Redakcija CIK osuđuje pretnje novinarki

Objavljeno: 04.06.2018.

Redakcija CIK 

Povodom teksta „Ko je policajac koji je, zajedno sa sinom, uhapšen u Vrbasu zbog trgovine drogom?“ koji je redakcija Centra za istraživanje korupcije (CIK) objavila 01.06.2018. istoj se javila Svetlana Aleksić iz Vrbasa, pomenuta u tekstu i uputila pretnje novinarki, autorki gorepomenutog teksta. Alarmantno je to što je gospođa izrekla kolegama u CIK-u, ističući da će celokupna redakcija  snositi posledice, posebno ističući, citiramo: „A ta Dragana Krunić što je napisala tekst, ta će me zapamtiti“ što je direktna pretnja novinaru. CIK apeluje na predstavnike udruženja novinara i sve one koji štite prava i slobode novinara i medija, ali i na sve nadležne organe, da stanu u zaštitu novinara, novinarske slobode i integriteta.

Mimo pretnji, Aleksić je putem telefonskog razgovora navela da je CIK objavio nezvanične informacije, i najavila tužbu. Ponuđena joj je mogućnost demantija, ukoliko zaista nisu tačne informacije u tekstu, međutim, ona to nije želela, već je povišenim tonom nastavila razgovor, i iznosila pretnje.

Podsećamo, reč je o tekstu u kojem se govori o policijskom službeniku Igoru Stijepoviću, uhapšenom 30. maja, 2018. u Vrbasu zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivična dela neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga i nedozvoljena proizvodnja držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija.

Redakcija CIK smatra da je ne samo neprimereno, već i zabranjeno, pretiti novinaru zbog posla kojim se bavi,  potencijalno time ugrožavati njegovu bezbednost, kao i slobodu njegove profesije. CIK ostaje pri tome da štiti svoje poverljive izvore informacija, kao što to novinarska etika nalaže, i da će samo u skladu sa zakonom, ukoliko to sud zahteva, svoj izvor navesti upravo sudu. Takođe, iznete informacije su proverljive, ukoliko to nadležni organi žele da učine.

Pozivamo javnost, medijska udruženja, kolege i nadležne na podršku i zaštitu novinara i novinarske profesije.

 

Redakcija CIK

Leave a Reply