NOVO: Vlasnik SAB Travela duguje državi oko pola miliona za PDV?!

Objavljeno: 29.06.2018.

Piše: Katarina Stamatović 

Nakon što je Stevan Buđić vlasnik firme SAB Estetik, zajedno sa svojim partnerom Miroslavom Osatovićem oštetio Prokredit banku za iznos od preko 1.350.000 evra koji nije vratio banci na ime kredita za finansiranje i izgradnju objekta u ulici Vojvode Stepe 105, Buđić je oštetio i državu za iznos od preko pola miliona evra na ime poreza na dodatu vrednost, tvrde naši sagovornici. Ono što je javnost zaboravila jeste da će zbog ovakvih nedozvoljenih radnji i propusta, preko 40 stanara biti primorano da se u nekom trenutku iseli iz svojih domova, jer su njihovi stanovi dati pod hipoteku mimo njihovog znanja.

Ovih dana Buđić je u fokusu javnosti jer je njegovom krivicom, iliti krivicom njegove agencije “Sab Travel” preko šest hiljada putnika ostalo bez svojih plaćenih putovanja, jer upravo agencija SAB nije izmirila račune prema partnerima u Grčkoj.

Ono što se do sada zna jeste da je otkazano preko 2.249 aranžmana, a da će posredstvom osiguranja obeštećenje ići i do 300.000 evra. Pažnju javnosti posebno je okupirala mogućnost da taj iznos neće biti dovoljan da obešteti sve putnike, pa je Buđić gostovanjem u emisiji na TV Prva, istakao kao garanciju da će prodati svoja osnovna sredstva i tako obeštetiti putnike.

Turistička inspekcija podnela je predlog za oduzimanje licence agenciji, a u toku je preispitivanje nadležnog tužilaštva da li je u pitanju prekršajni ili krivični postupak.

CIK prvi pisao o SAB-u i Buđiću

Podsećamo da prethodna prevara Stevana Buđić, koju je CIK otkrio, kada su stanari Vojvode Stepe 105 prevareni, nije ni do danas dobila epilog, premda je direktor Buđić zbog tih malverzacija i na osnovu istraživanja CIK-a bio uhapšen u novembru 2017. godine. Iako ovog direktora prate afere, dugovi i pokrenuti krivični postupci pred Drugim osnovnim tužilaštvom, to ga nije sprečilo, kako kažu oštećeni stanari iz Vojvode Stepe 105, da nastavi izgradnju još dva stambena kompleksa u Mirijevu.

“Pokrenut je krivični postupak koji oni maksimalno odugovlače, a u međuvremenu nastavljaju da grade i prodaju nove stanove, dok smo mi  dalje u istom strahu jer  nam preti izbacivanje iz stanova koje smo u potpunosti isplatili Buđiću i Ostatoviću”, kaže jedna vlasnica stana u Vojvode Stepe.

Duguje državi oko pola miliona evra poreza?!

Naime, Stevan Buđić kao investitor zgrade u Vojvode Stepe 105, osim što je imao obavezu da obavesti stanare o teretu na imovini (koji je bio upisan u katastru, tek nakon prodaje svih stanova) prema Zakonu o porezu na dodatu vrednost i Zakonu o planiranju i izgradnji imao je i obavezu obračunavanja i plaćanja PDV kao poreski dužnik.

Naša sagovornica, vlasnica jednog od stanova, tvrdi da je uvidom u dokumentaciju u poreskoj filijali ustanovila da na njenom stanu koji je uredno platila prema punoj tržišnoj vrednosti (zajedno sa iznosom za pdv) nije plaćen iznos poreza na dodatnu vrednost. Kao kupac prvog stana imala je pravo na refundaciju pdv-a za prvi stan, ali ona to pravo nije mogla ni da ostvari, jer kako su joj rekli iz poreske uprave investitor je već prometovao taj stan. Kako je firma “SAB Estetik – Vojvode Stepe 105” d.o.o, prodala stan firmi “SAB Estetik”, umesto da dobije povraćaj pdv-a, morala je još da plati i porez na prenos apsolutnih prava od 2.5 odsto.

CIK je kontaktirao poresku upravu i poslao Zahtev za pristup informacijama od javnog značaja, međutim odgovor poreske uprave još uvek nismo dobili.

