HIPOL: Stečajni upravnik Dejan Tomašević zataškao eksploziju; Nastavlja se loše rukovođenje

Objavljeno: 25.05.2018.

Piše: Dragana Krunić

U preduzeću u stečaju AD Hipol pre otprilike mesec dana dogodio se požar i eksplozija plina u kotlarnici, i tom prilikom je nastala manja šteta, ali je lakše povređen i jedan od radnika. Međutim, nemio događaj, kao i nastalu štetu, stečajni upravnik Dejan Tomašević je pokušao da zataška od javnosti, i nije obavestio i pozvao MUP da se izvrši uviđaj, kako to nalaže zakonska obaveza stečajnog upravnika, kazali su zaposleni u AD Hipolu u pisanom obraćanju CIK-u.  

Kako je rečeno CIK-u umesto da policija izvrši uviđaj, urađen je samo interni izveštaj o događaju. U zapisniku interne komisije se navodi da se eksplozija desila 14. aprila, oko 18 časova, „pošto je u kotlarnici procureo plin iz plinske boce, te je došlo povratnog udara prema ventilatoru svežeg vazduha  i pucanja stakala“. Kako je istaknuto, povređenih radnika NEMA.

 Zaposleni pak tvrde da se, prema njihovim saznanjima, povređeni radnik Grujica Davidović javio u Dom zdravlja u Odžacima, 14. aprila u večernjim satima sa lakšim povredama glave.

„Obaveštavamo javnost da ovo nije prvi put da poverenik Dejan Tomašević zataškava stvari koje se tiču dešavanja i poslovanja u AD Hipol u stečaju, kao i da kroz razne vidove isplaćuje nepostojeće troškove u velikim iznosima (gorivo, korišćenje sopstvenog vozila)“.

Tomašević rasipa novac, troškovi za mazut 67.000 evra mesečno; Odbor poverilaca ne prihvata njegove izveštaje

Posebno je alarmantno, kažu izvori CIK-a, što nijedan izveštaj, koji je stečajni upravnik, Dejan Tomašević, u obavezi da dostavlja Odboru poverilaca, nije verifikovan i prihvaćen od strane odbora poverilaca jer se cifre i iznosi u izveštajima nijednom do sada nisu, kako kažu, poklopile. Mimo toga, troškovi u preduzeću rapidno se uvećavaju.

„Iz nepoznatih razloga se nabavlja više mazuta nego što je predviđeno normativima, i to ne malo, nego 150 tona više mesečno. Zapravo, više se troši, jer se nabavlja mazut lošeg kvaliteta, pa tako na mesečnom nivou, trošak po AD Hipol u stečaju iznosi čak 67.000 evra (?!)“, istaknuto je u pismu.

Zbog toga Odbor poverilaca već treći ili četvrti put traži od poverenika Dejana Tomaševića da dostavi tačan izveštaj o poslovanju Hipola.

O lošem rukovođenju HIPOL-om, ali i umešanosti Tomaševića u propast drugih preduzeća, CIK je pisao već nekoliko puta. Loša uprava se nastavlja, a činjenica da je HIPOL  tokom 2017. godine imao dobit od 250 miliona dinara, a da u prva četiri meseca ove godine ne beleži nikakvu dobit, nego verovatno i gubitke, govori samo dodatno u prilog tome koliko je neuspešno i štetno rukovođenje ovim preduzećem od strane stečajnog upravnika Dejana Tomaševića.

 

 

 

PROČITAJTE JOŠ:

Stečajni upravnik „Hipola“ Dejan Tomašević na čelu uigrane sheme uništavanja srpskih preduzeća

Novi detalji: “Hipol” oštećen za preko 900.000 evra

PROJEKAT PUPINOV MOST: Neusklađenom sudskom praksom Beograd gubi preko milijardu dinara za eksproprijaciju zemljišta

Poslovanje Miladinovića u Institutu NS Seme dovelo do nepovratnog pada prometa žita

 

 

 

Leave a Reply