Magacioner prevarom „izvukao“ preko 500 hiljada evra iz firme „Hosana“

Objavljeno: 31.05.2018.

Piše: Dragana Krunić

Magacioner u preduzeću za proizvodnju i trgovinu „Hosana“ d.o.o iz Požege, Branko Đorđević, u dogovoru sa još nekoliko osoba tokom prethodne četiri godine falsifikovao je prijemnice robe, navodeći da je više stotina tona robe (voća) primljeno u magacin i hladnjaču ove firme, a zapravo nije. Na taj način Đorđević je omogućio sebi i osobama na koje se vode prijemnice da do sada, tačnije od 2013. do 2017. godine, „izvuku“ iz „Hosane“ najmanje 500 hiljada evra. Kako tvrdi izvor CIK-a, novac koji je na ovaj način uplaćen poljoprivrednim gazdinstvima Miljka Delića i Savić Radoša i Radivojević Dragana, isti su vraćali magacioneru Đorđeviću uz uzimanje određene provizije. Ne samo to, već se trenutno vode i sudski sporovi zbog navodnog duga, koji „Hosana“ d.o.o., sudeći po falsifikovanim prijemnicama robe, ima prema ovim ljudima, i te tri tužbe zbirno se odnose na iznos od oko 180 hiljada evra. Sumnja se da je s novcem izvučenim na nezakonit način iz, sada već njegove bivše firme, Đorđević otvorio soptvenu firmu „BMF Company“ i kroz nepune dve nedelje najavljeno je svečano pokretanje rada u hladnjači i magacinu u Zdravčićima, u okolini Požege. CIK-ovi izvori procenjuju da hladnjača „BMF Company“ vredi oko 500 hiljada evra, upravo onoliko za koliko je oštećena „Hosana“ transferima prema Saviću, Radivojeviću i Deliću.

Branko Đorđević

Privredno društvo „Hosana“ iz Požege postoji od 2005. godine i bavi se preradom, konzerviranjem i skladištenjem, voća i povrća. Vlasnik je Nemac, koji je, kako kažu izvori CIK-a, u čudu zbog komplikacija koje su krajem 2017. godine počele da se naziru u ovoj firmi. Naime, magacioner i poslovođa, zaposlen od samog početka, Đorđević Branko, u firmi je bio poznat kao najvredniji, najbolji radnik ikada. Radio je prekovremeno, po sopstvenom nahođenju; direktor je mogao da se osloni da će posao uvek besprekorno i bez reči obaviti; nikada nije želeo da odlazi na godišnji odmor, iako je to morao, pa ipak naprasno krajem prošle godine s njegovom najavom odlaska iz firme i pričom da će pokrenuti sopstveni biznis, u „Hosani“ počinju da isplivavaju neobični problemi i dugovi. Počinju da se pojavljuju ljudi, koji imaju registrovana poljoprivredna gazdinstva, i da traže novac na ime duga koji ova firma ima prema njima, navodno još od 2012, 2013.  i 2014. godine. Radi se o gazdinstvima Delić Miljka, Savić Radoša i Radivojević Dragana, za koje će se ispostaviti kasnije da su verovatno u dogovoru sa Đorđevićem učestvovali u prevari.

Sumnjivo: Za baš određena poljoprivredna gazdinstva nikada nije dostavljena propratna dokumentacija za prijem ogromnih količina voća

“Hosana” d.o.o

Magacioner i poslovođa Đorđević, takođe odjednom, traži novac, koji mu navodno preduzeće duguje, za plaćanje ispomoći u magacinu, kao i za robu koju je Đorđević „na crno“ kupovao (što je sam priznao da je činio)  od ljudi za sopstveni novac i skladištio u magacinu Hosane, pa je ta roba, zapravo, njegova. U tom trenutku, krajem 2017. rukovodstvo firme počinje da traga za dokumentacijom o prijemu robe od Delić Miljka, Savić Radoša i Radivojević Dragana, koji tvrde da im Hosana duguje novac. Ubrzo pristižu i opomene pred utuženje zbog duga, od strane Radoša Savića i Radivojević Dragana (76.602,25 evra), kao i opomena od Delić Mirka (74.500,00 evra).

Rukovodstvo „Hosane“ tragajući za dokumentacijom o prijemu robe od ovih osoba uočava na pojedinim prijemnicama robe da je u pitanju količina voća čak i preko 20, 30 tona, a da propratne dokumentacije nema.

