CPI posmatranje izbora u Beogradu: Zbirni izveštaj

Objavljeno: 06.03.2018.

U Beogradu su 4. marta održani izbori za odbornike u Skupštini Grada. Pravo glasa imalo je 1.606.693 birača, glasalo se na 1.185 biračkih mesta, od 7 do 20 časova, a za 110 mesta u Skupštini grada Beograd borile su se 24 izborne liste.

Posmatrači Centra za praćenje izbora i izbornih procedura su na 105 biračkih mesta pratili tok izbornog dana i da li je sve proteklu u redu. Prema našim podacima evidentirano je 1% tehničkih nepravilnosti i 0.69%  pojedinačnih incidenata u odnosu na broj biračkih mesta na kojima je CPI imao posmatrače. 

Kako naši zbirni podaci pokazuju, dan je protekao bez većih nepravilnosti: najčešće su to bile tehničke greške biračkog odbora u potpisivanju izvoda iz biračkog spiska ili rukovanja sprejom i UV lampom, kao i upotreba telefona od strane članova biračkih odbora, a evidentirani su pojedinačni incidenti koji nisu značajno ometali izborni proces. Takođe, kako su posmatrači CPI uočili jeste da su birački odbori nedovoljno obučeni i mahom ne poznaju zakonske procedure, ili ih delimično poznaju.

Slede detaljniji podaci o tome koje su to  značajnije nepravilnosti prijavljene od strane CPI posmatrača sa terena, hronološkim redosledom od otvaranja biračkih mesta u 7 sati do njihovog zatvaranja u 20 časova.

 • Prema podacima koje Centar za praćenje izbora i izbornih procedura (CPI) raspolaže sa terena većina biračkih mesta je otvorena na vreme, kašnjena je bilo na svega nekoliko biračkih mesta, i to maksimalno pet minuta. U toku prvih nekoliko sati glasanja, tačnije do 10 časova, izlaznost je bila relativno mala, 7.2%, što je bilo očekivano zbog loših vremenskih uslova. Tokom dana izlaznost se uvećavala, do 18 sati, na primer, izlaznost je iznosila 45.3%, da bi do 19h izlaznost bila 48.5%.

 • Na biračkom mestu 80 u opštini Voždovac, član biračkog odbora Justin Mihajlov sugerisao je biračima za koga da glasaju.

 • A na biračkom mestu 90, u krugu od 50 metara od samog mesta glasanja, jedna osoba pojavila se stranačkim obeležjima Demokratske stranke.

 • Na biračkom mestu 35 mesne zajednice Dedinje oko 10 i 30 časova dve nepoznate osobe telefonima su snimale i vređale novinarku CIK-a koja je pokušavala da snimi glasanje ministarke Zorane Mihajlović, koje je potom obezbeđenje udaljilo sa biračkog mesta.

 • Na biračkom mestu 69 u Rakovici , dvojica mladića su fotografisala glasački listić na pultu iza paravana, a potom je birački odbor nakon kraće konsultacije sa Gradskom izbornom  komisijom  odlučio da isti listići budu nevažeći.

 • CPI posmatrač sa BM 61 u Rakovici tvrdi da se svi članovi biračkog odbora slažu da nije bilo zloupotreba sa biračkim spiskovima i da su navodi koji su se pojavili u medijima netačni.

 • Na biračkom mestu Zvezdara broj 77 nepismenom licu koje je tražilo da glasa za Srpsku naprednu stranku i pitao koji broj da zaokruži, član biračkog odbora koji je bio zadužen za obeležavanje sprejom sugerisao je glasaču da zaokruži broj 11. Niko od prisutnih nije reagovao na ovaj propust.

 • U blizini biračkog mesta 51 u naselju Braće Jerković, u ulici Meštrovićeva 34, slikani su, a zatim napadnuti aktivisti Srpske napredne stranke.

 • Od značajnijih nepravilnosti prijavljena je nepravilnost na biračkom mestu 58, u Mladenovcu, kada je zamenik predsednika biračkog odbora pomogao starija osoba da glasa, iako procedura nalaže da najmanje dve osobe iz biračkog odobora, i to iz različitih partija, mogu da pomognu osobi koja nije u mogućnosti da samostalno glasa.

 • Na biračkom mestu broj 80 opštine Voždovac, član biračog odbora iz DSS-a , Justin Mihajlov, u više navrata je iznova sugerisao biračima za koga da glasaju. Tek je u drugoj polovini izbornog dana opomenut od strane biračkog odbora.

 • Biračka mesta zatvorena su u 20 časova, a prema poslednjim podacima u 19 časova, na biračka mesta izašlo je oko 48,5% birača.

 • Na biračkom mestu 111 opštine Palilula, došlo je do fizičkog kontakta između članova biračkog odbora kako su zabeležili naši posmatrači.

 • Kada je u pitanju biračko mesto 41 Stari Grad, licu koje je izbrisano iz biračkog spiska zbog promene prebivališta, dozvoljeno je da glasa nakon čega su članovi biračkog odbora tražili eventualno poništavanje glasanja na ovom izbornom mestu. Na kraju je doneta odluka da se navedena nepravilnost unese u zapisnik. O eventualnom poništavanju ovog biračkog mesta konačnu odluku bi trebala da donese Gradska izborna komisija.

 • Na biračkom mestu 28 u Kaluđerici, biračkom mestu 30 Kamendol Grocka i biračkom mestu 26 Vračar prema poslednjim podacima našim posmatračima nije dozvoljeno da prisustvuju brojanju glasova. Posmatraču na Vračaru je naknadno dozvoljeno da posmatra prebrojavanje glasova.

 • Na biračkom mestu 57 u opštini Rakovica, deo članova biračkog odbora istakao je prigovor na zapisnik

 • Na biračkom mestu 61 Rakovica, ipak zabeležen prigovor demokratske stranke, o navodnom incidentu koji se odigrao ispred biračkog mesta koji se odigrao između 14:30 i 15 časova. Prethodno članovi biračkog odbora negirali bilo kakav incident

Leave a Reply