oko 21,95 kilograma.

Uljukajev, koji je bio ministar ekonomije od 2013, uhapšen je 14. novembra prošle godine na osnovu optužbe da je primio mito od Rosnjefta kako bi tom naftnom gigantu bilo omogućeno da učestvuje na tenderu za kupovinu naftne kompanije “Bašnjeft”.

Izvor: Blic

Leave a Reply