Prijemnica (falsifikat – novi formular) Savić Radoš

Kako objašnjava sagovornik redakcije CIK, koji je upućen u procedure, propratna dokumentacija je uvek potrebna kada je reč o prijemu velike količine robe, iliti voća, i odnosi se, na primer, na prevoz robe – koji kamion je dovezao robu i istovario je u hladnjaču, jer je fizički nemoguće da neko bez kamiona isporuči desetine, i čak stotine tona voća. Interesantno je da se u većini prijemnica radi o zamrznutom voću, za koje procedure i papirologija nisu toliko komplikovane prilikom prijema, kao kada je u pitanju sveža roba, što bi značilo da je manipulacija sa smrznutom robom, mnogo lakša. Ipak, čak ni papiri o tome koje je obavio proces zamrzavanja voća nisu postojali u slučajevima Savić- Radivojević – Delić.

Iz „Hosane“ tada traže, pisanim putem, od Delića, Savića i ostalih potražioca novca, propratnu dokumentaciju koja se odnosi na prevoz hrane, kao i podatke o hladnjačama gde je roba prerađivana. Međutim, od ovih gazdinstava nikada nisu dobili tražene podatke. Voća nema, papira nema, ali dug stoji.

 

Magacioner Đorđević priznao da je otkupljivao voće „na crno“ za sopstveni novac u gotovini

Mimo toga, Đorđević tvrdi da je sam otkupljivao robu, bez znanja direktora, za „keš“, i da mu sada firma duguje taj novac. I pride, počinje da priprema svoj odlazak iz firme, uzima bolovanje i plaćeno odsustvo. Sve to skupa je bilo dovoljno sumnjivo, te su u firmi dužim istraživanjem i pregledom knjigovodstvenih papira utvrdili da se, očigledno, radi o prevari, i to dugogodišnjoj, jer je reč o problematičnim ulascima robe u njihov magacin čak od 2012. godine – zapravo radi se o fantomskoj robi koja nikada nije ni stigla u magacin.

Falsifikovao prijemnice – Retroaktivno koristio formular koji je u upotrebi tek od 2014.

Primer formulara (stari) korišćenog do 2014. (sa formulacijom “robu zaprimio”)

Sasvim slučajno, otkriveno je da je Đorđević falsifikovao prijemnice

robe. Na osnovu tih prijemnica sa računa Hosane isplaćeno je već 500 hiljada evra Radošu Saviću i Miljku Deliću. Prva indikacija prevare utvrđena je uvidom u formulare prijemnice koji su korišćeni u slučaju Delića i Savića, gde se vidi da je bivši magacioner, Branko Đorđević, koristio formular koji je firma počela da štampa i koristi tek od 2014. godine, i to za robu koju je potpisivao da je navodno primljena 2012. i 2013. godine. Dakle, da je zaista primio robu koja se vodi na prijemnicama da je stigla 2012. i 2013. godine, Đorđević nikako nije mogao da ima u posed obrazac prijemnice koji je nastao tek 2014. On je, zapravo, u 2014. i nakon toga,  retroaktivno pisao da je primio nepostojeću robu. Na formularu se jasno vidi da stare priznanice, korišćene sve do 2014., sadrže reči „Robu zaprimio“, dok se u novoj koristi formulacija „Robu predao“.

Nova prijemnica- falsifikat- retroaktivno korišćen novi formular (formulacija ” robu predao”)

Postoji i potvrda štamparije da je obrazac „Prijemnica“ za preduzeće Hosana d.o.o. iz Požege počeo da se štampa tačno od 09.06.2014. Slučajno ili ne, ali Đorđević je kreirao i fiktivne prijemnice za izradu ambalaže na ime fotokopirnice „Skriptarnica“ iz Kraljeva, čiji je vlasnik Branko Savić – brat Miljka Savića koji traži novac od „Hosane“.

Još nešto vrlo čudno je uočeno na prijemnicama, baš ovih osoba, koje potražuju novac od Hosane, a to je da se na svakoj pored količine primljene robe nalaze i novčani iznosi za istu. Vrednost robe nikako nije mogao da zna, odredi i napiše magacioner, niti se ona piše na prijemnici, već vrednost određuje nakon toga direktor. Magacioner i onaj ko primi robu samo konstatuje količinu i tip robe.

Pristigle tužbe – Neočekivano, i magacioner Đorđević tuži „Hosanu“ da mu duguje novac; Direktor „Hosane“ podnosi krivičnu prijavu za  prevaru i proneveru novca

Krajem 2017. godine, negde u novembru, Hosani pristižu opomene pred utuženje od Savić Radoša– Radivojević Dragana, a onda i tužbe od istih kao i od Delić Miljka zbog dugova koje navodno ima prema ovim ljudima. Tužba Savić- Radivojević odnosi se na iznos od 76.602,25 evra, dok Delić tuži zbog duga od 74.5 hiljade evra. Ukupno, to je preko 150 hiljada evra (?!).

