Epizoda 4: Nijedan ministar nije potrošio 3.7 miliona evra na putovanja kao Jeremić

Objavljeno: 20.09.2018.

Od maja 2007. godine kada je Vuk Jeremić stupio na funkciju ministra spoljnih poslova do kraja svog mandata Jeremić je zapamćen, između ostalog, kao ministar koji je najviše trošio na putovanja, ubrajajući tu novčane iznose koji se odnose na avionske karte, luksuzni smeštaj i dnevnice koje je uzimao. Samo u prvoj godini mandata bio je na službenom putu u proseku svakog trećeg dana, iliti od ukupno 230 dana mandata prve godine, 84 je proveo na putovanjima. Prema izveštajima Interne revizije MSP od 2007. do 2012. iz državne kase za njegove avio karte dato je preko 3.5 miliona evra, plus oko 220 hiljada evra za hotelski smeštaj i čak 54 hiljade evra za dnevnice (?!) Sve zajedno dostiže oko 3.7 miliona evra.

Prema izveštajima u koje je CIK ima uvid tokom pet godina Vuk Jeremić veoma često bio je na službenim putovanjima, što ne bi bilo toliko neobično za jednog Ministra spoljnih poslova, da Jeremić nije postavio rekorde u odnosu na prethodnike kada je reč visini iznosa koji su dati za ta putpvanja. Kao šef diplomatije na putu je bio tačno  959 dana, sveukupno. Detaljnije, u 2008. bio je na putu 195 dana, u 2009. 206 dana, 186 dana u 2010. dok je u 2011. dve stotine dana proveo na službenom putu, a u poslednjoj godini mandata (2012) 88 dana je putovao. Putovanja su bila raznovrsna, egzotične lokacijee, ali se sveukupno može reći da je proputovao svet – evropske, afričke, azijske zemlje. Najčešće je putovao u Sjedinjene Američke Države, čak 62 puta.

Za avio prevoz, karte i privatne avione u najviše je potrošeno 2011. i to, preko 830 hiljada evra, za dve stotine dana putovanja. U toj godini je za Jeremićev smeštaj u hotelima odvojeno čak preko 31 hiljada evra i reč je bilo o samo hotelima visokog ranga poput lanaca hotela Four Seasons, Kempinski, Hyatt, Intercontinental. Tokom putovanja te godine Vuk je uzeo skoro 12 hiljada evra na ime dnevnica.  Letovi bivšeg ministra spoljnih poslova nisu bili nimalo „regularni“, leteo je ili privatnim avionima Prince Aviation ili biznis klasom preko firme „Aeroklub“, o kojoj smo pisali već u prvom tekstu ovog serijala. Podsetimo, za vreme mandata Vuka Jeremića Ministarstvo spoljnih poslova (MSP) uvek je nabavku avionski karata poverilo firmi „Aeroklub“, i za pet godina joj je isplaćeno oko oko 180 miliona dinara. Problematičnost ove agencije ogledala se u tome što se spekulisalo da je na osnovu rodbinskih veza sa direktorom te firme, Ivanom Ničićem,  Jeremić omogućio „Aeroklubu“ da oko 90 odsto svojih prihoda ostvari upravo preko ugovora sa MSP.

Međutim, država nije izdvajala novac samo za putovanja bivšeg šefa diplomatije Jeremića, već je oko 107 miliona dinara bilo odvojeno za tih pet godina za specijalne letove i karte saradnika ministra koji su, takođe, putovali po svetu.

Da su ovo neprikosnoveni iznosi koje je ministar MSP trošio na službena putovanja govori i činjenica da je jedan jedini ministar koji je toliko trošio, ako se pogleda period od 2000. na ovamo. Takođe, svaka vrsta rasipanja novcem poreskih obaveznika predstavlja skandal u ma kojoj razvijenijoj zemlji. Ostalo je zabeleženo poređenje da je u Hrvatskoj, primera radi, nekadašnji guverner centralne banke Boris Vujčić, bio na meni žustrih rasprava i osuda jer je na službena putovanja potrošio oko 300 hiljada evra, što je čak 12 puta manje nego što je za isti period potrošio Vuk Jeremić.

Pratite i dalje CIK-ov serijal koji se odnosi na bivšeg Ministra spoljnih poslova Vuka Jeremića. Ostale epizode možete pronaći na linkovima ISPOD:

 

Šta se krije iza Jeremićeve želje da opet dođe na vlast?

Epizoda 5: Rodbinske veze i politika – rođaci Jeremića uključeni u sporne poslove sa državom?!

Epizoda 2: Jeremić potpisao ugovore sa “Energoprojektom” i oštetio državu za oko 5.2 miliona

Epizoda 3: Neuspešna saradnja sa američkim konsultantskim kućama koštala nas preko 2.3 miliona dolara

 

Leave a Reply