Prekinuto suđenje za navodne dugove „Hosane“ do odluke po krivičnoj prijavi za zloupotrebe i prevaru

Objavljeno: 01.08.2018.

Piše: Dragana Krunić 

Sudski postupak koji se vodio zbog navodnih dugova koje  firma „Hosana“ iz Požege ima prema poljoprivrednim gazdinstvima Miljka Delića i Savić Radoša i Radivojević Dragana, prekinut je, po zahtevu advokata onih koji su tužili, do okočanja postupanja po krivičnoj prijavi koju je podneo direktor „Hosane“ Bojan Stojanović protiv ovih osoba i magacionera Branka Đorđevića.

Kako je CIK pisao pre nekoliko meseci u priči o „Hosani“, direktor ove firme prikupljajući dokaze, podneo je krivičnu prijavu 21.05.2018, protiv Branka Đorđevića, Miljka Delića, Savić Radoša i Savić Branka, smatrajući da su zajednički, po prethodnom dogovoru, od 2013. do 2017. godine, počinili krivična dela: prevara, pronevera, zloupotreba položaja odgovornog lica, kao i pranje novca. U prijavi direktor navodi sumnje da su ovi ljudi, zajedničkim delovanjem, falsifikovanjem prijemnica, fiktivnim prijemnicama na ime konkretnih poljoprivrednih gazdinstava kreirali nepostojeći trošak, i tako iz „Hosane“ za svoj račun izvukli minimum 500 hiljada evra, na štetu ovog preduzeća.

“Hosana” d.o.o. Požega

Pre toga, preduzeće „Hosana“ tužili su Delić, Radovojević i Savić zbog navodnog duga prema ovim gazdinstvima. Iznosi koji su se pominjali u tužbama su Savić- Radivojević 76.602,25 evra,  dok Delić tuži zbog duga od 74.5 hiljade evra. Interesantno je to da je prilikom sudske rasprave u ovoj stvari, advokat jednog od tužilaca Savića, sam predložio da se „zastane sa ovim postupkom  ili prekine postupak jer smatra da ima sumnje da u ovom poslovanju ima elemenata krivičnog dela poreske utaje, zloupotrebe ovlašćenja u privredi, falsifikovanja isprave i još nekih krivičnih dela što je u nadležnosti javnog tužilaštva“, čime je manje-više potvrđeno da su malverzacije u „Hosani“, o kojima je CIK pisao, tačne. Sud je potom doneo rešenje kojim se prekida postupak do odluke po krivičnoj prijavi koju je rukovodstvo „Hosane“ podnelo.

Podsećanja radi, magacioner u preduzeću za proizvodnju i trgovinu „Hosana“ d.o.o iz Požege, Branko Đorđević, u dogovoru sa još nekoliko osoba tokom prethodne četiri godine falsifikovao je prijemnice robe, navodeći da je više stotina tona robe (voća) primljeno u magacin i hladnjaču ove firme, a zapravo nije. Na taj način Đorđević je omogućio sebi i osobama na koje se vode prijemnice da do sada, tačnije od 2013. do 2017. godine, „izvuku“ iz „Hosane“ najmanje 500 hiljada evra. Kako je CIK-ov izvor tada tvrdio, novac koji je na ovaj način uplaćen poljoprivrednim gazdinstvima Miljka Delića i Savić Radoša i Radivojević Dragana, isti su vraćali magacioneru Đorđeviću uz uzimanje određene provizije. Sumnja se da je s novcem izvučenim na nezakonit način iz, sada već njegove bivše firme, Đorđević otvorio soptvenu firmu „BMF Company“ u Zdravčićima, u okolini Požege. CIK-ovi izvori procenjuju da hladnjača „BMF Company“ vredi oko 500 hiljada evra, upravo onoliko za koliko je oštećena „Hosana“ transferima prema Saviću, Radivojeviću i Deliću.

 

PROČITAJTE JOŠ:

Magacioner prevarom „izvukao“ preko 500 hiljada evra iz firme „Hosana“

 

Leave a Reply