Prokredit banka za CIK o slučaju SAB: “Nećemo ostaviti stanare na ulici”

Objavljeno: 02.07.2018.

Piše: Katarina Stamatović

Prokredit banka, uz čiju finansijsku podršku je direktor preduzeća SAB Etetik, Stevan Buđić gradio stambeno-poslovni objekat u ulici Vojvode Stepe 105 u Beogradu, nakon pisanja CIK-a, oglasila se povodom slučaja prevarenih stanara u Vojvode Stepe 105.

Naime, Prokredit banka je u razgovoru sa redakcijom CIK navela da je tokom svih proteklih meseci tražila rešenje za nastalu situaciju koje će biti najbolje, kako za Banku, tako i za sve kupce stanova koji su zbog nesavesnog ponašanja preduzeća SAB Estetik dovedeni u veoma nezgodnu poziciju.

“Nikada nismo razgovarali ni sa jednim investicionim fondom povodom otkupa potraživanja”

Naša banka nikada nije bila u razgovoru ni sa jednim investicionim fondom ili bilo kojim drugim investitorom zainteresovanim za otkup potraživanja koja ProCredit banka ima od preduzeća SAB Estetik, a povodom projektnog finansiranja izgradnje objekta u Vojvode Stepe 105”, kazali su iz iz službe za odnose sa javnošću Prokredit banke.

Predstavnici Prokredit banke kažu da je sam postupak uspostavljanja hipoteke na ovom objektu bio problematičan sa više aspekta, a osim toga, preduzeće SAB Estetik je tokom ovog procesa dovelo u zabludu i Banku i stanare. Iz ove banke dodaju da su pronašli druge mehanizme i načine da naplate svoje potraživanje.

            Banka ipak neće aktivirati hipoteku

 “To će biti urađeno tako da interesi kupaca stanova budu u potpunosti zaštićeni i Banka neće naplaćivati svoja potraživanja aktiviranjem hipoteke, kao što smo to od samog početka tvrdili”, kažu za CIK iz Prokredita.

Oštećeni stanari iz Vojvode Stepe su u međuvremenu najavili protest za 11. jul ispred sporne zgrade u na broju 105, sa zahtevom da Stevan Buđić odgovara za sve do sada počinjene prevare.

Podsećamo, Centar za istraživanje korupcije otkrio je sumnjivo poslovanje SAB grupe, njihovog direktora Stevana Buđića i partnera Miroslava Osatovića i prvi ukazao javnosti i nadležnim institucijama na (ne)namerne propuste koje su napravili katastar Voždovac i Prokredit banka još pre godinu dana. Stanari su usled takvih propusta, tek nakon dve godine od kupovine stanova saznali da se na njihovim nepokretnostima nalaze upisane hipoteke. Buđić i Osatović su bili uhapšeni novembra 2017. godine, nakon CIK- ovog istraživanja i to za krivična dela zloupotrebe položaja odgovornog lica i prevara u saizvršilaštvu, a priča još uvek nije doživela svoj epilog. Ovih dana Buđić i njegova turistička agencija “Sab travel” su u centru turističke afere, jer je krivicom ove agnecije, neplaćanjem obaveza prema saradnicima u Grčkoj, oko šest hiljada putnika ostalo bez letovanja, ali i bez novca.

 

PROČITAJTE JOŠ:

NOVO: Vlasnik SAB Travela duguje državi oko pola miliona za PDV?!

Nova prevara S.A.B grupe: Putnici prevareni, turistička inspekcija zatvorila S.A.B Travel

Slučaj SAB Estetika pod istragom: Buđić falsifikovao papire?

Uhapšen Stevan Buđić direktor “SAB Estetika” zbog zloupotrebe 1.5 milona evra

Zbog prevare preduzeća S.A.B stanarima preti ostanak bez krova nad glavom

 

Leave a Reply