Epizoda 3: Neuspešna saradnja sa američkim konsultantskim kućama koštala nas preko 2.3 miliona dolara

Objavljeno: 18.09.2018.

Današnja epizoda o kontraverznim poslovima i odlukama Vuka Jeremića i poslovima u koje je bio uključen kao Ministar spoljnih poslova Srbije govori o milionskim ugovorima koje je tadašnja Vlada potpisala sa američkim konsultantskim firmama „30 Point Strategies“ i „Podesta Group“, koje su imale za cilj da poboljšaju imidž Srbije u SAD i povećaju vidljivost srpskih lidera u američkom establišmentu. Ugovori su zbog nepostignutih željenih rezultata raskinuti, a čini se da je ta vrsta saradnje sa američkim lobistima omogućila politički profit, bolje konekcije i bolji imidž lično Vuka Jeremića.

Malo je poznato da je za vreme Borisa Tadića,  Srbija isplatila nešto više od 2.3 miliona dolara konsultantskim firmama iz Sjedinjenih Američkih Država za usluge promocije i poboljšanja imidža navodno Srbije u SAD-u, a zapravo za kreiranje i poboljšanje imidža tadašnjeg šefa diplomatije Vuka Jeremića koji je verovatno tako sticao poznanstva i poene u Zapadnom svetu za svoju UN karijeru i nastavak političke karijere. Detaljnije, država Srbija sklopila je počevši od 2008. ugovore sa američkim firmama „30 Point Strategies“ i „Podesta Group“, koji su trebali da se realizuju 2011, 2012, 2013. godine, a problem sa istima je u tome što su nedovoljno precizni, nedostaju detaljnije specifikacije, ciljevi, konkretni sadržaji i cene koje se za to plaćaju.

Prvi od dva strogo poverljiva dokumenta bio je ugovor zaveden pod brojem GS 1148 koji je 22. aprila 2008. godine sa firmom „30 Point Strategies“ u ime MSP potpisao generalni sekretar Mirko Stefanović. Po tom ugovoru tokom 2011, 2012 i 2013. godine, Ambasada Srbije u Vašingtonu isplatila je ukupno 1.469.680 američkih dolara na ime pružanja neodređenih konsultantsko-lobističkih usluga koje su se, prema ugovornim odredbama, odnosile na promociju Vuka Jeremića, i delom predsednika Borisa Tadića, u medijima u SAD.

Predstavnici firme „30 Point Strategies“ koji su potpisali ugovor sa Srbijom bili su Noam Nojzner, medijski savetnik i pisac govora bivšeg predsednika Džordža Buša i Adam Levi nagrađivani finansijski novinar i bivši analitičar sa Volstrita.

Cilj je bio da američka konsultantska kuća obezbedi srpskom ministru spoljnih poslova medijski trening, asistenciju u plasiranju medijski sadržaja u američkoj javnosti. Kreirana je i medijska strategija koja je prvenstveno imala cilj da sprski lideri imaju bolji kontakt i upravljanje imidžom Srbije u SAD i popravljanje negativne slike koja Srbiju prati u inostranstvu.

Međutim, strategija i sami ugovori su previše površno i neprecizno bili definisani. Kako je običaj, ovaj

Izvor: Arhiv Vlade Srbije

tip ugovora i medijska strategija na koju se oslanjaju su detaljni dokumenti sa tačno određenim: brojem emitovanja, gostovanja, novinskih članaka, javnih nastupa, vremenskim okvirima i definisanim ciljevima, rezultatima, kao i navedenom metodologijom spovođenja aktivnosti i evaluacije istih. Ugovor sa „30 Point Strategies“ nije to sadržao.  Ne samo to, već ugovori ovog tipa imaju i po stotinak stranica, dok je konkretno ovaj sa pomenute dve konsultantske kuće imao svega četiri do pet strana (?!) . Kako je već pisao jedan medij, u ugovoru su samo izlistana imena medija poput Blumberg, CNN, NY Times, Wall Street Journal, Financial Times i drugi.

Obavezni izveštaji o rezultatima aktivnosti Vladi Srbije nisu podnošeni

Drugi problem sa ovim ugovorima, za koji je dat toliki novac iz budžeta, je što su podrazumevali da se Vladi dostavlja izveštaj postignuća i aktivnosti konsultanata što Vladi nikada nije dostavljeno. Tako je prema ugovoru sa „30 Point Strategies“ Srbija morala ovoj firmi da isplati mesečno 42 hiljade evra, a američki partner je morao da obezbedi vidljive rezultate i merljivost postignutih ciljeva, i da to sprovodi neku vrstu mesečnog monitoringa aktivnosti o čemu će redovno izveštavati Vladu Srbije.

