Uhapšeno pet osoba: Oštetili Grad Niš za skoro dva miliona

Objavljeno: 07.09.2018.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Nišu, Odeljenja za borbu protiv korupcije u saradnji sa Bezbednosno-informativnom agencijom uhapsili su  pet osoba osumnjičenih da su malverzacijama prilikom organizovanja festivala „Naisus fest 2018“  oštetili Grad Niš za više od milion i 850 hiljada dinara, saopštio je MUP.

Kako je rečeno, zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivična dela zloupotreba službenog položaja i pranje novca u saizvršilaštvu uhapšeni su S.Ž. (1988), član Komisije za izbor projekata za mlade i koordinator kancelarije za mlade Grada Niša, D.Z. (1984) i D.S. (1991) odgovorna lica Udruženja „Naisus Saund“, P.S. (1959) odgovorno lice preduzeća „PS reklame“ i V.V. (1966) odgovorno lice firme „Ti…amo“.

Sumnja se da je S.Ž. iskoristivši svoj službeni položaj i ovlašćenje po prethodnom dogovoru sa D.S. i D.Z. za organizatora festivala „Naisus fest 2018“ čiji je suinvestitor Grad Niš,  predložio predstavnika Udruženja „Naisus saund“ iako je, kako se sumnja, znao da se njihova ponuda zasniva na lažnim fakturama i neistinito prikazanim troškovima.

Na predlog S.Ž. Komisija za izbor projekata za mlade donela je odluku da Udruženje „Naisus saund“  izabere za organizatora festivala na osnovu čega je, po završetku festivala, Udruženju iz budžeta Grada Niša isplaćeno 1.852.830 dinara.

Postoje osnovi sumnje, da su po prethodnom dogovoru, kada je novac legao na račun Udruženja „Naisus saund“, osumnjičeni po osnovu lažnih faktura sa neistinito prikazanim troškovima, preneli 410.000 dinara na račun preduzeća „PS reklame“, a na račun firme „Ti..amo“ 154.600 dinara.

Sumnja se da su potom novac podigli sa računa ovih preduzeća i međusobno ga podelili, dok su ostatak novca sa računa Udruženja „Naisus saund“ preneli na privredne subjekte „Chameleon“ iz Rume , 1.200.000 dinara, dok su na preduzeće „Ekspert plan“ iz Niša preneli 88.230 dinara.

Osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48 časova i oni će, uz krivičnu prijavu, biti privedeni  Posebnom odeljenju Višeg javnog tužilaštva u Nišu.

Leave a Reply