Stečajni upravnik „Hipola“ Dejan Tomašević na čelu uigrane sheme uništavanja srpskih preduzeća

Objavljeno: 05.05.2018.

Piše: Dragana Krunić

Prema istraživanju CIK, baveći se stečajevima velikih srpskih firmi, a na tragu situacije Hipola AD u stečaju, iza upropaštavanja nekoliko državnih preduzeća AROMA AD iz Futoga, zatim pomenutog Hipola, nekadašnjeg magnata u hemijskoj indistrij, pa i AD Budućnosti, stoji uigrana mreža biznismena predvođena licenciranim stečajnim upravnikom Dejanom Tomaševićem. Tomašević je stečajni upravnik Hipola, a na njegovo upravljanje su se redakciji CIK-a u nekoliko navrata žalili zaposleni iste firme.

Prema poslednjim informacijama, kako naši izvori tvrde, a i dokumentacija o vlasništvu dokazuje, firma koja je trenutno zainteresovana za preuzimanje Hipola, „Polymer Chemical AG“, iz Švajcarske, ima istog vlasnika i isto sedište kao i firma „Agrocor Holding AG“ koja je pre nekoliko godina, tačnije 2013, postala vlasnik nekadašnje Arome AD Futog, a danas novog udruženja Aroma Začini DOO. Da li sticajem okolnosti ili namerno, spona u scenariju koji je doživela Aroma 2013, prehrambena industrija Futog, i onog koji se nazire sa Hipolom, je upravo Dejan Tomašević. Tomašević je blisko povezan sa hrvatskim biznismenom Jozom Luburićem, koji je poslovni partner sa vlasnikom gorepomenutih firmi („Polymer Chemical“ i „Agrocor Holding AG“) Bernardom Imvinkelridom. Luburić i Bernard dele vlasništvo nad firmom „Jopag AG“, a sumnja se da zajednički, sa Tomaševićem stoje iza destrukcije i preuzimanja srpskih preduzeća.

Naime, stečajni upravnik Arome iz Futoga u likvidaciji bio je Nikola Šumar, inače kum Dejana Tomaševića. On je kao jedini član privrednog društva Aroma AD u likvidaciji, preuzeo imovinu privrednog društva Aroma i osnovao firmu novu firmu Aroma Začini DOO, 11.07.2013. godine.  Tu novu firmu prodao je kompaniji „Agrocor Holding AG“, sa sedištem u Allmendstrasse 1, u Švajcarskoj, čiji je vlasnik izvesni Bernard Imvinkelrid (Bernhard Imwinkelried). Povezanost Šumara i Tomaševića je i u tome što je u jednom trenutku, na nešto oko mesec dana, kako tvrde zaposleni Hipola, Tomašević postavio Šumara za privremenog zastupnika državnog kapitala Hipola, čime je, kako tvrde sagovornici CIK-a, želeo da osigura pokušaj ponavljanja istog scenarija kao u firmi Aroma AD dovođenja do likvidacije, osnivanja novog privrednog društva i prodaje strancima, i to baš svojim poznanicima iz Švajcarske. Trenutna zainteresovanost za Hipol, i dopis firme „Polymer Chemical AG“ Ministarstvu privrede sa tom ponudom, donekle dokazuje povezanost ova dva scenarija, tvrde naši sagovornici.

Nije na odmet pomenuti i da stečajni upravnik Tomašević, koji je inače lincencirani stečajni upravnik u još pet predmeta, često putuje u Švajcarsku, i kako tvrde naši izvori, posluje i sarađuje sa vlasnicima i povezanim ljudima firmi kao što su pomenute Agrocor Holding i Polymer Chemical AG.

Povezanost vlasnika firmi Polymer Chemical i Agrocor Holding, Tomaševića i biznismena Joze Luburića

Veoma je indikativno, da kompanija zainteresovana za preuzimanje Hipola, „Polymer Chemical AG“, ima isto sedište, na istoj adresi kao i Agrocor Holding koja je kupila Aromu, i istog vlasnika Bernard Imvinkelrida. Ne samo to, već je i neubičajeno to da ta ista firma, prema podacima dostupnim u švajcarskom registru, samo tri meseca nakon što je Hipol otišao u stečaj, tačnije 20.06.2017. (stečaj pokrenut u martu 2017.) menja svoju delatnost od prodaje nekretnina u trgovinu hemikalijama i hemijskim proizvodima (?!). Pritom se u poslednjih desetak godina ova firma prvo bavila sanitarnim instalacijama i centralnim grejanjem, potom menjala delatnost još dva puta i ime, između ostalog u kompaniju za trgovinu nekretninama, da bi sada postala kompanija za trgovinu hemijskim prozvodima.

Da stvar bude još interesantnija, taj isti Bernard, vlasnik Polymer Chemical i Agrocor Holdinga, povezan je sa izvesnim hrvatskim biznismenom Jozom Luburićem. Dokaz tome je podatak da su Jozo Luburić i Bernard Imvinkelrid suvlasnisi u firmi „Jopag AG“, takođe iz Ciriha. 

Kako tvrde naši sagovornici, Dejan Tomašević, stečajni upravnik Hipol-a, često putuje u Cirih  i sarađuje sa Švajcarcima. S druge strane, prijatelj je i saradnik sa Jozom Luburićem, koji je, kako naši izvori kažu, zapravo, neformalni vlasnik pomenutih švajcarskih firmi (Polymer Chemical i Agrocor Holding AG) koje stoje iza sistematskog uništavanja srpskih firmi i preuzimanja preduzeća poput Arome, Hipola od strane, navodno, stranih, švajcarskih kompanija. U medijima se čak pojavljuju zajedno kao poslovni partneri Jozo Luburić, Nikola Šumar i Dejan Tomašević (Fotografija gore levo). 

Inače, Dejan Tomašević stečajni je upravnik, odnosno poverenik Agencije za licenciranje stečajnih upravnika, u više preduzeća. Poznat je i kao fudbalski menadžer, ali i suvlasnik kafića u Novom Sadu. Nije mu strano političko angažovanje i menjanje članstva u političkim partija. Prvo je bio član Socijalističke partije Srbije (SPS), pa Nove Srbije, zatim Jedinstvene Srbije, da bi na kraju prešao u Srpsku naprednu stranku (SNS). Takođe, Tomašević je bio zaposlen i u luci Novi Sad, i kako se spekuliše preko svog prijatelja Dejana Maletića, vlasnika „Star link doo“ u Novom Sadu izvlačio je novac iz ove firme, prebacivao pare za neizvedene radove i tako direktno oštetio državu. Slične radnje nastavljene su, kako nezvanično saznajemo, i u AD Budućnost, gde je Dejan Tomašević sada stečajni upravnik, o čemu će, CIK pisati u nekom od narednih tekstova.

Leave a Reply