Neujednačenom sudskom praksom krivci za značajne zloupotrebe prolaze olako: Slučaj Kuljić

Objavljeno: 21.02.2018.

Piše: Dragana Krunić

Za isto krivično delo, zloupotrebu položaja odgovornog lica, često se dešava da okrivljeni, u zasebnim slučajevima, dobijaju drastično različite sudske presude, odnosno različite kazne. Neretko sudovi onima koji su pričinili veću imovinsku štetu dodeljuju manje kazne, bilo manje u nivou godina zatvora bilo u novčanim iznosima koja moraju platiti, nego onima koji su za isto krivično delo sa evidentno mnogo manjom pričinjenom štetom dobili veću kaznu. Primera neujednačene sudske prakse je mnogo, naročito ako se uporede odluke sudova u Beogradu, Novom Sadu i Subotici, gde odluke mnogo variraju.

Samo jedan takav primer su dve presude, jedna Višeg suda u Beogradu koja se odnosi na zloupotrebu položaja odgovornog lica koju je počinio Kuljić Ljubomir, vlasnik  „Mlinostep“, koji je za pričinjenju štetu Republičkoj direkciji za robne rezerve (RDRR) od preko 400 miliona dinara, dobio godinu dana kućnog pritvora, i obavezu plaćanja štete. Druga presuda je presuda Višeg suda u Novom Sadu koji je, takođe, za zloupotrebu položaja i štetu od 1.5 miliona dinara istoj direkciji, i pribavljanje koristi od oko 28 miliona dinara, osuđen na čak devet godina zatvora (?!). Dakle, za više od deset puta veću pričinjenu štetu, Ljubomir Kuljić, odveć poznat javnosti i pritvaran zbog zloupotreba, dobio je samo godinu dana i to kućnog pritvora. Svakako, visina štete ne umanjuje činjenicu da su i jedan i drugi direktor počinili krivično delo, ali je nesrazmerna kazna upitna.

U presudi Višeg suda u Novom Sadu direktoru ZZ „Zlatno seme“ iz Mošorina Rajku Stojniću, za produženo krivično delo zloupotreba položaja odgovornog lica, dosuđeno je devet godina zatvorske kazne, a za štetu napravljenu prodavanjem robe koju je trebao da skladišti za RDRR, ali u iznosu od 1.5 miliona dinara, odnosno 27.977.726,00 dinara. U ukupno iznosu bi to bilo skoro 30 miliona dinara, a što je poredeći sa 400 miliona štete koju je načinio vlasnik „Mlinostepa“ Kuljić, više od deset puta manji iznos.

S druge strane, u presudi od 28.12.2016. godine Višeg suda u Beogradu, Kuljić Ljubomir, iz Novog Sada, vlasnik privrednog društva „Mlinostep“, proglašen je krivim što je nakon sklopljenog ugovora o skladištenju i čuvanju poljoprivrednih proizvoda sa Republičkom direkcijom za robne rezerve (RDRR) pomenute proizvode, u iznosu od 406.576.993,84 dinara,  prodao na tržištu preko svoje firme „Mlinostep“, i to bez dozvole RDRR, a pritome nije evidentirao prodaju u knjigama.

Dakle, po identičnoj šemi su i Stojnić iz „Zlatnog semena“ i Kuljić iz „Mlinostepa“ sproveli zloupotrebu sa poljoprivrednim proizvodima. Konkretno Kuljić, na ovaj je način pribavio protivpravnu korist za sebe u iznosu od većem od 400 miliona dinara, a RDRR naneo istu  toliku štetu. Sud ga je osudio na godinu dana kazne kućnog pritvora i novčanu kaznu od četiri miliona dinara. Takođe, vlasniku „Mlinostepa“ se oduzima imovinska korist koju je stekao i nalaže plaćanje  u korist Direkcije za robne rezerve.

Zanimljivo je da se protiv Kuljića vode i drugi postupci, za isto krivično delo, i da je su organi morali imati u vidu i tu činjenicu, jer se očigledno radi o osobi koja je i do sada u nekoliko navrata počinila ili se sumnja da je počinila isto krivično delo.  Protiv Kuljića se vodi i drugi postupak pred Posebnim odeljenjem Višeg suda u Beogradu zbog krivičnog dela zloupotreba položaja odgvornog lica i pred Osnovnim tužilaštvom u Novom Sadu zbog poreske utaje, što i sam Sud navodi u presudi.

Kuljić: Nisam platio iznos štete, a da li ću platiti zavisi od priliva novca

Kada je redakcija CIK-a kontaktirala gospodina Kuljića sa pitanjem da li je platio iznos od 385 miliona dinara na ime pribavljene imovinske koristi, koju mu je sud naložio da plati, odnosno vrati, Ljubomir Kuljić je rekao da to još uvek nije učinio.

Nisam platio. Videćemo da li ću platiti, zavisi od priliva novca koji budem imao“, kazao je Kuljić. I dodao da je „bolje da se o ovome ne piše“, iako je novinarka CIK-a naglasila da se radi o završenom slučaju, i da u tim okolnostima nema ometanja sudskog procesa.

Bolje je da se ne piše o ovome, ako je moguće, jer imam još neke slučajeve pred sudom. To su odvojeni slučajevi, ali je ista osoba…..isti kontekst…Pogovoto jer ne znamo šta će biti sa slučajem Azotare“, rekao je Kuljić.

Inače, Ljubomir Kuljić do sada je bio privođen i sudi mu se zbog  umešanosti u aferu iz 2012. godine u vezi sa nabavkom regresiranog đubriva od pančevačke „Azotare“. Kada je celokupna akcija hapšenja pokrenuta, Kuljić je, kako su tada pisali mediji, bio u bekstvu, da bi se potom javio policiji i bio priveden čim je kročio na teritoriju Republike Srbije. I u tom slučaju se teretio za zloupotrebu položaja odgovornog lica. Takođe, tabloidi ga često pominju u kontekstu njegovog sina, Đorđa Kuljića, koji se, kako pišu, zabavlja sa ćerkom Svetlane Ražnatović, Anastasijom Raznatović. Đorđe Kuljić od ranije je poznat kao deo estradnog establišmenta, kada su ga mediji povezivali i sa drugim poznatim ženama poput Stanije i modela Sofije Milošević. U svim pisanim izdanjima uglavnom se ističe novac koji sin Ljubomira Kuljića Đorđe troši i galantan život koji vodi. Pitanje je, s obzirom na poslovanja oca, čiji novac, zapravo, troši (?!).

 

Leave a Reply