“Hosana” d.o.o. Požega

U međuvremenu, magacioner Branko Đorđević dobio je otkaz u „Hosani“, a potom je i on sam tužio bivšeg poslodavca tražeći 24.800 evra, na ime neisplaćenih naknada od 2014. za ispomoć koju je morao da anagažuje za  prebiranju, istovar i utovar, pranje, pakovanje i skladištenje voća, koje je on, kako tvrdi, plaćao iz sopstvenog džepa. Međutim, kako naš izvor tvrdi, u Đorđević nikada nikog dodatno nije angažovao, niti je to bio njegov posao da čini, a veliki deo pomoćnih radnika koje je Đorđević u tužbi naveo, bio je angažovan i sada je angažovan na određeno vreme; Takođe, plaćanja prema njima su redovna i izmirena, kao i ona za prekovremeni rad. Ostala imena nikada, kako tvrdi CIK-ov sagovornik, nisu sklopila nijedan vid ugovora sa firmom „Hosana“. Takođe, diskutabilno izgleda i to što se u tužbi, u koju je redakcija CIK imala uvid, na jednom mestu prvo tvrdi da su naknade za ispomoć redovno isplaćivane sve do 2014. da bi se potom na drugom mestu u tužbi navodilo da je dug po ovom osnovu nastao tek od 2016. godine.

Kako saznajemo, s druge strane, već prikupljajući dokaze i nelogičnosti, direktor „Hosane“ d.o.o. Bojan Stojanović, podnosi krivičnu prijavu pre nekoliko dana, tačnije 21.05.2018, protiv Branka Đorđevića, Miljka Delića, Savić Radoša i Savić Branka, smatrajući da su zajednički, po prethodnom dogovoru, od 2013. do 2017. godine, počinili krivična dela: prevara, pronevera, zloupotreba položaja odgovornog lica, kao i pranje novca. U prijavi direktor „Hosane” navodi sumnje da su ovi ljudi, zajedničkim delovanjem, falsifikovanjem prijemnica, fiktivnim prijemnicama na ime konkretnih poljoprivrednih gazdinstava kreirali nepostojeći trošak, i tako iz „Hosane“ za svoj račun izvukli minimum 500 hiljada evra, na štetu ovog preduzeća. Smatra se da verovatno postoje i još neka gazdinstva od kojih je fitkivno primana roba, ali je bivši magacioner Đorđević pri odlasku iz firme, sa sobom odneo deo prijemnica, a niko sem Delića i Savića nije podneo tužbu zbog duga, te se zvanično samo za njih zna.

Đorđević vlasnik nove hladnjače „BMF Company“ koja vredi bare, 500 hiljada evra,  koliko je novca izvučeno iz „Hosane“

Objekat u pripremi: BMF Company, Zdravčići

Kako je već pomenuto, Đorđević je nedugo pre zvaničnog odlaska iz „Hosane“ neformalno govorio unutar firme da otvara soptvenu hladnjaču. Pregledom podataka u Agenciji za privredne register, utvrdili smo da je 05.09.2017. registrovana “BMF Company”, iz Zdravčića, Požega, koja se bavi trgovinom, konzerviranjem i pripremom voća i povrća. Zakonski zastupnik ove firme je upravo Đorđević Branko. Nova hladnjača bavi se istim poslom kao i „Hosana“, a nalazi se i u neposrednjoj blizini iste.  

Deo nacrta projekta BMF Company hladnjace/magacina

Prema proceni sagovornika CIK-a nova hladanjača „BMF Company“  (projekat, oprema i postrojenje u celosti) vrednosti je oko 500 hiljada evra, koliko je minimum izneto iz „Hosane“ fiktivnim prijemima robe. A smatra se da iznosi koje je putem pozajmica osnivača unosio Đorđević u svoju novu firmu odgovaraju iznosima koji su isplaćivani u nekoliko navrata sa računa d.o.o. „Hosana“ na račune poljoprivrednih gazdinstava Delić Miljka, Savić Radoša i fotokopirnice „Skriptarnica“ iz Kraljeva u vlasništvu Savić Branka, brata Radoša Savića.

Dobro upućeni u ovaj slučaj smatraju da je sada na nadležnim organima da efikasno deluju, a CIK će, svakako, nastaviti da prati tok dešavanja u vezi sa ovom temom i o tome obaveštavati javnost.

Leave a Reply