Šapić predstavio program i saradnike: Beograd okrenuti Beograđanima

Objavljeno: 14.02.2018.

Piše: Katarina Stamatović

Kandidat za gradonačelnika Beograda Aleksandar Šapić predstavio je na jučeršnjoj konferenciji program liste “Aleksandar Šapić – Gradonačelnik” i ljude koji će ukoliko on postane gradonačelnik upravljati Beogradom. On je istakao da se njihov koncept zasniva na tome da se Beograd okrene Beograđanima, a ne turistima ili bilo kome drugom.

On je dodao da listu “Aleksandar Šapić – Gradonačelnik “čine ljudi koji neće ići na izvršne funkcije, koji imaju svoj posao i obaveze i koji će biti odbornici u Skupštini grada.

Šapić je u svom izlaganju predstavio kako kaže “koncept”, jer smatra da ozbiljan program može da se postavi jedino kada se “iznutra” sagledaju problemi.

“Ja neću kao drugi predstavljati nekih 10-15 tačaka programa, jer šta to znači? Jedan ozbiljan program ne može da se napravi dok se ne sagleda realna slika iz Uprave i unutar sistema”, kazao je Šapić.

Koncept čini 10 oblasti, od kojih je prva infrastrukturni razvoj Beograda. On je istakao da se ne može dozvoliti da se infrastrukturni plan menja kako dodje sledeća vlast, jer jer je to pogubno i za Beograd i za Beograđane. “Gradu mora da se omogući da se razvija i ne ‘tapka’ u mestu, jer neće biti moguće da se od izbora do izbora menja infrastrukturni razvoj Beograda”, napomenuo je Šapić.

Kao drugu oblast izdvojio je efikasnu lokalnu samoupravu koja će biti na usluzi gradjanima. “ Služba koja će imati jedinstveni telefon i koja će morati u roku od 72 sata da odgovori gradjanima na pitanja, a ne da idu od šaltera do šaltera”, ocenio je Šapić.

Kao treću oblast koncepta Šapić je naveo uvodjenje komunalnog reda u funkciji gradjana, uvodjenjem novog komunalnog preduzeća. “Formiranje jednog holdinga koji će sve komunalne službe staviti pod ‘jednu kapu’ i kontrolisati sva preduzeća koja na dnevnom nivou pružaju usluge gradjanima”, objasnio je Šapić.

Šapić je rekao da ima u planu da ukoliko postane gradonačelnik, formira Sekretarijat za brigu o porodici, mladim parovima, trudnicama i porodiljama, ali isto tako starijim ljudima i najugroženijim socijalnim grupama.

Obrazovanje i nauka čine njegovu petu oblast koncepta, ističući da će biti pozvani svi stručnjaci da se uključe u formiranje Strategije razvoja obrazovanja i nauke u Beogradu.

Napomenuo je da je zdravstvena zaštita veoma važna i da zato to šesta tačka njegovog progama koja podrazumeva izgradnju lokalnih ambulanti kojih ima veoma malo, kao i daće se zalagati za to da svaka porodica ima svog porodičnog lekara.

Predstavnik liste, Aleksandar Šapić rekao je da će, ukoliko pobedi na izborima ulagati u kulturu, umetnost i profesionalni sport, kao sedmu oblast njegovog koncepta. On je istakao da sport mora ostati deo nacionalnog identiteta.

U osmoj oblasti koncepta istakao je da će se zalagati za stvaranje boljeg poslovnog ambijenta i konkurentnosti, malih, srednjih i porodičnih preduzeća, jer kako je kazao ona su do danas prilično zanemarena.

Kako je obrazložio, devetu tačku čini vraćanje Sekretarijata za poljoprivredu na gradskom nivou, dok je deseta bezbednost gradjana, a posebno dece u vrtićima, školama i igralištima.

“Svi objekti gde borave naša deca, treba da budu obezbeđeni fizičkim i video nadzorom koje bi pratila Gradska uprava”, napomenuo je Šapić.

Na kraju je napomenuo da će se Željko Ivanji i Saša Petronijević intenzivno  baviti gradom jer, kako je kaže, imaju znanja i iskustva za to.

Na pitanja da li će sarađivati sa nekim drugim Aleksandar Šapić je odgovorio da sa SNS-om i Dosta je bilo neće pričati jer ne prihavtam taj način komunikacije.

“Sa drugima ću pregovarati, a da li će doći do dogovora zavisi od načina kako vide razvoj Beograda”, rekao je Šapić novinarima posle predstavljanja programa liste čiji je nosilac.

 

Leave a Reply