I stariji sin Netanjahua osumnjičen za korupciju

Objavljeno: 31.08.2018.

Stariji sin premijera Izraela Benjamina Netanjahua osumnjičen je za mito u tzv. Slučaju 4.000, koji se tiče telekomunikacionog giganta Bezek, javila je izraelska televizija.

Samo nekoliko sati ranije u četvrtak uveče izraelski mediji su izvestili da je jedan visoki policijski zvaničnik obavestio je sud u Tel Avivu da se Netanjahuova supruga sumnjiči za primanje mita.

Slučaj nazvan 4.000, uključuje sumnje da je Netanjahu naredio poseban tretman Bezeka u zamenu za povoljno izveštavanje o svojoj porodici na novinskom sajtu Vala (Walla) koji pripada Bezeku.

Sumnja se da su Netanjahuovi saradnici promovisali propise koji su doneli kompaniji milione dolara u zamenu za to.

Televizija Hadašot njuz javila je da su Jair Netanjahu i njegova majka Sara radili u korist premijera da koordinišu izveštavanje na tom sajtu sa suprugom najvećeg deoničara Šaula Eloviča i direktorom sajta.

U svetlu navodne umešanosti protiv njih bi mogla biti podignuta optužnica za mito iako nisu javni službenici.

I Sara Netanjahu i njen sin su ispitivani o tom slučaju u martu.

Netanjahuova porodica je kasno sinoć izdala saopštenje u kome se odbacuju jučerašnji izveštaji.

“Mi smo takođe našli pozitivan članak o psu Kaji u Vali. Srećom Kaja je uginula pre nego što su uspeli da je uključe u krug osumnjičeih za mito”, navedeno je u saopštenju za medije u kome se pominje kućni ljubimac.

U saopštenju se dodaje da nema kraja apsurdnosti i da je izveštavanje o premijeru na sajtu Vala bilo i ostalo negativno.

Netanjahuova supruga je već optužena u drugom slučaju da je proneverila desetine hiljada dolara jer je naručivala jela u elitnim restoranima iako je u rezidenciji premijera zaposlen kuvar.

Policija je preporučila podizanje optužnice protiv Netnjahua u dva druga slučaja korupcije, podseća Asošiejted pres.

Advokati Sare Netanjahu su porekli nove sumnje.

Netanjahu je sve vreme poricao da je bilo šta loše učinio i da se radi o medijskom “lovu na veštice” protiv njega i njegove porodice.

Početkom ovog meseca policija je ispitivala Netanjahua u vezi sa pomenutim slučajem.

Netanjahu je ispitivan jedanaest puta u vezi s raznim sumnjama na korupciju, uključujući i sumnje da je primao skupe poklone od bogatih stranih biznismena.

Leave a Reply