Dve godine Prokredit banka nema saznanje o kreditu od skoro dva miliona evra?!

Prokredit banka je trenutno u pregovorima sa investicionim fondovima oko prodaje zgrade, što bi moglo čak da bude okončano i u narednim nedeljama, tvrde stanari. Kažu da je banka taj kredit, nenaplativo potraživanje, naplatila od osiguravajuće kuće, ali i dalje kao obavezu ima da nastavi da potražuje novac.

“Banku niko nije proveravao iako je potpuno jasno da je Buđić imao i “pomagače” u banci”, tvrde stanari i dodaju da je nemoguće da dve i po godine banka navodno ne zna da su stanovi prodati i da stanari žive u tim stanovima.

“Buđić sve to vreme ne plaća rate kredita i oni ne raskidaju ugovor sa njim. Banka vrši detaljne provere za daleko manje iznose, a kako ne bi kontrolisala šta se dešava sa kreditom od skoro 2 miliona evra”, pita se Marija Petrović, jedna od stanarki u Vojvode Stepe 105. Ona je napomenula da ukoliko banka proda zgradu nekom investicionom fondu stanarima može biti ponuđeno da ponovo otkupe svoje stanove kako bi ostali u njima, a može se desiti da fond proda te stanove novom kupcu i da stanarima samo stigne obaveštenje sa rokom da se isele uz pretnju izvršenja.

Novac ne vraća, ali troši na izgradnju novih objekata u Mirijevu

Sab Građevinar, gradilište u Mirijevu, ulica Rude Čajevaca Investitori: Petar Milić i Stevan Buđić

Iako je pokrenut krivični postupak za kredit koji nije vratio Prokredit banci, čime je zloupotrebio položaj odgovornog lica, zajedno sa svojim partnerom Miroslavom Osatovićem, direktor Stevan Buđić započeo je i izgradnju dva nova stambena objekta u Orlovskoj i ulici Rude Čajevaca.

Kako sagovornici CIK-a napominju, Miroslav Osatović se više ne pojavljuje u papirima SAB-a, ali se redovno pojavljuje na gradilištu i vodi radove.

U dokumentaciji koju nam dostavljaju naši izvori, Stevan Buđić nastavio je sa izgradnjom zgrade u Mirijevu, u ulici Rude Čajevaca maja ove godine. U građevinskoj dozvoli iz februara 2018. godine, navode se radovi predračunske vrednosti u iznosu od 89.306.590 dinara, a dozvola se izdaje na ime Stevan Buđić i Petar Milić.

Osim ove zgrade Buđić je i na ime Miroslava Osatovića, posredstvom firme SAB Građevinar dobio građevinsku dozvolu za izgradnju stanova u Orlovskoj ulici, kada je samo tri meseca nakon dobijanja dozvole firma “SAB Građevinar” izdala oglas za likvidatora, što je postavilo dodatne sumnje o sredstvima putem kojih se  realizuju ove izgradnje.

Podsetimo, Centar za istraživanje korupcije otkrio je sumnjivo poslovanje SAB grupe, njihovog direktora Stevana Buđića i partnera Miroslava Osatovića i ukazivao javnosti i nadležnim institucijama na (ne)namerne propuste koje su napravili katastar Voždovac i Prokredit banka. Stanari su usled takvih propusta, tek nakon dve godine od kupovine stanova saznali da se na njihovim nepokretnostimanalaze upisane hipoteke. Prokredit banka branila se time da je slala više puta urgencije katastru, a da katastar iz nepoznatog razloga to nije evidentirao. Buđić i Osatović u izjavama za CIK izneli su neistine koje smo vrlo brzo dokazali, nakon čega su u novembru prošle godine obojica bili uhapšeni zbog prevare u saizvršilaštvu.

PROČITAJTE JOŠ:

Nova prevara S.A.B grupe: Putnici prevareni, turistička inspekcija zatvorila S.A.B Travel

Uhapšen Stevan Buđić direktor “SAB Estetika” zbog zloupotrebe 1.5 milona evra

Slučaj SAB Estetika pod istragom: Buđić falsifikovao papire?

Zbog prevare preduzeća S.A.B stanarima preti ostanak bez krova nad glavom

Nastavak SAB Estetik: Sve ukazuje na propuste katastra i Buđića

 

 

Leave a Reply