U nekoliko pojedinačnih akcija uhapšeno 19 osoba zbog korupcije i privrednog kriminala

Objavljeno: 11.07.2018.

U više pojedinačnih akcija u cilju sprečavanja privrednog kriminala i korupcije na teritoriji Zaječara, Jagodine, Pančeva, Požarevca, Smedereva, Subotice, Užica i Čačaka uhapšeno je 19 osoba koji se sumnjiče da su u periodu od 2012. godine do danas izvršili više krivičnih dela kojim su budžetu Republike Srbije, javnim preduzećima i drugim privrednim subjektima i fizičkim licima naneli štetu od oko 1.100.000 evra, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova. U saopštenju se dodaje da su protiv još 75 osoba širom Srbije podnete krivične prijave u redovnom postupku.

Kako je rečeno, krivična dele koja se uhapšenima stavljaju na teret su, između ostalog, zloupotreba službenog položaja, zloupotreba položaja odgovornog lica, prevara, poreska utaja, falsifikovanje i zloupotreba platnih kartica, zloupotreba u vezi sa javnom nabavkom, falsifikovanje novca, nedozvoljena trgovina, prevare u službi…

Među uhapšenima su poreski službenik Poreske uprave, odseka u Kanjiži, ovlašćeno lice za vršenje stručnog nadzora Grada Zaječara, odgovorno lice AD „Put“ Zaječar, zaposleni u Službi za pravne, ekonomsko-finansijske i tehničke poslove bolnice u Gornjem Milanovcu i više odgovornih lica u nekoliko privrednih društava u Srbiji.

Takođe, u sklopu borbe protiv sive ekonomije, pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova pronašli su i oduzeli oko 5.000 paklica cigareta bez akciznih markica, namenjenih nelegalnoj trgovini i 9.000 litara dizel goriva.

Uhapšena službenica Poreske uprave, rukovodilac Odseka u Kanjiži, zbog zloupotrebe položaja 

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova – Odeljenja za borbu protiv korupcije, po nalogu Višeg javnog tužilaštva u Novom Sadu – Posebnog odeljenja za borbu protiv korupcije, uhapsili su A.B. (1969) iz Subotice, poreskog službenika Poreske uprave, rukovodioca u Odseka Kanjiža, zbog postojanja osnova sumnje da je izvršila krivično delo zloupotreba službenog položaja.

MUP je saopštio da se sumnja da je ona, u periodu od 2012. do 2018. godine iskorišćavanjem svog službenog položaja, sačinjavala rešenja kojima se odobrava povraćaj više plaćenog poreza na prenos apsolutnih prava i porez na nasleđe i poklon sa neistinitim podacima. Na osnovu tih rešenja je, kako se sumnja, 9.110.913 dinara prebačeno je sa računa javnih prihoda na njene tekuće račune.

“Osumnjičena se tereti i da je, u nameri da jednom fizičkom licu pribavi protivpravnu imovinsku korist u iznosu od 1.480.267 dinara, iskoristila svoj službeni položaj i sačinila rešenja kojima se odobrava povraćaj više plaćenog poreza na prenos apsolutnih prava i porez na nasleđe i poklon sa neistinitim podacima. Na osnovu tih rešenja sa računa javnih prihoda na račun tog fizičkog lica neosnovano je preneto 743.104 dinara”, piše u saopštenju za javnost.

Zbog pomaganja u izvršenju krivičnog dela, protiv četrdesetsedmogodišnjeg muškarca biće podneta krivična prijava u redovnom postupku. Njemu se stavlja na teret da je sa umišljajem pomogao osumnjičenoj tako što joj je, davanjem broja svog tekućeg računa i raspolaganjem novčanim sredstvima, stvorio uslove za izvršenje krivičnog dela.

Osumnjičenoj je određeno zadržavanje do 48 sati nakon čega će, uz krivičnu prijavu, biti sprovedena Višem javnom tužilaštvu u Novom Sadu.

Fakturisali radove koje nisu izveli na projektu izrade igrališta i tako oštetili Grad Zaječar za 2.877.950 dinara

Po nalogu Posebnog odeljenja za borbu protiv korupcije Višeg javnog tužilaštva u Nišu, policija u Zaječaru uhapsila je B.S. (1970) iz Zaječara, ovlašćeno lice za vršenje stručnog nadzora Grada Zaječara, zatim Z.J. (1954) iz Zaječara, odgovorno lice AD „Put“ Zaječar i odgovornog izvođača radova, dok je za D.V. (1967) odgovornim licem DOO „Milić Limited“ raspisana potraga, zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivična dela zloupotreba službenog položaja, zloupotreba položaja odgovornog lica i zloupotreba položaja odgovornog lica u saizvršilaštvu.

Postoje osnovi sumnje da je B.S., kao ovlašćeno lice za vršenje stručnog nadzora grada Zaječara po ugovorima o izvođenju radova na izradi igrališta na zapadnoj Kraljevici koji je zaključen između Mesne zajednice „Karađorđev venac“ i AD „Put“ i DOO „Milić Limited“, overio lažne privremene situacije koje su sačinjavali Z.J. i D. V. za kojim je raspisana potraga.

Na osnovu toga Z.J. i D.V. fakturisani su radovi koje nisu izveli, a za koje je grad Zaječar AD „Put“ platio 397.800 dinara, dok je preduzeću „Milić Limited“ isplaćeno 2.490.150 dinara.

Na taj način osumnjičeni su oštetili budžet grada Zaječara za 2.877.950 dinara, za koliko su pribavili protivpravnu imovinsku korist.

Osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48 sati i uz krivičnu prijavu biće privedeni Višem javnom tužilaštvu u Nišu.

Leave a Reply