NOVO: Bivša direktorka zadruge Srbobran prikrivala gubitke lažiranjem završnih računa – samo u 2017. oko 14.5 miliona minusa ?!

Objavljeno: 17.09.2018.

Piše: Dragana Krunić

Prema novim podacima do kojih je došao CIK, bivša direktorka opšte zemljoradničke zadruge Srbobran samo u prošloj godini kreirala je gubitak od 14.5 miliona dinara, a sve dosadašnje dugove prikrivala je lažiranjem završnih računa i prikazivanjem konstantno dobitka na stanju zadruge, iako je realno stanje sasvim suprotno.

CIK je nastavio da istražuje nesavesno poslovanje i loše upravljanje Opšte zemljoradničke zadruge (OZZ) Srbobran, i došao do novih informacija o tome kako je bivša direktorka Marija Kujundžić godinama fingirala završne i početne račune zadruge, prikazivala stalno dobitak zadruge, a u istinu kreirala i prekrivala velika dugovanja po istu, koja danas dostižu čak milion i dvesta hiljada evra duga poveriocima. Gubitak samo za prethodnu godinu, 2017. iznosi 14.5 miliona dinara poslovnog gubitka.

Novom rukovodstvu OZZ Srbobran ostao je posle vd direktorke Marije Kujundžić samo opšti javašluk i dugovi. Godinama je nedomaćinsko poslovanje ove direktorke ostalo nevidljivo za javnost, a sada za njom preostali samo vidljivi dugovi i šteta.

Bivša direktorka Srbobrana korigovala završne i početne račune po svom nahođenju

Sada su već, kako CIK-ovi sagovornici objašanjavaju, vidljive sve loše odluke i malverzacije koje je Kujundžić sprovela. Kako bi zataškala dugove i stvarno stanje u zadruzi ona je, tvrde izvori, završne i početne račune za 2015/2016, i 2016/2017 apsolutno fingirala. Nijedna knjigovodstvena firma nije overila završne račune ove godine, već ih je Kujundžić sama sastavljala i sama potpisivala, overavala. Zanimljivo je da je u završnom računu za 2015/2016, u decembru 2016. naveden jedan iznos, a potom u početnom računu 02.01.2017. drugi iznos, između kojih je razlika od 100 miliona dinara. Kako je nastala ta razlika za period od mesec dana, ostaje misterija.

Dalji tok sistema prikrivanja dugova i stvaranja dugova, bio je i u radu popisnih komisija, odnosno sastavljanju popisnih lista inventara zadruge. Popisi su orkestrirani tako da su sve četiri popisne liste, za obavljena sva četiri popisa, sadržale identični inventar, iznose, količine i na taj način je povećavan osnovni kapital zadruge, a smanjen, fiktivno, na papirima, dug Srbobrana.

Poslednji završni račun, za 2017. godinu, beleži gubitak od 14.5 miliona dinara, dok potraživanja poverilaca se mere sa neverovatnih 1.2 miliona evra?! Time je zadruga Srbobran dovedena u situaciju da je sve što sada imaju od semena, robe, zapravo zaduženo. Tako ove godine neće moći ništa od robe da prodaju i ostvare kakvu takvu zaradu.

Desetine tona robe koja je propala i neupotrebljiva prikazivana kao poslovni dobitak na stanju

Kao jedan od poteza fingiranja stanja vrednosti zadruge, bivše direktorke Kujundžić bilo je i dugogodišnje čuvanje robe u skladištu, bez održavanja, praktično puštanje da propadne, koju je potom Kujundžić navodila uvek kao vrednost zadruge na zvaničnom svođenju stanja. Međutim, preko 10 tona semena i robe je stajalo bez održavanja i vremenom propalo, a šteta iznosi preko 20 hiljada evra. Tako je Kujundžić ovu robu godinama prikazivala kao vrednost na stanju zadruge, kreirajući sliku o tome da Srbobran posluje sa dobitkom, a zapravo uništena roba nema nikakvu vrednost, ne može se koristiti, kako objašnjavaju CIK-ovi izvori, ni za stočnu hranu. Dakle, radi se o očitom gubitku po zadrugu, koju je Kujundžić koristila da prikrije na zvaničnim papirima svoje mahinacije.

Mimo toga, vd direktorka Marija Kujundžić je nemarnost pokazala i u održavanju hemijski sredstava koju su čuvali u zadruzi iako im je rok upotrebe istekao pre deset godina. Verovatno je i to kao inventar popisivano i prikazivano kao vrednost.

Da podsetimo, Centar za istraživanje korupcije (CIK) već je pisao o dešavanjima u OZZ Srbobran i lošoj upravi bivše vd direktorke Marije Kujundžić. U jednom od prethodnih tekstova istakli smo kako je u nekoliko navrata direktorka prodavala robu za nisku cenu, i to bez saglasnosti kooperanata, odnosno onih čija je roba bila skladištena u kapacitetima zadruge. Na taj način oštetila je OZZ Srbobran, u samo dve transakcije, za preko 1.7 miliona dinara. Detaljnije možete pročitati ovde http://cik.co.rs/2018/08/28/direktorka-zadruge-srbobran-bez-znanja-kooperanata-prodavala-robu-jeftino-dug-zadruge-narastao-na-1-2-miliona/

 

PROČITAJTE JOŠ: 

Direktorka zadruge Srbobran bez znanja kooperanata prodavala robu jeftino – dug zadruge narastao na 1.2 miliona?!

Od 7000 predmeta pred Posebnim odeljenjima za suzbijanje korupcije samo 11 pravosnažno okončanih

Prekinuto suđenje za navodne dugove „Hosane“ do odluke po krivičnoj prijavi za zloupotrebe i prevaru

 

Leave a Reply