CNN, Jeremić gostovanje

A mimo povremene vidljivosti Vuka Jeremića u tom periodu u američkoj javnosti i medijima sa tog tla, iz sadašnje perspektivne čini se da su konsultantske usluge jedino pomogle njegovoj boljoj reputaciji i pripremi terena za bolji položaj u UN, kao generalno bolji imidž Jeremića za predstojeću političku karijeru.

U vezi sa ovim ugovorima, zanimljivo je da je u Zabelešci Generalnog sekretarijata Vlade Srbije od 22.11.2016. godine navedeno da je Ambasada u Vašingtonu svoja plaćanja prema firmi „30 Point Strategies“ u ukupnom iznosu od skoro milion i po dolara obavljala počev od 2011. godine. Dakle, ne pominje se period pre, odnosno period od 2008. do 2011. Bilo kako bilo, očigledno Vlada nije bila zadovoljna rezultatima, pa je zbog izostanka istih, ugovor raskinut 25. januara 2013. godine.

Ugovor sa konsultantskom kućom „Podesta Group“ plaćen 900 hiljada dolara

Na osnovu prethodno donetog tajnog Zaključka Vlade Str. Pov. 05 broj 00-241/2011 skopljen je ugovor sa lobističkom kućom „Podesta Group“ 5. avgusta 2011. godine, koji je u ime MSP potpisao ministar Vuk Jeremić. Po navedenom ugovoru, Ambasada Srbije u Vašingtonu isplatila je ukupno 900 hiljada dolara američkoj konsultantskoj firmi. Ugovor je zvanično raskinut 1. marta 2012. godine.

Tajnim ugovorom, koji su potpisali Vuk Jeremić i Toni Podesta bilo je predviđeno da za 100 hiljada dolara mesečno „Podesta Group“ pruži Republici Srbiji nespecifikovane usluge savetovanja (lobiranja) usmerene na ostvarivanje „strateških interesa“ zvaničnog Beograda koji su se ogledali u “poboljšanju političkih i ekonomskih odnosa sa Sjedinjenim Američkim Državama”, odnosno “unapređenju diplomatskih odnosa i povećanju investicija i trgovine” između dve zemlje. I u ovom ugovoru, kao i onom sa „30 Point Strategies“, nije konkretizovano koji su to poslovi, aktivnosti, projekti ili usluge koje Podestina firma treba da obavi za Republiku Srbiju. Takođe, ni obavezni izveštaji Vladi Srbije nisu podnošeni, ili jesu, ali misteriozno ne postoje u arhivi Vlade.

Zaključak Vlade o Ugovoru sa Podestom navodno donet na 487. sednici Vlade

Prema pisanjima drugih medija o ovom slučaju ugovor je bio tajan, kao i sam Zaključak Vlade o sklapanju ugovora sa „Podesta Group“ o konsultanskim uslugama. Kako je već pisano, ovaj ugovor je na upitan način izostao iz arhive Vlade. Sumnjivo je to što se u slučaju Zaključka Vlade o sklapanju ugovora sa Podestom koji je navodno donet na 487. sednici Vlade od 04. avgusta 2011. godine, prema zvaničnom izveštaju sa sednice tom prilikom izjašnjavalo samo o jednoj uredbi dok se zaključak nigde ne pominje ?!

Jeremićeva saradnja sa Džonom Podestom postala je poznata javnosti i zbog dokumenata Vikiliks, gde je Jeremić doveden u vezu sa ovim konsultantom koji je, inače,  bio šef kabineta Bila Klintona i kasnije šef izbornog štaba Hilari Klinton. U depešama Vikiliksa vidljivi su postali set mejlova nazvanih Podesta, a među njima je jedan koji se odnosi na molbu Tom Dešla, izvršnog direktora lobističke firme „The Daschle Group“, upućenu Podesti da se omogući Jeremiću sastanak sa Podestom i njegovom saradnicom Niri Tenden. U ovoj korespodenciji, Jeremić se između ostalog, Hilari Klinton predstavlja kao „borac protiv Miloševićevog režima i učesnik protesta“- iako Vuk Jeremić u to vreme nije ni bio u Srbiji, niti je bio deo građanskog otpora, već mladi član SPS-a.

CIK nastavlja da objavljuje priče o kontraverznim poslovima, potezima i odlukama bivšeg šefa diplomatije Vuka Jeremića. U nastavku možete pronaći prethodne tekstove…

Epizoda 5: Rodbinske veze i politika – rođaci Jeremića uključeni u sporne poslove sa državom?!

Epizoda 4: Nijedan ministar nije potrošio 3.7 miliona evra na putovanja kao Jeremić

Epizoda 3: Neuspešna saradnja sa američkim konsultantskim kućama koštala nas preko 2.3 miliona dolara

 

Epizoda 2: Jeremić potpisao ugovore sa “Energoprojektom” i oštetio državu za oko 5.2 miliona

Šta se krije iza Jeremićeve želje da opet dođe na vlast?

Leave a Reply